Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στριμωγμένη η κυβέρνηση από τις φωτιές και τους νεκρούς - Διαφυγή Μητσοτάκη από την πραγματικότητα μέσω ΔΕΘ και εκλογών

Στριμωγμένη η κυβέρνηση από τις φωτιές και τους νεκρούς - Διαφυγή Μητσοτάκη από την πραγματικότητα μέσω ΔΕΘ και εκλογών
Η αλήθεια είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι τυχερός σε αυτή τη φάση διότι η αντιπολίτευση είναι μέτρια εώς ανύπαρκτη
Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα με 5 καταγεγραμμένους θανάτους, πριν καλά καλά η κυβέρνηση συμπληρώσει ένα μήνα ζωής απέδειξαν ότι όσο μεγάλη είναι η εκλογική νίκη, τόσο πιο γρήγορη μπορεί να είναι η φθορά της κυβέρνησης.
Και η οποία μπορεί να συνεχιστεί για όλο το καλοκαίρι καθώς και η επόμενη περίοδος είναι πολύ δύσκολη και παραδοσιακά συμβαίνουν αρκετές καταστροφικές πυρκαγιές.

Τυχερός ο Μητσοτάκης που δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει κάποιος τη φθορά του

Η αλήθεια είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι τυχερός σε αυτή τη φάση διότι η αντιπολίτευση είναι μέτρια εώς ανύπαρκτη. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δυσαρεστείται κόσμος. Για το θέμα των πυρκαγιών, αφού ο κρατικός μηχανισμός έδειξε και πάλι τις ανεπάρκειές του θα υπάρξει πολιτική διαχείριση μέχρι τον Σεπτέμβρη, αυτό είναι σίγουρο. Δεν μπορούν σε ένα μήνα να οργανωθεί η αντιπυρική προστασία.

2 ορόσημα – ΔΕΘ και αυτοδιοικητικές εκλογές

Μέσα σε αυτό το δύσκολο κλίμα, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τις επόμενες 2 μάχες. Την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε αυτά τα δύο χρονικά ορόσημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πετύχει 2 «νίκες» οι οποίες θα επιβεβαιώσουν την κυριαρχία της ΝΔ. Βεβαίως, οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν και τόσο έντονο πολιτικό διακύβευμα με την έννοια ότι οι πολίτες ψηφίζουν πάνω από όλα πρόσωπα και λιγότερο παρατάξεις αλλά η ΝΔ θέλει τα πρόσωπα που έχει προτείνει να φτάσουν στην εκλογή.

Ο κίνδυνος της αποχής

Όμως, υπάρχει και ο κίνδυνος να δυσαρεστηθούν από την κρίση των πυρκαγιών και να απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Το έχουμε ξαναδεί αυτό, το ενδιαφέρον για τις δημοτικές να είναι μικρό και δήμαρχοι να εκλέγονται με μεγάλα ποσοστά αποχής. Όπως και να έχει, αν επιτευχθεί το 13/13 στις περιφέρειες και η ΝΔ κατακτήσει τους δήμους των μεγάλων πόλεων, κυρίως Αθήνας-Θεσσαλονίκης θα είναι μία μεγάλη επιβεβαίωση της νίκης στις εθνικές εκλογές. Και συγχρόνως μία νέα ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που επιζητούν ρόλο αντιπολίτευσης.

Στην ΔΕΘ ο κόσμος θα στραφεί στην διαδικασία εκλογής αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός θέλει να πάει χωρίς να υπάρχει στίγμα στην κυβέρνηση από τις φωτιές ή κάτι άλλο. Προφανώς, γιατί θα ήθελε να κάνει θετικές ανακοινώσεις όπως για παράδειγμα την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο κοντά αλλά και τα αποτελέσματα της τουριστικής χρονιάς. Παρόλα αυτά, μοιραία το μεγαλύτερο μέρος της επικαιρότητας θα στραφεί στο νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα, θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου.

Η ΝΔ θέλει 43% και 12/12 συν τη νίκη Αρναουτάκη στην Κρήτη

Πάντως, όσον αφορά στις εκλογές, το μεγάλο ζητούμενο για την Πειραιώς είναι οι 12 υποψήφιοι περιφερειάρχες ( + ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Αρναουτάκης στην Κρήτη) να λάβουν ποσοστό άνω του 43% στον πρώτο γύρο, οπότε αφενός να μην κινδυνεύει η εκλογή τους και αφετέρου να επαναβεβαιωθεί η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.
Στο ίδιο σημείο μπαίνει ο πήχης και στους μεγάλους δήμους. Πάντα σύμφωνα με έμπειρα «γαλάζια» στελέχη, τις εντυπώσεις θα κρίνουν τα αποτελέσματα κυρίως σε δύο μεγάλες περιφέρειες, την Αττική και την Πελοπόννησο, και σε δύο δήμους, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι επιδόσεις των υπολοίπων υποψηφίων δεν έχουν την αυταπόδεικτη αξία τους.

Φαβορί ο Μπακογιάννης αλλά…

Στον Δήμο Αθηναίων, ο νυν δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης προβάλλει ως φαβορί, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει δυνατή υποψηφιότητα και το ΠΑΣΟΚ που βρήκε την περίπτωση του Χάρη Δούκα, αυτή ανακοινώθηκε πολύ αργά. Σε αντίθετη περίπτωση, η θέση του Κώστα Μπακογιάννη θα ήταν επισφαλής.

Θα κριθεί στο δεύτερο γύρο η Αττική

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης πήρε μεν το «γαλάζιο» χρίσμα, αλλά η σχέση του με την κυβερνητική παράταξη και το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει τραυματισμένη, ιδιαίτερα από τον χειμώνα του 2021, με τη μεγάλη κακοκαιρία και φυσικά τώρα με τις φωτιές στην Αττική και τις κατηγορίες για καθυστερημένο διαγωνισμό για την δασοπροστασία.
Πάντως, το τοπίο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει στο σύνολό του, καθώς στη μάχη έχει μπει ήδη δυναμικά ο επί χρόνια δήμαρχος Ρέντη - Νίκαιας κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, προερχόμενος από τον χώρο της Αριστεράς αλλά και ο δυνατός στην περιφέρεια Γιάννης Σγουρός που έχει διατελέσει περιφερειάρχης.

Μεγάλος κίνδυνος στην Θεσσαλονίκη

Πιο δύσκολη είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη.
Η ΝΔ θα ανανεώσει τη στήριξή της στον νυν δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, ελλείψει άλλης δυναμικής υποψηφιότητας.
Στο «γαλάζιο» επιτελείο, ωστόσο, επικρατεί εγρήγορση, αφενός διότι, όπως φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές, στη συμπρωτεύουσα καταγράφεται σημαντική τάση ριζοσπαστικοποίησης της τοπικής κοινωνίας, ενώ ο ανεξάρτητος υποψήφιος, πρώην αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, τον οποίο στηρίζει δυναμικά ο πρώην δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης, εκτιμάται ότι μπορεί να καταγράψει ένα σημαντικό ποσοστό.
Ιδιαίτερα αν κατορθώσει να συσπειρώσει τις τοπικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης