Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φιάσκο Μητσοτάκη η πανεπιστημιακή αστυνομία - Αγνόησε τις αντιδράσεις, τώρα την καταργεί - Κόστισε 30 εκατ. ευρώ

Φιάσκο Μητσοτάκη η πανεπιστημιακή αστυνομία - Αγνόησε τις αντιδράσεις, τώρα την καταργεί - Κόστισε 30 εκατ. ευρώ
Η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτέλεσε σημαία της προηγούμενης διακυβέρνησης Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα
Σε φιάσκο εξελίχθηκε η πανεπιστημιακή αστυνομία, η δημιουργία της οποίας αποτέλεσε σημαία της προηγούμενης διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία αγνόησε τις προειδοποιήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αντιπολίτευσης, σχετικά με την ακαταλληλότητα του εν λόγω σώματος.
Μάλιστα, οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, Νίκη Κεραμέως και Τάκης Θεοδωρικάκος, διαμήνυαν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω.

Μηταράκης: Καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κέντρο μελετών (ΚΕΜΕΑ), η πανεπιστημιακή αστυνομία επί της ουσίας καταργείται αφού οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς.
Ήδη από χθες, ο Νότης Μηταράκης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είχε κρατήσει αποστάσεις από τον τρόπο που λειτουργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία.
Ο κ. Μηταράκης είπε χαρακτηριστικά ότι «το πλαίσιο της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης 12/7 στον Σκάι ο υπουργός είπε για τη φύλαξη στα Πανεπιστήμια ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος σε σχέση με τη μορφή που αρχικώς είχε σχεδιαστεί. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό.
Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ) είχε ιδρυθεί με το νόμο 4777/2021 για την «ακώλυτη παροχή της ανώτατης εκπαίδευσης, προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας εντός των πανεπιστημιακών χώρων, η διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και η προστασία του προσωπικού και της περιουσίας των ΑΕΙ.».
Το 2022 το ΣτΕ με δύο αποφάσεις του είχε κρίνει ότι είναι σύμφωνες με τις συνταγματικές επιταγές οι διατάξεις του νόμου 4777/2021 που προβλέπει την σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Το μόνο που μένει από το φιάσκο είναι το κόστος των 30 εκατ. ευρώ

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκης προανήγγειλε σήμερα την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε, υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
 «Η ΝΔ επί χρόνια επέλεξε την οδό της έντασης και του λαϊκισμού γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι "στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία". Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα "βγαίνει η Δημοκρατία" από τα πανεπιστήμια», σχολιάζει και καταλήγει:
«Τελικά, το μόνο που μένει είναι το κόστος 30 εκατ. ευρώ για ένα φιάσκο, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και καθημερινά συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης