Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Μεγάλες οι διαφορές με το ΠΑΣΟΚ – Ο Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Μεγάλες οι διαφορές με το ΠΑΣΟΚ – Ο Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ
Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει τι θα κάνω τη διερευνητική εντολή ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ.Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
Τη θέση πως το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αυτό που θα κρίνει τι θα κάνει τη διερευνητική εντολή διατύπωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η ΝΔ έχει μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι δεν θέλει εμένα πρωθυπουργό.
Ο κ. Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κοινό στόχο να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός» επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «ο κ. Ανδρουλάκης δεν δέχθηκε να με συναντήσει από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχα ζητήσει και δεν δέχθηκε. Έχουμε βρεθεί τυπικά, αλλά δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ. Του ζήτησα δύο φορές να τον συναντήσω, δεν δέχθηκε ποτέ. Θεωρώ ότι ήταν προδιαγεγραμμένη η τακτική του "ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης"».
Πρόσθεσε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης είχε κάνει τις επιλογές του, πολύ πριν το θέμα των υποκλοπών. Από όταν εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε να τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Τρεις ημέρες τσακώνονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αφορά τους ενοίκους της κεντροαριστερής πολυκατοικίας, για αυτό τσακώνονται, επειδή είναι κοντά».
Σχολίασε πως «το κλίμα που δίνει σε όλους ο κ Ανδρουλάκης είναι η αναβίωση ενός κόμματος του ’80, ενώ χρειάζεται ένα κόμμα που να βλέπει το μέλλον».
«Μακάρι η συζήτηση τις επόμενες 15 ημέρες να αφορά το μέλλον και όχι το παρελθόν, τον Ανδρέα Παπανδρέου και το αν ο κ. Τσίπρας επιλέγει σήμερα να κάνει ομιλία στην Λαμία κάτω από το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη», είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ακόμη ότι «για τις υποκλοπές έχω κάνει αυτοκριτική, αναλαμβάνω και την ευθύνη που αναλογεί, οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν. Θα βαρύνει αυτό αρνητικά εμάς στις εκλογές και όχι θετικά. Το θέμα είναι εάν από εκεί και πέρα κάναμε πράγματα για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναγίνει ένα τέτοιο συμβάν και πλέον έχουμε πολύ πιο αυστηρές συνθήκες για να παρακολουθείται κάποιος. Μάθαμε από το λάθος μας και πλέον η ΕΥΠ λειτουργεί με αυξημένα εχέγγυα σε σχέση με το παρελθόν»

Για τα νέα μέτρα

Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε, επισήμανε πως το Youth pass θα δοθεί εφάπαξ κατά την ενηλικίωση.
Όπως είπε, «το Youth pass είναι ένα από τα πολλά μέτρα για την νέα γενιά, δεν έχει μεγάλο κόστος, είναι 30 εκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε οι νέοι μας όταν ενηλικιώνονται να έχουν ένα «δώρο» από την Πολιτεία, που θα δίνεται εφάπαξ όταν γίνουν 18 ετών».
«Δεν χρειαζόμαστε έγκριση κανενός για να εφαρμόσουμε τα μέτρα μας.
Δεν χρειάζομαι έγκριση από την ΕΕ για βοηθήματα στην κοινωνία στα πλαίσια των δημοσιονομικών ορίων» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πετάει αριθμούς στον αέρα χωρίς έχει καμία απολύτως αίσθηση κοστολόγησης» .Όπως είπε, «είναι μετρημένο από εμάς κάθε μέτρο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λέμε "Προσωπικό Βοηθό" για 2.000 συμπολίτες μας, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει για 70.000 πολίτες. Δεν υπάρχουν τόσοι βοηθοί, ούτε τόσες ανάγκες. Η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 2 δις ευρώ. Αυτό μόνο είναι ένα παράδειγμα για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ».
«Το πρόγραμμα μας είναι κοστολογημένο και μελετημένο. Τις επόμενες ημέρες θα δείτε μεγαλύτερη έμφαση σε κομμάτια του προγράμματος. Το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες για τα επιδόματα τέκνων στους δημοσίους υπαλλήλους, είναι ήδη μέσα στο μέτρο για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και το κάναμε για να στηρίξουμε τις οικογένειες», πρόσθεσε.
Ακόμη, δεσμεύτηκε ότι εάν αναλάβει ξανά την διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ,«θα επανεξετάσουμε τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για τα επιδόματα και τα μέτρα».

Για το debate στις 10/5 - Στις επόμενες εκλογές τηλεμαχία με Τσίπρα

Κάνοντας αναφορά στο debate των έξι πολιτικών αρχηγών που θα γίνει στις 10 Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «πρέπει ισότιμα να συμμετέχουν τα κόμματα», εξήγησε γιατί δεν δέχεται μια τηλεμαχία με τον Τσίπρα στην παρούσα φάση, ενώ εξήγησε ότι «στις επόμενες εκλογές, επειδή υπάρχει το μπόνους των εδρών,που δεν αφορά το τρίτο κόμμα, αλλά μόνο τα δύο πρώτα κόμματα, φυσικά και θα πρέπει να υπάρξει debate με τον κ. Τσίπρα».
Με το βλέμμα στην τηλεμαχία της Τετάρτης 10/5, ανέφερε πως «αυτοί είναι οι κανόνες που συμφωνήθηκαν. Εγώ προσωπικά πηγαίνω παντού και δεν έχω πρόβλημα να απαντώ σε καμία ερώτηση. Έχουμε έξι αρχηγούς και έξι δημοσιογράφους και πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Θα ήθελα και εγώ ένα πιο χαλαρό πλαίσιο. Εγώ με τον κ. Τσίπρα έχουμε κάνει 100 ώρες συζήτηση στην Βουλή, δεν θα γίνουν σοφότεροι οι πολίτες από μια συζήτηση μεταξύ μας».
Σημείωσε ότι «οι εκλογές αυτές είναι εκλογές απλής αναλογικής και πρέπει ισότιμα να συμμετέχουν τα κόμματα στο debate», αλλά και ότι «η ουσία του debate είναι να μας απαντήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που θα τους έχουμε εκεί δίπλα-δίπλα, για το πώς «βλέπουν» μια προοδευτική διακυβέρνηση».

Για μπλόκο Κασιδιάρη

«Αστειότητες» χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης τα σενάρια και τις αναφορές περί συνεννόησης της Νέας Δημοκρατίας με κόμματα της άκρας δεξιάς.
«Έχω επιλέξει συνειδητά να μιλάω μόνο για το μέλλον και όχι για τους αντιπάλους μας. Ορισμένοι έχουν επιλέξει να μιλούν μόνο για εμάς. Τη μια δεν τους αρέσουν οι δημοσκοπήσεις, την άλλη φτιάχνουν σενάρια για συνεργασίες και τώρα μιλούν για την ακροδεξιά», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως «εμείς απαγορεύσαμε στους φονιάδες της Χρυσής Αυγής να κατέβουν στις εκλογές. Αδιανόητο να λέει ο κ. Τσίπρας αυτά που λέει. Κάποιοι ενοχλήθηκαν που δεν επιτρέψαμε στον κ. Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση που η Χρυσή Αυγή δεν θα συμμετέχει στις εκλογές
«Επιλέξαμε να συμπορευτούμε με το ΠΑΣΟΚ, η μάχη κερδήθηκε, κάποιοι ήταν απόντες», επεσήμανε , ενώ σχετικά με τα σενάρια για «αποστασίες» και συνεργασίες με άλλα κόμματα, επανέλαβε πως «η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή μόνο από βουλευτές που είναι εκλεγμένοι με την ΝΔ».

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας δείξει τις επόμενες κινήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι οι εκλογές της 21ης Μαΐου με την απλή αναλογική και τις δυσκολίες που έχει» και πρόσθεσε ότι «α σεβαστώ τις επιταγές του Συντάγματος και θα λάβω την διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν θα πω κάτι παραπάνω για αυτό. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας δείξει τις επόμενες κινήσεις».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «στην Κυβέρνηση μου μπορώ να συμπεριλάβω σε θέσεις ευθύνης, όπως το έχω ήδη κάνει, πρόσωπα που προέρχονται από άλλος χώρους. Βλέπετε πως πολλά άξια στελέχη από άλλους χώρους, που ήρθαν στην ΝΔ μετά από την εκλογή μου, πλέον είναι υποψήφιοι με την ΝΔ. Βλέπετε πως και στο εξώφυλλο του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να έχει πολύ μπλε, αλλά έχει και λίγο κόκκινο».
«Περισσότερα μας χωρίζουν σήμερα παρά μας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε στους πολίτες τι θα κάνουν, θα σεβαστούμε την απόφαση των πολιτών. Υπάρχει ένα μαθηματικό ενδεχόμενο να κάνουν κυβέρνηση το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Το θέλουμε κάτι τέτοιο; Μια κυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Βαρουφάκη με τις "Δήμητρες"; Εγώ λέω στους πολίτες ότι για να είστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα γίνει, χρειάζεται αυτοδύναμη Κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε.

Δεν περνάει η μείωση ΦΠΑ

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι υπάρχει θέμα με την ακρίβεια, αναφέροντας πως «η μείωση του ΦΠΑ δεν περνάει στις τιμές των προϊόντων, το είδαμε για παράδειγμα με τον καφέ».
«Αναγνωρίζω πρώτος το πρόβλημα με την ακρίβεια και γι’ αυτό αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και μειώσαμε τους φόρους
Η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί αλλά οι αυξήσεις στους μισθούς θα παραμείνουν» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας έχουμε πει ότι προϋπόθεση είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που θα μας επιτρέπουν να δημιουργούμε πλεονάσματα.
«Δεν θα δεσμευθώ για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, δεν θα επιτρέψω ξανά να κυλήσουμε σε δημοσιονομική αστάθεια.
Το πλεόνασμα κάθε φορά θα επιστρέφεται στην κοινωνία» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

Για συνταξιούχους και μισθούς

Κάνοντας αναφορά στις συντάξεις, αφού υπενθύμισε πως «είχαμε πει ότι θα διορθώσουμε αδικίες του “νόμου Κατρούγκαλου”», επεσήμανε ότι «είχαμε αύξηση συντάξεων σε όλους τους συνταξιούχους, όμως κάποιοι δεν την είδαν λόγω της προσωπικής διαφοράς. Σε αυτούς δώσαμε έκτακτη ενίσχυση 200-300 ευρώ. Είναι δέσμευση μου ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους που είναι θύματα της προσωπικής διαφοράς. Δεν μπορώ να υποσχεθώ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, όμως με τις αυξήσεις στις συντάξεις και τα έκτακτα βοηθήματα ουσιαστικά σε ετήσια βάση εξισορροπούν τα πράγματα».
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «το πλεόνασμα κάθε φορά θα επιστρέφεται στην κοινωνία. Οι πρώτοι που θα καρπωθούν την καλή πορεία των δημοσιονομικών και την επόμενη χρονιά θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι περισσότερο κοινωνικά ευάλωτοι συμπολίτες μας».
«Έχουμε σχέδιο για την αύξηση των μισθών, εκτός από τον κατώτατο που είναι βάσει νόμου. Οι μισθοί αυξάνονται όταν φέρνουμε επενδύσεις και όταν αυξάνουμε την κατάρτιση των εργαζόμενων για να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς», συμπλήρωσε.

Προτεραιότητα η Υγεία

«Η αναμόρφωση της Υγείας αποτελεί το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα της δεύτερης τετραετίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε ότι «η έμφαση μας δίνεται στην ταχύτητα και στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Δεν μπορεί κάποιος να περιμένει έξι μήνες για να κάνει μια εξέταση. Ξέρουμε ότι πρέπει να προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές την ερχόμενη τετραετία».
«Στην δεύτερη τετραετία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού, όχι παράκαμψη του, επιτάχυνση διαδικασιών, γιατί σήμερα μέχρι να αναλάβει υπηρεσία κάποιος που προσλαμβάνεται, μπορεί να περάσουν και δύο χρόνια», σημείωσε.
Πρόσθεσε επίσης ότι «πολύ συχνά αυτοί που πάνε στα Επείγοντα είναι περιστατικά που μπαίνουν για να χειρουργηθούν την επόμενη ημέρα, παίρνοντας την θέση ενός άλλου που πρόκειται να χειρουργηθεί προγραμματισμένα. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται. Αν μιλάμε για Δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση πρέπει να σταματήσουν τέτοιες πρακτικές. Θα έχω προσωπική επίβλεψη στον τομέα της Υγείας, περισσότερο από όσο συνήθως έχει ένας Πρωθυπουργός. Βλέπω την ανάγκη να κάνουμε παρεμβάσεις και έχουμε εξασφαλισμένους πόρους για αυτές από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Για Τουρκία

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «η Ελλάδα έχει μια βασική διαφορά με την Τουρκία, γεωπολιτική διαφορά, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο» και ξεκαθάρισε ότι «για αυτό και μόνο είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία για να βρούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω άλλο θέμα με την Τουρκία, όπως συνεκμετάλλευση πόρων στο Αιγαίο ή αποστρατιωτικοποίηση νησιών. Αυτά δεν θα συζητηθούν με εμένα Πρωθυπουργό. Η Χάγη θα μπορούσε να είναι μια τελική κατάληξη, εφόσον συμφωνήσουμε, αλλά ακόμη είναι μακριά. Συνεργασία σε άλλα επίπεδα, όπως η πολιτική προστασία, θα την επιδιώξω».
«Εγώ πέρασα τα 3 από τα 4 χρόνια της διακυβέρνησης με ένταση με την Τουρκία. Οι εκλογές στην Τουρκία έχουν και σημαντική γεωπολιτική διάσταση. Οι πολίτες θα πρέπει να σκεφθούν και ποιος θα μπορεί να διαχειριστεί γεωπολιτικές κρίσεις. Η Τουρκία θα μας απασχολήσει και μετά τις εκλογές και η ένταση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία», συμπλήρωσε, λέγοντας παράλληλα ότι «η πολιτική της Τουρκίας μέσω της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχει έρθει για να μείνει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης