Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τουρκικός Τύπος: Οι Έλληνες ψηφίζουν για νέα κυβέρνηση και βουλή, όμως δεν θα αναδειχθεί ξεκάθαρος νικητής

Τουρκικός Τύπος: Οι Έλληνες ψηφίζουν για νέα κυβέρνηση και βουλή, όμως δεν θα αναδειχθεί ξεκάθαρος νικητής
Το βλέμμα στη νίκη έχει καρφωμένο ο ΣΥΡΙΖΑ γράφει η Daily Sabah
Οι Έλληνες ψηφοφόροι άρχισαν από το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου να προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να επιλέξουν  νέο πρωθυπουργό και νέα Βουλή στις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες δεν είναι καθόλου πιθανό υπάρξουν ξεκάθαροι νικητές γράφει το πρακτορείο Anadolu.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, προηγείται το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με δεύτερο τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, είναι απίθανο κανένα από τα κόμματα να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία.
Ένας δεύτερος γύρος αναμένεται τον Ιούλιο εάν τα εκλεγμένα κόμματα της χώρας δεν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας.

Περίπου 9,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί για να λάβουν μέρος στις εκλογές, εκ των οποίων σχεδόν 400.000 θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.
Θα μπορούν να ψηφίσουν και πολίτες που συμπλήρωσαν το 17ο έτος της ηλικίας τους, που υπολογίζεται ότι είναι 112.000.
Τριάντα έξι πολιτικά κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές.
Το πρώτο exit poll αναμένεται να δημοσιευτεί γύρω στις 20.00. τοπική ώρα (18:00 GMT), ενώ οι κάλπες θα κλείσουν μία ώρα νωρίτερα.

Daily Sabah: Το βλέμμα στη νίκη έχει καρφωμένο ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για εκλογές την Κυριακή για να καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με την αντιπολίτευση να παραμένει αισιόδοξη για τις πιθανότητές της να κερδίσει παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) είναι πιθανό να κερδίσει, σημειώνει η Daily Sabah.
Τις τελευταίες εβδομάδες, έρευνες κατέδειξαν μια ανάκαμψη στη δημοτικότητα της ΝΔ, η οποία σημείωσε πτωτική τάση μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου που σκότωσε τουλάχιστον 57 άτομα κοντά στη βόρεια πόλη Τέμπη.
Ο αρχηγός του κόμματος και ο νυν πρωθυπουργός ζήτησαν από τους Έλληνες να του δώσουν μια σταθερή εντολή για να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, υποσχόμενοι μεγαλύτερη ευημερία, σταθερότητα και ασφάλεια.
Είπε ότι μια νέα Ελλάδα ανατέλλει ήδη χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησής του, τις οποίες διαφημίζει ως τολμηρές και ρεαλιστικές.

ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, έχει οικοδομήσει την προεκλογική του εκστρατεία σε δύο βασικούς πυλώνες, επισημαίνοντας τα σκάνδαλα διαφθοράς και υποκλοπών, το τελευταίο από τα οποία έχει γίνει γνωστό ως ελληνικό Watergate, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βλάπτει σοβαρά το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, δίνοντας υπόσχεση για αποκατάσταση της δημοκρατίας και της θεσμικής ακεραιότητας στην Ελλάδα.
Η φθίνουσα αγοραστική δύναμη των Ελλήνων της εργατικής και μεσαίας τάξης ήταν επίσης στο στόχαστρο του κόμματος, το οποίο υποστηρίζει ότι οι οικονομικές πολιτικές της ΝΔ επιδείνωσαν την εισοδηματική ανισότητα.
Επικρίνοντας τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η στήριξή του είναι πιο σημαντική από ό,τι δείχνουν οι έρευνες.
Ενώ έχει προτείνει όλα τα αριστερά κόμματα στο κοινοβούλιο να συσπειρωθούν για να σχηματίσουν μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού, οι τεράστιες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους σημαίνουν ότι η πιθανότητα μιας τέτοιας διοίκησης είναι μικρή.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με επικεφαλής τον Νίκο Ανδρουλάκη, προβλέπεται να είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη νέα βουλή, ξεχωρίζοντας από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με τη φιλοδυτική εξωτερική του πολιτική και την οικονομία της αγοράς.
Ως αποτέλεσμα, πολλές έρευνες και δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι το κόμμα μπορεί να είναι βασιλιάς στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, ορισμένα μέλη του θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ υπερβολικά αριστερό, ενώ άλλα αντιτίθενται στη συνεργασία με τη ΝΔ για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να αρνηθεί να συμμετάσχει είτε σε έναν πιθανό συνασπισμό.

ΚΚΕ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), το παλαιότερο πολιτικό κόμμα της χώρας, έχει αποστασιοποιηθεί από τα άλλα κόμματα που κατηγορεί ότι ιδρύονται.
Με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού.
Ωστόσο, φαίνεται έτοιμο να γίνει το τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, χάρη στην παραδοσιακή του απήχηση σε ορισμένα εξέχοντα συνδικάτα και νέους ανθρώπους και την πιστή βάση ψηφοφόρων του.

MέΡΑ25

Το MέΡΑ25 του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, γνωστού για την αντικαθεστωτική στέρεη και ευρωσκεπτικιστική ρητορική του, είναι επίσης πιθανό να περάσει το εκλογικό όριο του 3% και να είναι παρών στο νέο κοινοβούλιο.
Όμως, η ιδιαίτερα σκληρή στάση του ενάντια στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές τον καθιστά λιγότερο από ιδανικό εταίρο συνασπισμού για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ήδη γίνει κόμμα του κέντρου.

Ελληνική Λύση

Ομοίως, η Ελληνική Λύση, ένα ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα με επικεφαλής τον Κυριάκο Βελόπουλο, αναμένεται να διατηρήσει την παρουσία του στο κοινοβούλιο αλλά είναι απίθανο να παίξει ρόλο σε κανένα συνασπισμό λόγω της φιλορωσικής και ακραίας εθνικιστικής και θρησκευτικής ρητορικής του.
Υπό αυτές τις συνθήκες, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουνίου είναι το πλέον σίγουρο σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης