Τελευταία Νέα
Πολιτική

Π. Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): Η αποτυχία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ

Π. Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): Η αποτυχία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ
Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο Παύλος Χρηστίδης, Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη σχετικά την στροφή της κυβέρνησης στο θέμα της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης στην αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στην επιδίωξη της Κυβέρνησης για πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, τονίζοντας ότι αποτελεί έννοια που προϋποθέτει ενεργό δράση και πράξεις με συνέπεια, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό το οποίο συνέβη στην περίπτωση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποία τελικά αποδεικνύεται μνημείο αναποτελεσματικότητας και ασυνέπειας λόγων και πράξεων.
Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ κάνει σήμερα στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα αυτό, συνειδητοποιώντας το λάθος της, και προαναγγέλλει έναν δήθεν επανασχεδιασμό της φύλαξης των πανεπιστημίων, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στο κόστος που πλήρωσαν από την τσέπη τους οι Έλληνες πολίτες και χωρίς μια γενναία αυτοκριτική γι’ αυτό.
Τόνισε, ότι καμία επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι οι ΟΠΠΙ δεν λειτούργησαν ποτέ, υπενθυμίζοντας το φιάσκο της επιχειρησιακής πρεμιέρας αυτών συνοδεία των ΜΑΤ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο του Ζωγράφου.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ στην περίπτωση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, παρέβλεψε το πάγιο αίτημα για πλήρη διαφάνεια στον τρόπο πρόσληψης, τα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το αίτημα της ΠΟΑΣΥ για απόσυρση των διατάξεων οι οποίες συνέδεαν τις ΟΠΠΙ με την Ελληνική Αστυνομία.
Ο κ. Χρηστίδης ζήτησε από τον Υπουργό κ.Μηταράκη να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το πόσο κόστισε η σύσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που σήμερα εγκαταλείπεται, πού υπηρετούν όσοι προσλήφθηκαν για τη στελέχωσή, καθώς και ποιος ο επανασχεδιασμός σε σχέση με την αποστολή και τις αρμοδιότητές της. Τέλος, κάλεσε τον Υπουργό να μην εμμείνει με τη στάση του σε έναν μονοδιάστατο εγκλωβισμό στην επικοινωνιακή τακτική, σε παλαιοκομματικές αντιλήψεις και σε ιδεοληψίες οι οποίες έχουν κρατήσει τη χώρα δέσμια των συμφερόντων.

Ο Υπουργός κ. Μηταράκης απάντησε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ δε θα καταργήσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, καθότι θεωρεί επιτυχημένη τη λειτουργία της και ότι δεν κάνει στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα αυτό, ούτε σχεδιάζει κάποια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
Μίλησε εν συνεχεία για απλή αναμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς ήδη επικρατούν καλύτερες συνθήκες στα πανεπιστήμιά σε σχέση με το 2019, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση της ΝΔ.
Έκανε γνωστό ότι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία υπηρετούν 985 στελέχη, τα οποία ασκούν καθήκοντα στα ΑΕΙ.
Συγκεκριμένα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Μίλησε επίσης και για έναν αριθμό αστυνομικών που υπηρετεί σε όμορα αστυνομικά τμήματα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας συνολικά στις γειτονιές γύρω από τα πανεπιστήμια.
Τέλος, είπε πώς δεν υπήρξε κόστος από την πρόσληψή τους για να στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, καθότι πληρώνονται ως αστυνομικοί και εκτελούν τα καθήκοντά τους ως αστυνομικοί.

Στη δευτερολογία του ο κ. Χρηστίδης ανέδειξε το ζήτημα της ασάφειας και διγλωσσίας της Κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό.
Τόνισε ότι σήμερα για πρώτη φορά ο Υπουργός μίλησε για «επιχειρησιακό σχεδιασμό», ενώ στις 12 Ιουλίου ο ίδιος, μιλώντας σε διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου του, έκανε λόγο για κατάργηση της αστυνομίας των Πανεπιστημίων.
Αναφέρθηκε επίσης στην κ. Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ότι καλώς καταργείται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά και  στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στις 13 Ιουλίου περί μη κατάργησης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αλλά επανεξέτασής της.
Εξέφρασε εν συνέχεια την έκπληξή του για τη δήλωση του Υπουργού ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 985 στελέχη με πράσινες στολές στα ελληνικά Πανεπιστήμια, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα από όλους.
Επανέλαβε το ερώτημά του για το ποιό ακριβώς είναι το σχέδιο του επανασχεδιασμού της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και αν αυτή η κουβέντα υπήρχε πριν από τις εκλογές ή εντός του γαλάζιου φάκελου που παρέλαβε από τον Πρωθυπουργό όταν ανέλαβε το Υπουργείο.
Τόνισε ότι για το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αποδεικνύεται ότι το επικοινωνιακό παιχνίδι αλλάζει μέρα με τη μέρα, δημιουργώντας τεράστια σύγχυση.
Σημείωσε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία αποτέλεσε μια ιδεολογική εμμονή της Κυβέρνησης της ΝΔ, ένα φαινόμενο το οποίο το συναντήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και απέτυχε, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει γι’ αυτό ήδη από το 2021.
Ζήτησε επίσης από τον Υπουργό να του απαντήσει αν όσοι προσλήφθηκαν με βάση τη σχετική Προκήρυξη ως άοπλοι για τις ΟΠΠΙ έχουν σήμερα όπλα και ποια η εκπαίδευσή τους.
Επανήλθε έπειτα στο ζήτημα του μεγάλου κόστους των προσλήψεων για τις ανάγκες ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποία παρότι δεν λειτούργησε, πληρώθηκε και συνεχίζει να πληρώνεται από τους Έλληνες φορολογούμενους. Κάλεσε μάλιστα τον Υπουργό να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να ζητήσει μια «συγνώμη» γι’ αυτό από τον Ελληνικό λαό.

Στη δευτερολογία του ο Υπουργός, κ. Μηταράκης, αφού επιβεβαίωσε τη συνέχιση του ρόλου της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και της παραμονής της μέσα στα ιδρύματα, έκανε λόγο για απλή αλλαγή σχεδιασμού αυτής.
Τέλος, αφού δήλωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης η προστασία της πανεπιστημιακής κοινότητας, απάντησε τελικά στον κ. Χρηστίδη με αριθμούς σχετικά με το κόστος ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Πιο συγκριμένα δήλωσε ότι η εκπαίδευση όσων προσλήφθηκαν κόστισε 80.000 ευρώ, ο εξοπλισμός τους 814.000 ευρώ, ενώ το κόστος μισθοδοσίας τους στοιχίζει στους Έλληνες φορολογούμενους 1,5 εκατομμύριο ευρώ τον μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης