Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου - Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου -  Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο και όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας», δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
(upd) Την ανάγκη η χώρα να έχει «ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση την επόμενη μέρα», καθώς «μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις κάνουν μεγάλες αλλαγές», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες της 26ης Ιουνίου, ενώ θέτει ζήτημα ανοιχτής παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη υπέρ του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Οζγκιούρ.
Η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη
προκάλεσε την απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που καλεί τη ΝΔ «να μην επιμείνει για λόγους ψηφοθηρικούς σε μια εθνικά επιζήμια στάση, προσβάλλοντας Έλληνες πολίτες επειδή υπερψήφισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι την υποψήφια της ΝΔ».
Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα, Σάββατο 3/6, απαντώντας σε ερώτηση για έξωθεν παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία, αναφέρει ότι «στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα.
«Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο και όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας».
Ξεκαθαρίζει πως «προσοχή: Δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη την εθνική μουσουλμανική μειονότητα. Έχω, άλλωστε, στηρίξει τη θρησκευτική μειονότητα, στα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία.
Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συμπολίτες τους Χριστιανούς και κάνουμε ό,τι χρειάζεται γι' αυτό. Κάποιοι, όμως, θέλουν να τους αντιμετωπίζουν ως μοχλούς για να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα. Γι' αυτό και κάποια κόμματα όφειλαν να είναι πολύ πιο προσεκτικά στις επιλογές τους».
Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, 'Ακης Σκέρτσος, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Οζγκιούρ, σε δήλωσή του το Σάββατο 3/6 ανέφερε πως «ελπίζουμε και αναμένουμε στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που θα ασχοληθεί με την ανάλυση των αιτιών της εκλογικής ήττας σε όλη την επικράτεια και με τις βουλευτικές του λίστες, ο κ. Τσίπρας και τα μέλη του κόμματός του να αναλύσουν και τα αίτια της νίκης του υποψηφίου που επέλεξαν να τους εκπροσωπήσει στη Ροδόπη, κ. Οζγκιούρ».
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «η επιλογή υποψηφίων που υιοθετούν την πιο ακραία τουρκική προπαγάνδα, μιλούν ανοιχτά για τουρκική και όχι μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και υποστηρίζονται εμφανώς από το τουρκικό προξενείο -όπως και ο κ. Ζεϊμπέκ που εξελέγη στην Ξάνθη- προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τα κριτήρια, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού».

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτα παιχνίδια Μητσοτάκη σε βάρος της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας - Εθνικά επιζήμια στάση της ΝΔ

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, καθοδηγούμενοι από την έπαρση και την πρωτοφανή αλαζονεία να μην ανέχονται κανένα άλλο χρώμα στον εκλογικό χάρτη, δεν διστάζουν να παίξουν ακόμη και το επικίνδυνο χαρτί της στοχοποίησης και του διχασμού Ελλήνων πολιτών, υποτιμώντας κατάφωρα την δημοκρατική ψήφο των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη και του Α. Σκέρτσου για τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Οζγκιούρ.
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη ΝΔ «να μην επιμείνει για λόγους ψηφοθηρικούς σε μια εθνικά επιζήμια στάση, προσβάλλοντας Έλληνες πολίτες επειδή υπερψήφισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι την υποψήφια της ΝΔ».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «η αντιμετώπιση των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών της Ροδόπης ως ενεργούμενα ξένης δύναμης και η αμφισβήτηση της δημοκρατικής τους βούλησης αποτελεί μια βαθιά επικίνδυνη πρακτική, που παραπέμπει στις χειρότερες στιγμές διχασμού, προσβάλει τη συνταγματική αρχή της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες και εγκυμονεί σοβαρούς εθνικούς κινδύνους.
Καλούμε τη ΝΔ να μην επιμείνει για λόγους ψηφοθηρικούς σε μια εθνικά επιζήμια στάση, προσβάλλοντας Έλληνες πολίτες επειδή υπερψήφισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι την υποψήφια της ΝΔ.
Ας αναζητήσουν τα αίτια αυτής της επιλογής όχι σε fake news και σε φοβικά σύνδρομα, αλλά στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σαφείς προγραμματικές θέσεις και έχει ασκήσει ξεκάθαρες πολιτικές για τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Θράκη και πάντοτε απέναντι σε απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά μας».
«Και αν δεν μπορούν αυτό να το κατανοήσουν, ας καταλάβουν τουλάχιστον το αυτονόητο: ότι το μόνο που καταφέρνουν με το διχασμό της μειονότητας και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της, είναι να εξυπηρετούν τα σχέδια της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σκέρτσος προς Τσίπρα: Το τουρκικό προξενείο στήριξε ξεκάθαρα στις εκλογές δύο υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος επιτίθεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για στήριξη δύο υποψηφίων του κόμματός του από το τουρκικό προξενείο.
«Ο κ. Τσίπρας τώρα γνωρίζει ότι το τουρκικό προξενείο ξεκάθαρα στήριξε δυο υποψηφίους του κόμματός του που υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα.
Το ερώτημα επομένως αφορά τον ίδιο και όχι το κόμμα του: θα εξακολουθήσει να κρατάει τους δυο υποψήφιους στα ψηφοδέλτιά του;
Και προφανώς το τι θα γίνει στη Ροδόπη και την Ξάνθη δεν αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε θα κρίνει τις εκλογές.
Αυτό που θα κριθεί όμως είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στην επόμενη κοινοβουλευτική του ομάδα, εντός της ελληνικής Βουλής, δυο βουλευτές που καθοδηγούνται από το τουρκικό προξενείο και υποστηρίζουν τις πιο ακραίες θέσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού», σημειώνει ο κ. Σκέρτσος.
«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, μια ώριμη Δημοκρατία, που σέβεται τα ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων μουσουλμάνων, όπως και κάθε άλλου πολίτη που ανήκει σε μειονοτικές ομάδες ή κοινότητες.
Όμως, δεν ανεχόμαστε παρεμβάσεις τρίτων χωρών στα εσωτερικά μας ζητήματα. Και αυτό θα έπρεπε να αποτελεί κοινό τόπο για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου», καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Μονόδρομος η αυτοδυναμία της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα" καλεί τους πολίτες να μην αφήσουν μετέωρο το βήμα προς τη σταθερότητα που έγινε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τότε κληθήκαμε να νικήσουμε, τώρα καλούμαστε να κυβερνήσουμε».
Όπως σημειώνει, «περάσαμε το πρώτο διαγώνισμα, αλλά όχι τις τελικές εξετάσεις. Αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές. Δεν κρίνεται ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Αυτό απαντήθηκε από τους πολίτες».
Επαναλαμβάνει ότι «αν οι εκλογές του Μαΐου είχαν γίνει με το σύστημα που ισχύει σήμερα, τότε δεν θα χρειάζονταν νέες κάλπες, αφού θα είχαμε ήδη κυβέρνηση»
Εξηγεί πως «το ζητούμενο τώρα είναι αυτό να γίνει πραγματικότητα στις 25 Ιουνίου, η χώρα να έχει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Για να συμβεί αυτό πρέπει όσοι μας ψήφισαν να το επαναλάβουν. Και επίσης να τους ακολουθήσουν και πολίτες που δεν μας ψήφισαν την 21η Μαΐου, αλλά θέλουν μια ομαλή συνέχεια και προοπτική στη ζωή της χώρας. Οι ψήφοι δεν μεταφέρονται. Ο κίνδυνος, συνεπώς, είναι η χαλάρωση και ο εφησυχασμός».
Προσθέτει δε, πως οι στόχοι δεν αλλάζουν, το πρόγραμμα της ΝΔ είανι το ίδιο, οι προτάσεις είναι ρεαλιστικές και απολύτως κοστολογημένες και κεντρικά σημεία είναι η αύξηση των μισθών, η μείωση των ανισοτήτων, η αναβάθμιση του ΕΣΥ και της δημόσιας παιδείας, μια πατρίδα με θωρακισμένα σύνορα και δυανντή φωνή στο εξωτερικό.  
Κατά τον ίδιο, « το μεγάλο στοίχημα είναι να νιώσουν οι πολίτες ότι στις 25 Ιουνίου κρίνεται αν η χώρα θα έχει κυβέρνηση και μάλιστα, με τη δύναμη να προχωρήσει σε αλλαγές. Διότι ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση, όπως λένε ο κ. Αλέξης Τσίπρας και το ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα, τους κατηγορεί εκ νέου ότι "αγαπούν τους φόρους".
Σχολιάζοντας την πρωτιά της ΝΔ στις 21/5,  υπογραμμίζει ότι « τότε διεκδικούσαμε η ΝΔ να είναι πρώτη ώστε να μην αμφισβητείται ούτε η επόμενη κυβέρνηση, ούτε ο επόμενος πρωθυπουργός. Δόθηκε καθαρή απάντηση και στα δύο. Στις 25 Ιουνίου πρέπει να γίνει σαφές ότι η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση. Κι αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μαι ασφαλής αυτοδυναμία και ίοχι μια οριακή πλειοψηφία. Αυτός θα είναι και ο στόχος. Και επειδή πιθανόν να έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, ο πήχης ανεβαίνει».  Προσθέτει πως ο αριθμός των κομμάτων που θα μπει στη Βουλή πιθανότητα θα είναι μεγαλύτερος των 5 που ψηφίστηκαν στις 21/5.
Ξεκαθαρίζει εκ νέου ότι για να «έχουμε κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου, η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος» και επαναλαμβάνει ότι «δεν θα συνεργαστώ με καμία δύναμη στα δεξιά της ΝΔ. Από την άλλη πλευρά, προτού ακόμη του ζητηθεί, ο κ. Νίκος  Ανδρουλάκης έχει σπεύσει να αρνηθεί τόσο εμένα ως πρωθυπουργό, όσο και το πρώτο κόμμα της κάλπης ως κυβέρνηση. Ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας».   
Πάντως, διαβεβαιώνει ότι στη νέα του θητεία στο αξίωμα του πρωθυπουργού θα είναι πιο σεμνός, προσγειωμένος και πιστός στα καθήκοντά του.
Συμπληρώνει ότι η δεύτερη 4ετία είναι των μεγάλων αλλαγών, ενώ δεν παραλείπει να μιλήσει για αλλαγές σε επίπεδο προσώπων και δομές σε σχέση με την κυβέρνηση της πρώτης θητείας.
mitsotakis10.JPG
Για το κόμμα Νίκη

Ο κ. Μητσοτάκης στηλιτεύει τα ανορθόδοξα παιχνίδια στο όνομα της Ορθοδοξίας, που παίζουν οι ιθύνοντες του νεοπαγούς σχηματισμού Νίκη.
Κάνει αναφορά στη δήλωση του Αρχιεπισκόπου, λέγοντας ότι είναι μια πολύ σοβαρή τοποθέτηση και λέει ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να εμπλέκονται η Εκκλησία και το θρησκευτικό συναίσθημα στην πολιτική. 
« Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν ανορθόδοξα παιχνία στο όνομα της Ορθοδοξίας", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για Τουρκία και Erdogan

Με αφορμή την επανεκλογή του Τούρκου προέδρου Erdogan, ο κ. Μητσοτάκης, αφού επαναλαμβάνει πως είχαμε για αρκετούς μήνες πάρα πολύ μειωμένη προκλητική δραστηριότητα στο Αιγαίο, υπενθυμίζει ότι επικοινώνησε μαζί του και θα επιδιώξει, εφόσον ο ελληνικός λαός τον εμπιστευτεί και πάλι ως πρωθυπουργό,  συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12/7 στη Λιθουανία.
Προσθέτει πως έχουμε με την Τουρκία μία βασική διαφορά και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηΛαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και σητν Ανατ. Μεσόγειο.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης