Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές 2023: Στις κάλπες οι Έλληνες του εξωτερικού – Πόσοι ψηφίζουν, ο τρόπος

Εκλογές 2023: Στις κάλπες οι Έλληνες του εξωτερικού – Πόσοι ψηφίζουν, ο τρόπος
Οι 25.610 Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν συνολικά σε 102 εκλογικά τμήματα που έχουν συσταθεί σε 82 πόλεις, 35 χωρών ανά την υφήλιο
Σχετικά Άρθρα
(upd) Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Σάββατο 24/6, οι Έλληνες του εξωτερικού για να ψηφίζουν για τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές.
Στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού είναι εγγεγραμμένοι 25.610 Έλληνες και μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, σήμερα, παραμονή των εκλογών στην ελληνική επικράτεια.
Η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα θα διαρκέσει μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα.
Η ψηφοφορία διεξάγεται συνολικά σε 102 εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο, τα οποία συγκροτήθηκαν κυρίως σε κτίρια πρεσβειών και προξενείων των ελληνικών αρχών, αλλά και σε γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων, καθώς και σχολεία.
Προϋπόθεση για τη συγκρότηση εκλογικού τμήματος σε μια πόλη ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων και έτσι, σε όσες πόλεις δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός, οι ψηφοφόροι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλη πόλη ή και χώρα.
Ο  μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικά τμήματα ευρωπαϊκών πόλεων και συγκεκριμένα σε Λονδίνο (4.414), Βρυξέλλες (1.716), 'Αμστερνταμ (1.055), Βέρνη (1.008), Λευκωσία (893), Παρίσι (836), Βερολίνο (810)-σε όλη τη Γερμανίαλειτουργούν 17 εκλογικά τμήματα και οι εγγεγραμμένοι είναι 3885 (3700 στις προηγούμενες εκλογές)- , Μόναχο (731), Χάγη (715) και Λουξεμβούργο (665).

ΥΠΕΞ:  Από τα μεσάνυχτα ψηφίζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό

Από τα μεσάνυχτα ( ώρα Ελλάδος) ψηφίζουν για δεύτερη φορά οι Έλληνες στο εξωτερικό, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών.
«Το υπουργείο Εξωτερικών με την Κεντρική του Υπηρεσία σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και 61 Ελληνικές Διπλωματικές και Προξενικές Αποστολές, διαθέτει στελεχιακό δυναμικό και χώρους διεξαγωγής των εκλογών», τονίζει το υπουργείο και προσθέτει ότι λειτουργούν 102 εκλογικά τμήματα σε 35 κράτη και 82 πόλεις για 25.610 Έλληνες εκλογείς.
«Υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θεμελιώθηκε οργανωτικά η νέα θεσμική διαδικασία και συντονίζονται 29 ώρες ψηφοφορίας από την Αυστραλία έως τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και τον Καναδά», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.
ypex_4.JPG

Που άνοιξαν τα πρώτα εκλογικά τμήματα

Τα πρώτα εκλογικά τμήματα που άνοιξαν είναι τα δύο της Αυστραλίας (ένα σε Μελβούρνη και ένα στο Σίδνεϊ), όπου η εκλογική διαδικασία είναι σε εξέλιξη από τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας και ολοκληρώνεται στις 12:00 το μεσημέρι, καθώς η χώρα έχει +7 ώρες διαφορά με την Ελλάδα.
Παράλληλα, οι τελευταίες κάλπες θα κλείσουν στις τρεις πόλεις της δυτικής ακτής της Βόρειας Αμερικής, όπου συγκροτήθηκε από ένα εκλογικό τμήμα και συγκεκριμένα σε Λος 'Αντζελες και Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ, αλλά και στο Βανκούβερ του Καναδά. Σημειώνεται ότι με αυτές τις πόλεις η Ελλάδα έχει -10 ώρες διαφορά και έτσι, , οι κάλπες εκεί θα ανοίξουν στις 17:00 το Σάββατο 24/6 και θα κλείσουν στις 05:00 το πρωί της Κυριακής 25/6.


Η εκλογική διαδικασία για τους αποδήμους της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σήμερα, Σάββατο 24/6, διεξάγεται στην Κύπρο η εκλογική διαδικασία για τους εγγεγραμμένους αποδήμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι προσέρχονται στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Ελλάδα.
Συνολικά 1.543 πολίτες έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Πάφο, έναντι 1.462 που ήταν εγγεγραμμένοι στις προηγούμενες εκλογές.
Στην Κυπριακή Δημοκρατία η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 το πρωί του Σαββάτου και θα διαρκέσει μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο.
Συνολικά έχουν συσταθεί πέντε εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων δύο στη Λευκωσία, ένα στη Λάρνακα, ένα στη Λεμεσό και ένα στην Πάφο.

Ο τρόπος

Για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, ή να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800, που λειτουργούν από τις 08:00 έως τις 20:00 ώρα Ελλάδας.
Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας μαζί τους κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας, όπως την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους. Ακόμη, η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.
Για την ψηφοφορία των εκλογέων χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων και έτσι, δεν χρειάζονται σταυροί προτίμησης δίπλα από ονόματα υποψηφίων, ανεξάρτητα αν αυτές οι εκλογές διεξάγονται με λίστα. Πάντως, τυχόν «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια θα προσμετρώνται ως έγκυρα.
Σημειώνεται ότι οι ψήφοι που καταγράφονται στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού προσμετρώνται στο γενικό αποτέλεσμα για την κατανομή του συνολικού αριθμού των εδρών που αναλογούν σε κάθε κόμμα, καθώς και στο αποτέλεσμα για την κατανομή των εδρών Επικρατείας κάθε κόμματος.

Τι ισχύει για τους ναυτικούς

Στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες ναυτικοί, ακόμη και αν δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού των εκλογικών τμημάτων.
Ωστόσο, υποχρεούνται να έχουν μαζί τους, εκτός από ταυτότητα ή διαβατήριο, και το ελληνικό ναυτικό τους φυλλάδιο.

Τι ακολουθεί

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές δεν κάνουν διαλογή ψηφοδελτίων και εξαγωγή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο κάθε εκλογικό τμήμα. Όπως και στις εκλογές του Μαΐου, έτσι και σε αυτές τις εκλογές, θα περιοριστούν στην καταμέτρηση των φακέλων, χωρίς να τους ανοίξουν και θα ενημερώσουν το υπουργείο Εσωτερικών για τον αριθμό των ψηφισάντων.
Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης