Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης: Αναλογική η κράτηση του 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους με νομοσχέδιο που δρομολογείται

Γεωργιάδης: Αναλογική η κράτηση του 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους με νομοσχέδιο που δρομολογείται
"Δεν θα έχω καμία ανοχή σε θέματα παραβίασης των δικαιωμάτων των εργαζομένων" ξεκαθάρισε ο Άδ. Γεωργιάδης
Σχετικά Άρθρα
Σε αναλογική, βάσει των ημερών απασχόλησης, θα μετατρέπεται η κράτηση του 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ,Άδωνις Γεωργιάδης.
Μάλιστα, η κράτηση του 30% θα είναι ανάλογη των ημερών απασχόλησης, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας ότι ο εργαζόμενος συνταξιούχος χάνει αυτόματα το 30% της σύνταξής του, «αυτό δεν είναι δίκαιο».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «ετοιμάζουμε άμεσα νομοσχέδιο. Θα είναι από τα πρώτα που θα κατατεθούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μέσα στις ρυθμίσεις, θα μετατρέπουμε σε αναλογική την κράτηση του 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους. Όπως είναι σήμερα το σύστημα, ανεξαρτήτως του ποσού που λαμβάνει κάποιος συνταξιούχος από την εργασία που κάνει, χάνει αυτόματα το 30% της συντάξεώς του. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Δεν πρέπει να τιμωρείται ένας συνταξιούχος που για κάποιον λόγο χρειάζεται να συνεχίσει να εργάζεται. Το μέτρο δεν πρέπει να είναι τιμωρητικό. Αυτό που ισχύει τώρα με τη ρύθμιση Κατρούγκαλου είναι μια ποινή, τους απαγορεύει να εργάζονται και άρα, ευνοεί τη μαύρη εργασία».

Καμία ανοχή στην παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων

«Δεν θα έχω καμία ανοχή σε θέματα παραβίασης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η εντολή στην επιθεώρηση εργασίας είναι να είναι παντού και να ελέγχει τα πάντα», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης, με φόντο τη χθεσινή του παρέμβαση για το θέμα της Ρόδου, όπου σε βίντεο φαίνεται εργαζόμενος σε beach bar να σερβίρει πελάτες μέσα στη θάλασσα.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η παρέμβαση ήταν άμεση, όμως η παράβαση δεν βεβαιώνεται εύκολα καθώς ο εργαζόμενος υποστήριξε την πρακτική της επιχείρησης επειδή του έδινε μεγαλύτερο πουρμπουάρ.
Ωστόσο, σημείωσε πως αυτό δεν είναι εικόνα αξιοπρεπούς εργασίας, αλλά και ότι θα υπάρχουν και άλλες εκπλήξεις στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου, «θα στείλουμε σαφές μήνυμα στην αγορά, θέλουμε πολιτική φιλική στις επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα είναι για εμάς ιερό ευαγγέλιο τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων».

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο mega για το θέμα αυτό, ανέφερε ότι «όταν ενημερώθηκα χθες για το σχετικό περιστατικό, επικοινώνησα με την Επιθεώρηση Εργασίας και θέλω να ευχαριστήσω τον διοικητή γιατί έδρασε σε πρώτο χρόνο και στείλαμε κλιμάκιο στην επιχείρηση σε λιγότερο από 1 ώρα. Ο έλεγχος έγινε εξονυχιστικά μέχρι το απόγευμα. Σε αυτή την επιχείρηση δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Η σχετική εικόνα που βλέπουμε εμένα προσωπικά, δεν μου αρέσει καθόλου. Δεν προσκρούει σε κάποια κείμενη διάταξη που θα μπορεί η Επιθεώρηση Εργασίας να βάλει πρόστιμο για το συγκεκριμένο θέμα. Ο δε υπάλληλος φέρεται να είναι υπέρ αυτής της πρακτικής, λόγω των φιλοδωρημάτων. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κείμενη διάταξη που να περιγράφει αυτό που βλέπουμε στην εικόνα μας».Συμπλήρωσε ότι «η Επιθεώρηση Εργασίας κάνει ελέγχους. Η έκταση της τουριστικής έντασης αυτούς τους μήνες είναι πολύ μεγάλη και η Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα. Όταν ζήτησα την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας για το περιστατικό στην Κρήτη, η παρέμβαση ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική. Ο εργαζόμενος έλαβε όλους τους μισθούς που του χρωστούσαν, προσελήφθη, του πλήρωσαν όλα τα έξοδα νοσηλείας, και πλήρωσαν και το πρόστιμο στην Επιθεώρηση Εργασίας. Έλεγχοι γίνονται και να ξέρουν όλοι ότι και τα social media θα είναι στοιχείο ελέγχου».

Θα τηρηθούν στο ακέραιο οι προεκλογικές δεσμεύσεις

Περαιτέρω, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο», αλλά και ότι «η οικονομία θα πάει καλά, άρα θα έχουμε και τις αυξήσεις που πρέπει να έχουμε στις συντάξεις».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα για φτηνή στέγη είπε ότι «επιταχύναμε τις διαδικασίες, τα χρήματα μπαίνουν στους λογαριασμούς».Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον και πως η στεγαστική πολιτική για νέους μπαίνει στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής.
«Έχουμε μπει πολύ γερά, δουλεύουμε κανονικά από την πρώτη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά με αφορμή τα νέα του καθήκοντα στο υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι ανέλαβε μια δύσκολη αποστολή, είναι μεγάλη η τιμή του που ασχολείται με αυτό το χαρτοφυλάκιο, αλλά και πολύ μεγάλο το βάρος της ευθύνης.
«Δεν υπάρχει μέρα που να μην πηγαίνω στο υπουργείο για να ενημερωθώ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε «ανέλαβα άλλη μια δύσκολη αποστολή. Είναι μεγάλη μου τιμή που ασχολούμαι με αυτό το χαρτοφυλάκιο, του οποίου οι πολιτικές επηρεάζουν τις ζωές των συμπολιτών μου. Νιώθω πολύ ευτυχής, αλλά και πολύ μεγάλο το βάρος της ευθύνης. Δεν υπάρχει μέρα που δεν πηγαίνω στο υπουργείο, ακόμα και εχθές ήμουν, προκειμένου να ενημερωθώ σωστά για να πάρουμε γρήγορα αποφάσεις και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν πολλά ακόμα γραφειοκρατικά εμπόδια στις επιχειρήσεις, τα οποία πρέπει να τα ελαφρύνουμε».

Για ανεργία

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η ανεργία πρέπει να πέσει κάτω από το 10%, αλλιώς «δεν μπορούμε να ξεπαγώσουμε τις τριετίες».
Όπως είπε, «η ανεργία έχει πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό της από το 2009, όμως έχουμε ακόμα πολύ μεγάλο δρόμο. Πρέπει να πέσει κάτω από το 10% σε μέσο όρο, γιατί μόνο τότε θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που σήμερα δεν μπορούμε. Δεν μπορούμε να ξεπαγώσουμε τις τριετίες αν δεν πέσει κάτω από το 10%».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική ήττα και την παραίτηση του προέδρου του κόμματος, Α. Τσίπρα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος.
Συμπλήρωσε δε, ότι η χώρα χρειάζεται αντιπολίτευση και εκτίμησε πως ο χώρος της κεντροαριστεράς θα βρει τον βηματισμό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης