Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι Σπαρτιάτες πάνε για 6% με 7% στις ευρωεκλογές, τυχόν προσφυγή θα κριθεί το 2025 από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Οι Σπαρτιάτες πάνε για 6% με 7% στις ευρωεκλογές, τυχόν προσφυγή θα κριθεί το 2025 από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο
Ανέκδοτο το επιχείρημα ότι υποστήριξη Κασιδιάρη σημαίνει… απόδειξη κρυφού αρχηγού…
Εάν περάσει η σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση να αλλάξει το εκλογικό όριο από 3% στο 5%, δηλαδή ένα κόμμα για να εισέλθει στην Βουλή θα χρειαστεί να συγκεντρώσει 5%, όριο που ίσως τεθεί και στις ευρωεκλογές....το Εθνικό κόμμα Σπαρτιάτες δεν θα έχει πρόβλημα να το περάσει αφού αναμένεται να συγκεντρώσει 6% με 7%...
Ήδη δημοσκόπηση δείχνει τους Σπαρτιάτες στο 5,5% από 4,63% που έλαβε στις εθνικές εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023….

Οι λάθος υπολογισμοί της ΝΔ

Στην ΝΔ, είχαν την πεποίθηση ότι η εμφάνιση των Σπαρτιατών που έλαβε την καταλυτική υποστήριξη του Ηλία Κασιδιάρη αιφνιδιάζοντας το σύστημα… θα αποδυνάμωνε τα μικρά κόμματα Ελληνική Λύση και Νίκη ώστε να μην περάσουν το εκλογικό όριο του 3% αλλά ούτε και οι Σπαρτιάτες θα κατάφερναν να περάσουν το όριο…
Ανεξαρτήτως τι υποστηρίζουν μετεκλογικά ή κατόπιν εορτής… στην ΝΔ είδαν τους Σπαρτιάτες – μετά τον αιφνιδιασμό – ως ευκαιρία να μην μπει στην Βουλή κανένα από τα λεγόμενα εθνικά κόμματα.
Τελικά μπήκαν και τα 3 κόμματα Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη μειώνοντας αισθητά τις έδρες της ΝΔ.
Σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζουν στην ΝΔ πίστευαν ότι θα εκλέξουν έως 170 βουλευτές και τελικά έμειναν με 158 βουλευτές.

Στις 10 Ιουλίου η καταληκτική ημερομηνία κατά Σπαρτιατών

Τα επιχειρήματα, τα νομικά ερείσματα και το Σύνταγμα είναι υπέρ των Σπαρτιατών αποδυναμώνοντας τις τακτικές των άλλων κομμάτων που εξετάζουν το σενάριο να προσφύγουν στο εκλογοδικείο στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Στην ΝΔ το σκέφτονται και το σχήμα Πικραμμένου και Βορίδη τάσσονται υπέρ της προσφυγής αλλά η πλειοψηφία του κόμματος υποστηρίζει ότι άπαξ και έχουμε εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορούμε να ακυρώσουμε 241.633 ψήφους που ψήφισαν τους Σπαρτιάτες.
Το ΠΑΣΟΚ ενώ αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της προσφυγής, διαπιστώνει ότι αυτό αποτελεί βρώμικη δουλειά και το σκέφτεται.
Μια πρόταση που εξετάζεται είναι να προσφύγουν βουλευτές στις 12 περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή οι Σπαρτιάτες…με πρόσχημα ότι στους Σπαρτιάτες ο υποκρυπτόμενος αρχηγός είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης και όχι ο Βασίλης Στίγκας.
Όμως η πραγματικότητα είναι ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν είναι ο αρχηγός των Σπαρτιατών και αυτό θα καταδειχθεί στο εκλογοδικείο… που θα αποφανθεί το 2025… εάν τελικά υπάρξουν προσφυγές.
Έως τότε οι 12 βουλευτές των Σπαρτιατών θα είναι στην Βουλή ενώ το Εθνικό κόμμα Σπαρτιάτες θα κατέλθει κανονικά στην εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών…

Ανέκδοτο το επιχείρημα ότι υποστήριξη Κασιδιάρη σημαίνει… απόδειξη κρυφού αρχηγού…

Ας πάρουμε ως παράδειγμα ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης αποφάσισε να μην στηρίξει τους Σπαρτιάτες και να στηρίξει την ΝΔ.
Αυτό θα σήμαινε ότι κρυφός αρχηγός στην ΝΔ είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης;
Το επιχείρημα περί κρυφού αρχηγού στους Σπαρτιάτες είναι διάτρητο και νομικά έωλο… και δεν ανησυχεί τους Σπαρτιάτες… αντιθέτως θεωρούν ότι οι προσφυγές θα ενδυναμώσουν τα ποσοστά τους...
Το 2025 που θα αποφανθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στο βασικό σενάριο θα απορρίψει τις προσφυγές βουλευτών ή κομμάτων κατά των Σπαρτιατών.
Στο απίθανο σενάριο που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ή Εκλογοδεικίο αποφανθεί κατά των Σπαρτιατών το 2025 θα έχουμε ξανά εκλογές είτε εθνικές είτε στις 12 περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή οι Σπαρτιάτες... ωστόσο οι εκλογικές περιφέρειες είναι οι πιο μεγάλες Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης κ.α. 

Η χρηματοδότηση των κομμάτων πρώτο τεστ

Η χρηματοδότηση των κομμάτων, θέμα που θα εξεταστεί σύντομα, θα αποτελέσει ένα τεστ για τις προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για τους Σπαρτιάτες.
Για τους Σπαρτιάτες η κρατική χρηματοδότηση που τους αναλογεί είναι 1 εκατ ευρώ περίπου.
Μπορεί ο Μαρινάκης της ΝΔ να δηλώνει ότι οι Σπαρτιάτες θα αντιμετωπιστούν στην βουλή και με πολιτικούς όρους… αλλά στην ΝΔ δεν θέλουν τους Σπαρτιάτες, βλέπουν ότι ο Κασιδιάρης επανήλθε αλλά από την άλλη τα νομικά τερτίπια της ΝΔ απέδειξαν ότι δυναμώνουν τους Σπαρτιάτες.
Η άποψη μας είναι ότι η ΝΔ το έχει πάρει όλο λάθος.
Ο Κασιδιάρης άπαξ και δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να κατέρχεται στις εκλογές… ότι συνέβη στην Ελλάδα ήταν απόδειξη ότι η δημοκρατία δεν λειτουργεί σωστά αλλά χειραγωγείται κατά το συμφέρον…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης