Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): Προϋποθέσεις για διάλογο με Τουρκία - Κόκκινη γραμμή κυριαρχία και άμυνα

Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): Προϋποθέσεις για διάλογο με Τουρκία - Κόκκινη γραμμή κυριαρχία και άμυνα
Συνάντηση του κ.Φάμελλου με τον ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτη
Στις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας αλλά και στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να υπάρξουν έτσι ώστε να εκκινήσει ένας διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη.
«Συναντήθηκα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών κ Γεραπετρίτη μετά από πρόσκλησή του, για μια ενημέρωση απ’ ευθείας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα για την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο πρόσφατα στο Βίλνιους.
Το είχαμε ζητήσει εξάλλου και με δική μας δήλωση.
Θέλουμε αυτή η ενημέρωση να είναι διαρκής, συνεπής και απ’ ευθείας, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν.
Τόνισα ότι όπως είναι η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, της δόμησης σταθερών δίαυλων επικοινωνίας και υποστηρίζουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Για να είναι αυτός ο διάλογος εποικοδομητικός, για να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα, να συμβάλλει στην ειρήνη και να μην αποτελέσει εργαλείο για να παίξει η Τουρκία ξανά, ευκαιριακά το χαρτί της δήθεν μετριοπάθειας, πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις:
- Πρώτη προϋπόθεση ο διάλογος να είναι συγκεκριμένος, συγκροτημένος, να έχει χρονοδιάγραμμα, οδικό χάρτη και ξεκάθαρα παραδοτέα.
- Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές. Η κυριαρχία και η άμυνα της χώρας.
- Τρίτη προϋπόθεση, να είναι ξεκάθαρος ο τελικός στόχος που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, και
- Τέταρτη προϋπόθεση είναι να αξιοποιηθεί η ΕΕ και οι ΗΠΑ , ώστε να δεσμεύσουν την Τουρκία σε διάλογο βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και στον τερματισμό των προκλήσεων.
Τόνισα στον κ. Γεραπετρίτη ότι δεν μπορεί να αφήνεται το θέμα των δεσμεύσεων και των προϋποθέσεων για την πώληση των F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, αποκλειστικά στις σημαντικές προσπάθειες του κ. Μενέντεζ, του Κογκρέσου και της Ελληνικής ομογένειας.
Η Ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, οφείλουν να θέσουν ευθέως τις προϋποθέσεις στις ΗΠΑ, βάζοντας τέλος στη λογική του πιστού και δεδομένου συμμάχου.
Κυρίως, τόνισα ότι αποτελεί μεγάλο λάθος ο κ. Μητσοτάκης, πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες, να προαναγγέλλει μονομερώς υποχωρήσεις.
Η πρόοδος του διαλόγου απαιτεί προσεκτικά και ουσιαστικά βήματα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Να αποφεύγονται οι μεγαλοστομίες από κάθε κατεύθυνση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ακολουθεί πάντα την στάση της πατριωτικής ευθύνης και όχι της πατριδοκαπηλίας.
Περιμένουμε την ίδια στάση να δούμε και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ.Φάμελλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης