Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Κορυφαία προτεραιότητα η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού

Γεραπετρίτης: Κορυφαία προτεραιότητα η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού
Στην Κύπρο σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης
Σχετικά Άρθρα
«Η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού ζητήματος παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, από τη Λευκωσία.
«Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εντός του πλαισίου που ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωσταντίνο Κόμπο.
Για την Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως «είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε το τρέχον θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και να διαμορφώσουμε συνθήκες για διάλογο βασισμένο στο Δίκαιο της θάλασσας, με στόχο τη διευθέτηση της διμερούς διαφοράς περί οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» και «μένει να διαπιστώσουμε αν και η Τουρκία επιθυμεί ειλικρινά να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης , χωρίς τούτο να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της και στις εθνικές της προτεραιότητες. Μείζονα προτεραιότητα συνιστά η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού».
Σημείωσε ότι «σημαντικός στόχος είναι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός- Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- να απαλλαγούν από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης οποιουδήποτε στις κυπριακές υποθέσεις», αλλά και πως «η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική και να δώσει στην επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία το μέλλον που της αξίζει. Να διασφαλίζει επίσης την απρόσκοπτη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου».
«Στο πλαίσιο αυτό ο πλήρης συντονισμός μας με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα αποτελεί τη σταθερή πυξίδα για την Ελλάδα και θεμέλιο λίθο της πολιτικής μας στο Κυπριακό», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να δεχτούμε με κανέναν τρόπο τετελεσμένα επί του εδάφους».
Ανέφερε δε, πως η συμβολή του Κύπριου ομολόγου του σε αυτό το άριστο κλίμα συνεργασίας είναι αδιαμφισβήτητη και οι τρεις επισκέψεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει τους τελευταίους τρεις μήνες υπήρξαν εποικοδομητικές, για να συμπληρώσει ότι «με το ίδιο πνεύμα φιλίας και αλληλοεκτίμησης βρίσκομαι σήμερα εδώ, προκειμένου να δώσω το μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια την Κύπρο στην επανεκκίνηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού».
Ακόμη, ο υπουργός υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στο αίτημα της Κύπρου για την ανάληψη ενεργότερου ρόλου της ΕΕ, στη βάση των προτάσεων του Προέδρου Χριστοδουλίδη και πως «την ίδια σταθερή στήριξη θα συνεχίσει να προσφέρει η Ελλάδα και στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται μαζί

Όπως είπε, «με άξονα τον πλήρη σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται μαζί τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο για την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μας. Οι χώρες μας έχουν εμβαθύνει με παραδειγματικό τρόπο στη διμερή ενεργειακή συνεργασία, δίνοντας έμφαση στην πράσινη μετάβαση, όπως επίσης και σε άλλα ζητήματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως είναι η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς επίσης και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Επιπλέον, «πέραν των άριστων διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, οι δυο χώρες μας έχουν καταφέρει να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για τη δημιουργία τρομερών και πολυμερών σχημάτων, μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την εξωτερική πολιτική των χωρών μας».
«Έχοντας επίγνωση των προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, επιδιώκουμε σταθερά την εδραίωση ενός περιφερειακού πλαισίου ασφάλειας μέσω του διαλόγου, της συνεργασίας και της προσήλωσης όλων των πλευρών στο διεθνές δίκαιο. Τα σχήματα αυτά δεν αποκλείουν κανέναν, πάντα όμως υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται σεβαστές οι αρχές και οι αξίες του Χάρτη του διεθνούς δικαίου», σημείωσε.
Περαιτέρω, επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο μηχανισμό 3+1, καθώς «αξιολογούμε το σχήμα αυτό ως ουσιαστικό εργαλείο προώθησης συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας».
«Ομοίως επενδύουμε στο σημαντικό τριμερές σχήμα συνεργασίας με την Αίγυπτο και αντίστοιχα με το Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη», πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης απηύθυνε τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του νεαρού Εύελπι που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στην Ελλάδα.
«Στις παραδοσιακά ισχυρές, φιλικές, αδελφικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των λαών μας, προστίθεται και η δική μας φιλική από μακρού χρόνου σχέση, μια παράλληλη πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο και σήμερα στην πολιτική, η οποία θα εδραιώσει και θα εμβαθύνει αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς», κατέληξε.
g1_14.JPG
Kατά την παραμονή του στη Λευκωσία, ο κ.  Γεραπετρίτης επισκέφθηκε το στρατιωτικό κοιμητήριο «Τύμβος της Μακεδονίτισσας», όπου κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή
γ2_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης