Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταπέλτης για Μητσοτάκη και υποκλοπές η WSJ - Εκλογές στη σκιά του ελληνικού Watergate

Καταπέλτης για Μητσοτάκη και υποκλοπές η WSJ - Εκλογές στη σκιά του ελληνικού Watergate
Το σκάνδαλο των υποκλοπών εντείνει τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα
Καταπέλτης είναι η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το σκάνδαλο των υποκλοπών, στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής (21/05).
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διατηρήσει την εξουσία μετά τις εθνικές εκλογές της Κυριακής, αλλά βρίσκεται στην σκιά του σκανδάλου σχετικά με την παρακολούθηση πολιτικών φίλων και εχθρών, γεγονός που έχει εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με το κράτος δικαίου σε μια χώρα που προσπαθεί να ανακάμψει από την τραυματική κρίση χρέους της», αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα.

Το ελληνικό Watergate

Όπως σημειώνει, τον τελευταίο χρόνο, η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη αγωνίστηκε να χαλιναγωγήσει τις αποκαλύψεις ότι η υπηρεσία πληροφοριών, η οποία υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, κατασκοπεύει τις τάξεις της κυβέρνησης, βουλευτές της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και αρχηγούς του στρατού.
Η υπόθεση έχει χαρακτηριστεί ως το "ελληνικό Watergate".
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, αναμένεται να τερματίσει πρώτο στις εκλογές της Κυριακής με περίπου 35%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αλλά θα υπολείπεται της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε δεύτερες κάλπες.

Σε μια χώρα όπου το βιοτικό επίπεδο δεν έχει ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση τη δεκαετία του 2010, η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει επιτέλους.
Ο Μητσοτάκης θεωρείται ευρέως ως ικανός, φιλικός προς τις επιχειρήσεις τεχνοκράτης που έχει καθοδηγήσει την οικονομία σε ταραχώδεις περιόδους, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας Covid-19 και των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η διαχείριση της εξουσίας

Αλλά η διαχείριση της εξουσίας από τον ίδιο έχει προβληματίσει πολλούς από τους φιλελεύθερους Έλληνες που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε αυτόν πριν από τέσσερα χρόνια.
Η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι άλλαξε τον νόμο προς όφελος τραπεζιτών και στελεχών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δίκες για οικονομικά εγκλήματα και ότι χρησιμοποιεί τη δημόσια επιρροή της για την ενίσχυση δικτύων πατρωνίας.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα ήταν διαφανή, απαραίτητα και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν επισημάνει καταγγελίες για παράνομες απελάσεις προσφύγων και άλλων μεταναστών από ελληνικά ύδατα ή εδάφη. Η Αθήνα απέρριψε όλες τις σχετικές αναφορές.
Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ σε ότι αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης για δύο συνεχόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Παρίσι. Μεταξύ των επικρίσεων της ομάδας: Λίγοι επιχειρηματίες, οι περισσότεροι με κυβερνητικούς δεσμούς, κυριαρχούν στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης, ενώ οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν εκφοβισμό από την παρακολούθηση της κυβέρνησης, τις μηνύσεις, την σκληρή αστυνόμευση και τη βία από πολιτικούς εξτρεμιστές.
Η κυβέρνηση λέει ότι η κατάταξη είναι αναξιόπιστη.
Ερωτηθείς για την υπόθεση των παρακολουθήσεων εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε: «Αυτό το ιστορικό θέμα έχει συζητηθεί επανειλημμένα δημόσια και στη Βουλή από την κυβέρνηση και δεν έχουμε τίποτα άλλο να προσθέσουμε». 

Σκιά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι παρακολουθήσεις

Η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολούθησαν πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους.

Πολλά από τα ίδια άτομα στοχοποιήθηκαν επίσης με ισχυρό λογισμικό παρακολούθησης που ονομάζεται Predator, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Ανδρουλάκη, αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι ιδιωτικοί παράγοντες λειτουργούσαν το Predator.
Οι στόχοι παρακολούθησης λένε ότι πιστεύουν ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κοινοποιήθηκαν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Οι εισαγγελείς ερευνούν.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν γνώριζε για τις υποκλοπές ή τη χρήση spyware εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων.
Ο Μητσοτάκης είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ανδρουλάκης δεν έπρεπε να ήταν υπό παρακολούθηση.
«Αυτή η υπόθεση είναι σκιά για την κυβέρνησή μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια  debate.
Μια σύγκρουση τρένου τον Φεβρουάριο που σκότωσε 57 άτομα, αποκαλύπτοντας τα συνεχιζόμενα προβλήματα πατρωνίας και κακοδιαχείρισης στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας, έχει επίσης πλήξει το αφήγημα της κυβέρνησης για ανανέωση.
«Τα θέματα που ήρθαν στο φως έχουν αφαιρέσει τη λάμψη από τον Μητσοτάκη», δήλωσε ο Νικ Μαλκουτζής, συνιδρυτής της ιστοσελίδας ανάλυσης για την Ελλάδα MacroPolis.gr.
«Αλλά αυτό είναι ένα εκλογικό σώμα που πέρασε την κρίση χρέους, που μπορεί να δει μια οικονομική ανάκαμψη να αναδύεται αργά, και που φαίνεται να πιστεύει ότι είναι καλύτερο να αφήσει την οικονομία στα χέρια του Μητσοτάκη» παρά σε εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ που παραλίγο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ το 2015.

Ανησυχία για το κράτος δικαίου

Η Ελλάδα είναι μία από τις πολλές χώρες της ΕΕ όπου οι ανησυχίες για το κράτος δικαίου έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
Αν και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ παραμένουν δημοκρατίες με ανταγωνιστικές εκλογές, σε πολλά μέρη οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να εδραιώσουν την εξουσία τους ελέγχοντας τα μέσα ενημέρωσης, το δικαστικό σώμα, τις ανεξάρτητες αρχές και άλλους θεσμούς.
Σε όλη την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, η ιδέα ενός φιλελεύθερου κράτους βασισμένου σε αμερόληπτους κανόνες συναγωνίστηκε με τις συνήθειες πίστης στην οικογένεια, τις φατρίες και τα δίκτυα πατρωνίας. Η σύγχρονη ελληνική δημοκρατία αποκαταστάθηκε μόλις το 1974 μετά από χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας.
Η σκληρή οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010, η οποία έφερε πικρή πόλωση, αποδυνάμωσε περαιτέρω τους μηχανισμούς ελέγχου, καθώς λαϊκιστικά πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και κατεστημένα κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία προσπάθησαν να ελέγξουν τους μοχλούς της εξουσίας.
«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή αλλά και βαλκανική. Όλοι οι Έλληνες ηγέτες αισθάνονται την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν σκοτεινά μέσα, να δράσουν έξω από το σύστημα για να το ελέγξουν», είπε ένας βετεράνος παρατηρητής της πολιτικής.
Πολλοί ήλπιζαν ότι ο Μητσοτάκης θα ήταν διαφορετικός.
Γόνος μιας πολιτικής δυναστείας -μία από τις τρεις οικογένειες που κυριάρχησαν στην ελληνική πολιτική για το μεγαλύτερο μέρος της εποχής μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- σπούδασε εν μέρει στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ.
Στους προηγούμενους εργοδότες του περιλαμβάνονται η Chase Bank και η McKinsey στο Λονδίνο.
Οι ΗΠΑ ήταν μια σημαντική εμπειρία για τον Μητσοτάκη, δήλωσε ο Kevin Featherstone, μελετητής της σύγχρονης Ελλάδας στο London School of Economics και συγγραφέας ενός βιβλίου για τους Έλληνες πρωθυπουργούς. Μέχρι σήμερα, ο Μητσοτάκης μπορεί να εμφανίζεται πιο άνετα μιλώντας σε ένα διεθνές κοινό στα αγγλικά παρά στην πατρίδα του στα ελληνικά.

WSJ.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης