Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανύπαρκτο το επιτελικό κράτος – Εθνική καταστροφή οι φωτιές, διεθνώς ρεζίλι, αλλά το Μαξίμου θέλει να προστατεύσει Μητσοτάκη

Ανύπαρκτο το επιτελικό κράτος – Εθνική καταστροφή οι φωτιές, διεθνώς ρεζίλι, αλλά το Μαξίμου θέλει να προστατεύσει Μητσοτάκη
Από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποσχέθηκε επάρκεια και ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού
Αδειάζει το αφήγημα της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος αφού οι πυρκαγιές ανέδειξαν τη μεγάλη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού.
Στην Ρόδο η φωτιά καίει για 6 μέρα και η χώρα γίνεται διεθνώς ρεζίλι για άλλη μία φορά αφού χιλιάδες τουρίστες την εγκαταλείπουν.
Και όλα αυτά όταν μαίνονται δεκάδες φωτιές σε όλη τη χώρα. Το ελληνικό ζήτημα των πυρκαγιών γίνεται ευρωπαϊκό μιας και η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von Der Leyen στέλνει μηνύματα αλληλεγγύης.
Από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποσχέθηκε επάρκεια και ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Το 2022 εν ολίγοις το πέτυχε, όμως, το 2023 ξεκάθαρα όχι. Αντιθέτως, θέλει να δημιουργήσει μία ειδυλλιακή εικόνα ότι υπάρχει μηχανισμός αλλά η «κλιματική αλλαγή κάνεις τις πυρκαγιές να μην σβήνουν».

Εκτός κάδρου ευθυνών ο Μητσοτάκης


Η κυβέρνηση υποσχέθηκε και έδωσε 1 δις περίπου για προληπτικές πολιτικές στους δήμους και τη περιφέρεια αλλά ποτέ δεν έλεγξε αν αυτά τα κονδύλια πήγαν για πρόληψη.
Διότι υπάρχουν καταγγελίες ότι η ίδια η Περιφέρεια Αττικής ανέβασε διαγωνισμό πυροπροστασίας μήνα Ιούλιο.
Είτε από λάθος είτε από παράλειψη, οι προληπτικές πολιτικές ήταν ανεπαρκείς.
Ο Πρωθυπουργός σε όλη αυτή τη καταστροφή που συντελείται είναι εκτός κάδρου.
Επέσπευσε την επιστροφή του στη χώρα από τις Βρυξέλλες και προανήγγειλε άμεσες αποζημιώσεις σε όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους από τις πυρκαγιές. Απόντες είναι όμως και οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και περιφερειάρχες και δήμαρχοι.
Είναι ενδεικτικό ότι μία μέρα μετά τη φωτιά στην Αττική, ο περιφερειάρχης εθεάθη σε γάμο να χαμογελάει σαν να μην τρέχει τίποτα.

Το φταίξιμο στους δημάρχους και η στρατηγική κατευνασμού μέσω των ΜΜΕ

Το σύστημα Μαξίμου προσπάθησε να βγάλει στη σέντρα τους δημάρχους ότι έχουν πάρει εκατομμύρια για το καθαρισμό των δασών και των οικοπέδων αλλά είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι ανήκουν στην παράταξη της ΝΔ. Την ίδια ώρα, η καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο μόλις προχθές παίχτηκε στα κανάλια και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ διότι δεν μπορούσε άλλο να μείνει κρυφή μιας και το θέμα λόγω των τουριστών είχε παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Είναι ενδεικτικό πόσο η κυβέρνηση διαφεντεύει τα ΜΜΕ που περισσότερο χώρο αφιέρωσαν στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι παρά τα εκατομμύρια στρέμματα που έχουν καεί. Και σε όλα αυτά μαθαίνουμε από ειδικούς ότι οι προτάσεις που έγιναν στον Πρωθυπουργό για να υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα δασοπυροσβεστών – που θεωρούνται πιο κατάλληλα για τα δάση- κολλάει στο βέτο που βάζει η Πυροσβεστική για λόγους συνδικαλιστικούς.

Τα λάθη του Μητσοτάκη


Συμπερασματικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επηρμένη από την μεγάλη εκλογική της επιτυχία έκανε μία κυβέρνηση τηρώντας κομματικές ισορροπίες, βάζοντας έναν «άσχετο» με το αντικείμενο υπουργό Πολιτικής Προστασίας που θέλει απλά να είναι δημοφιλής. Παράλληλα, προσπαθώντας να μην χαλάσει την συνταγή για εκλογική νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν τα βάζει με τις μεγάλες ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής και με τους δήμους που πήραν κονδύλια για την δασοπροστασία.
Το αφήγημα του επιτελικού κράτους έχει γίνει ανέκδοτο και το νομοσχέδιο για το δεύτερο επιτελικό κράτος που θα έρθει τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη είναι ένα κενό γράμμα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης