Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στάθης Καλύβας: Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, δεν εξαφανίστηκε ποτέ - Δεν αποκλείω μεγάλες αλλαγές και σε αυτές τις εκλογές

Στάθης Καλύβας: Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, δεν εξαφανίστηκε ποτέ - Δεν αποκλείω μεγάλες αλλαγές και σε αυτές τις εκλογές
Ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, ο κ. Καλύβας σχολίασε πως φάνηκε ότι "η κοινωνία σαν να έχει κάνει ένα βήμα σε μια διαφορετική κατεύθυνση, το οποίο ταιριάζει και με μια καινούργια αίσθηση σε σχέση με το πώς λειτουργούσαν οι εκλογές στο παρελθόν και μια αίσθηση ότι γίνονται υπόγειες αλλαγές, τις οποίες δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε εύκολα πριν το αποτέλεσμα"
Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, ήταν η εκτίμηση που εξέφρασε ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ.
Όπως ανέφερε, είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι ιδιαίτερα στον χώρο της επαρχίας, αν δει κανείς το στοιχείο των παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα διαπιστώσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εξαφανίστηκε ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, είναι ένα κόμμα ισχυρό στις πόλεις με πολλούς ψηφοφόρους, που όμως δεν κατάφερε να αναπτύξει τοπικούς μηχανισμούς
"Οι τοπικοί μηχανισμοί στο χώρο της παλιάς δημοκρατικής παράταξης, όπως την αποκαλούσαμε, ήταν πάντα μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ. Με αυτή την έννοια το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πλεονέκτημα, δεν εξαφανίστηκε και μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει τη θέση του και ενδεχομένως να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης", σημείωσε ο κ. Καλύβας.
Εάν το ΠΑΣΟΚ γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, εκ των πραγμάτων το κόμμα που βρίσκεται σε αυτή τη θέση διεκδικεί και την εξουσία, επισήμανε ο κ. Καλύβας.
"Εάν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να το κάνει αυτό τώρα ή στο εγγύς μέλλον δεν το γνωρίζουμε. Ίσως είναι πολύ κοντά οι δύο εκλογές για να πραγματοποιηθεί αυτή η διαφοροποίηση. Σίγουρα όμως πιστεύω ότι μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές η τάση αυτή θα επιβεβαιωθεί. Δηλαδή, δεν είναι εύκολο να ανατραπεί μια τάση στην οποία το ένα κόμμα βρίσκεται στην άνοδο και το άλλο στην κάθοδο. Ο κόσμος θέλει να ταυτιστεί με έναν πόλο", τόνισε ο κ. Καλύβας, ενώ προσέθεσε ότι "εάν το ΠΑΣΟΚ χειριστεί σωστά και την ευκαιρία των εκλογών αυτών, μπορεί πάλι να βρεθούμε προ εκπλήξεως".
"Δεν αποκλείω τελείως δηλαδή να δούμε μεγάλες αλλαγές και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πώς σχολίασε τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, ο κ. Καλύβας σχολίασε πως φάνηκε ότι "η κοινωνία σαν να έχει κάνει ένα βήμα σε μια διαφορετική κατεύθυνση, το οποίο ταιριάζει και με μια καινούργια αίσθηση σε σχέση με το πώς λειτουργούσαν οι εκλογές στο παρελθόν και μια αίσθηση ότι γίνονται υπόγειες αλλαγές, τις οποίες δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε εύκολα πριν το αποτέλεσμα".
Σχετικά με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετεκλογικά, που έλεγαν ότι οι πολίτες που ψήφισαν ΝΔ έκαναν λάθος το οποίο θα βρουν μπροστά τους, ο κ. Καλύβας τοποθετήθηκε λέγοντας ότι είναι πάντα ίδιον των ηττημένων να αναζητούν δικαιολογίες.
"Δεν είναι ο λαός συνήθως που κάνει λάθος. Όχι ότι είναι αλάθητος ο λαός, αλλά πολλές φορές το γεγονός ότι απορρίπτεται κάποια πρόταση έχει πιο πολύ να κάνει με τα χαρακτηριστικά της πρότασης που απορρίπτεται και λιγότερο με τα χαρακτηριστικά αυτών που την απορρίπτουν. Οπότε νομίζω στον χώρο της πολιτικής που είναι και αυτός ένας χώρος αγοράς, όπου πωλητές πουλάνε προγράμματα προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι το
"προϊόν” τους είναι καλύτερο, όταν το "προϊόν” σου δεν τραβάει, μάλλον φταις εσύ, δεν φταίει ο κόσμος που δεν το αγοράζει", ανέφερε ο κ. Καλύβας και συμπλήρωσε πως το "προϊόν” του ΣΥΡΙΖΑ ήταν φτιαγμένο για την εποχή της κρίσης.
"Και αν μπορεί να κάνει κανένας μια κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ότι ενώ είχε το χρόνο και την ευκαιρία να αναπροσαρμόσει την ταυτότητά του σε μια διαφορετική εποχή στην οποία βρισκόμαστε, δεν το έκανε. Εξακολούθησε, για λόγους που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές του πολιτικές ισορροπίες, με το γεγονός ότι γεννήθηκε, ήταν προϊόν και παιδί αυτής της κρίσης, δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει αυτή την αλλαγή με το αποτέλεσμα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή" είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης