Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δειλή, ανεπίσημη και καθυστερημένη η απάντηση του Μαξίμου στην πρόκληση του Κροάτη πρόεδρου για τη Νέα Φιλαδέλφεια

Δειλή, ανεπίσημη και καθυστερημένη η απάντηση του Μαξίμου στην πρόκληση του Κροάτη πρόεδρου για τη Νέα Φιλαδέλφεια
Ποιες ήταν οι προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη προέδρου Zoran Milanović
Σχετικά Άρθρα
(Upd 2) Με διαρροές και με μια ημέρα καθυστέρηση... απαντά (;) η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου στις προκλητικές δηλώσεις του Zoran Milanović το Σάββατο 12 Αυγούστου
Απαράδεκτή και φανερά δειλή.. έως χαλαρή  φαίνεται η κυβερνητική αντίδραση στις απαράδεκτές δηλώσεις του Κροάτη προέδρου ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε λόγο για «βεντέτα» και για… δικτατορία όσον αφορά την κράτηση στην Ελλάδα των Κροατών χούλιγκαν για τις κατηγορίες, μεταξύ άλλων, που σχετίζονται με τη δολοφονία ενός Έλληνα οπαδού.
Χωρίς να υπάρχει επίσημη κίνηση, όπως μια σαφής ρηματική διακοίνωση για το απαράδεκτο της εμπλοκής στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης μια τρίτης χώρας,  η κυβέρνηση περιορίστηκα σε… σχολιασμό μέσω non paper των δηλώσεων του προέδρου της Κροατίας όπου υπάρχει ο σχολιασμός ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της.
Η πρωθυπουργική ραστώνη... από τη οποία απορρέει αυτή η πρωτοφανής αδράνεια  αποτελεί σαφή προσβολή της εθνικής εξιπρέπειας - και μάλιστα όταν η χώρα μας θρηνεί ένα θύμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κροατίας, Zoran Milanović πραγματοποίησε μια απαράδεκτη δήλωση για τα αιματηρά επεισόδια που προκάλεσαν οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Παραδέχτηκε ότι ήρθαν στην Ελλάδα «για να κάνουν επεισόδια», τους χαρακτήρισε οπαδούς, και είπε πως είναι πολίτες που έχουν δικαιώματα.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «Αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να τους κρατήσει και τους 100 μέσω κάποιου είδους «τεχνητής κράτησης», αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης.
Περιμένω ότι πολύ σύντομα θα λογοδοτήσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι».

Το φύλλο συκής...

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση σύμφωνα με τις διαρροές στις οποίες έχει προχωρήσει επισημαίνει ότι θα κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις μετά τα τραγικά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας ( με τη όλη υπόθεση να θυμίζει την επίσης γελοία αντίδραση όπως συνέβη στην υπόθεση των Τεμπών...)
Α) Προτεραιότητα έχει να συλληφθούν οι ένοχοι και θα αποδοθεί Δικαιοσύνη
Β) Στο επιχειρησιακό σκέλος: σε εξέλιξη βρίσκεται ο εσωτερικός έλεγχος της ΕΛ.ΑΣ και το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν σε ανώτατο επίπεδο,
Γ) Δεδομένου ότι η οπαδική βία αποτελεί διεθνές πρόβλημα – καθώς υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος των χούλιγκαν – κρίνεται εξαιρετικά σημαντική η συνάντηση του πρωθυπουργού την Τετάρτη με τον πρόεδρο της UEFA, ο οποίος διαθέτει διεθνή τεχνογνωσία για το θέμα αλλά και στη συνέχεια η απόφαση για διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και των ιδιοκτητών των ΠΑΕ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δείχνει ότι η κυβέρνηση σε κορυφαίο επίπεδο είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα βάλουν τέλος στη μάστιγα αυτή εστιάζοντας στην πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του αθλητικού νόμου αλλά και σε νέες προτάσεις από τις ομάδες, οι οποίες καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.
Προκειται για τη γνώση τακτική της επίρριψης αλλου των ευθυνών και της αποφυγής κάποις συγκεκριμένης λύσης σε ένα πρόβλημα για το οποίο θρηνούμε Έλληνες νεκρούς  
Προκλητικός ο πρόεδρος της Κροατίας: Πήγαν για επεισόδια, αλλά αν η Ελλάδα κρατήσει και τους 100, θα δημιουργηθεί βεντέτα, είναι στρατιωτικός νόμος
«Είναι πολίτες…»

Όπως επισήμανε επίσης ο Zoran Milanović σε αυστηρό τόνο η Ελληνική Αστυνομία έχει δικαίωμα να κρατήσει του Κροάτες φιλάθλους (πριν τους απαγγελθούν κατηγορίες) «για πέντε ημέρες.
Το χρονικό αυτό διάστημα λήγει τώρα.
Πρόκειται για 100 άτομα και δεν ξέρουμε αν θα προφυλακιστούν όλοι.
Ανεξάρτητα από το γιατί κατέβηκαν, πήγαν για να κάνουν επεισόδια και εγώ αυτό δεν μπορώ να το στηρίξω.
Αυτή είναι περίεργη συμπεριφορά».(Φονική όχι.. περίεργη..)
Ωστόσο, τόνισε ότι «είναι πολίτες και έχουν τα δικαιώματά τους, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε μια ζωή δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν είναι γνωστές».
dN.JPG
Η προειδοποίηση

Παράλληλα, ο Milanović απάντησε και για την επιστολή που έστειλαν οι γονείς των συλληφθέντων μέσω της οποίας ζητούσαν την παρέμβαση των αρχών της χώρας.
«Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να τους κρατήσει για πέντε ημέρες.
Αυτή η προθεσμία λήγει τώρα και αν παραταθεί η κράτηση για όλους τους συλληφθέντες που είναι 100 άνθρωποι δεν θα έχει λογική.
Ανεξάρτητα από το γιατί πήγαν στην Αθήνα, που πήγαν για να προκαλέσουν επεισόδια κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το υποστηρίξω, η συμπεριφορά της αστυνομίας είναι περίεργη.
Δεν παύουν να είναι πολίτες και να έχουν δικαιώματα», ξεκίνησε τις επίμαχες δηλώσεις του ο Κροάτης πολιτικός και συνέχισε:
«Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Έλληνας οπαδός δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, δεν έχουν γίνει γνωστές. Αν οι ελληνικές αρχές κρατήσουν και τους 100 ως προφυλακιστέους, αυτό θα είναι ένας είδος βεντέτας, μια προσπάθεια απόδοσης συλλογικής ευθύνης.
Περιμένω ότι πολύ γρήγορα, και αυτό σημαίνει ότι μέσα στις πέντε ημέρες που τους δίνει ο νόμος, οι υπεύθυνοι, αν υπάρχουν, θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν».
Ερωτηθείς για την ανοικτή επιστολή που έστειλαν οι γονείς ορισμένων από τους συλληφθέντες ο Κροάτης πρόεδρος προσπάθησε και πάλι να πιέσει τις ελληνικές αρχές
Αρχικά άφησε αιχμές για τους γονείς λέγοντας: «Αφήστε τους γονείς στην άκρη… Αυτοί που βρίσκονται στην Αθήνα είναι ενήλικες.
Δεν τους έστειλαν οι γονείς τους εκεί.
Πήγαν μόνοι τους και κάποιοι έχουν ευθύνη για ό,τι έγινε».
Στη συνέχεια όμως επανέλαβε και πάλι τα ίδια πράγματα για τα δικαιώματα των συλληφθέντων: «Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η αστυνομία μπορεί να θέσει υπό κράτηση 100 άτομα.
Μπορεί να κρατήσει για πέντε ημέρες αυτούς που υποψιάζεται ότι έχουν εμπλοκή κι αυτές ημέρες έχουν περάσει.
Τώρα λοιπόν η συντριπτική τους πλειοψηφία πρέπει να απελευθερωθεί.
Αν τους κρατήσουν όλους θα είναι σαν επιβολή στρατιωτικού νόμου», κατέληξε.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κροάτη υπουργού Εξωτερικών με τον Γεραπετρίτη

Τι ανησυχίες των Κροατών για τις μαζικές προφυλακίσεις μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Gordan Grlić-Radman σε τηλεφωνικής επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Σύμφωνα με το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών, ο «Gordan Grlić-Radman είχε και σήμερα (13/8/2023) το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογο του, Γιώργο Γεραπετρίτη, μεταφέροντας τις ανησυχίες των Κροατών πολιτών, αλλά και τη σημασία της δίκαιης μεταχείρισης των κρατουμένων οπαδών».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμη πως «από την πρώτη στιγμή παρέχεται στήριξη στους κρατουμένους και ότι η κροατική διπλωματία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τις συνθήκες κράτησης και την ασφάλειά τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία γονέων των Κροατών συλληφθέντων συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας προκειμένου να ενημερωθούν για επαφές που έχουν γίνει με την ελληνική κυβέρνηση. Ένωση Δικαστών: Ευθεία παρέμβαση και προσβολή των θεσμών οι δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας

Παρά την ηχηρή απουσία του Ελληνικού κράτους αυξάνονται οι αντιδράσεις σχετικά με τις προκλιτικές δηλώσεις του Κροάτη προέδρου Zoran Milanović αναφορικά με την ποινική διαδικασία που ακολουθείται μετά τη φονική επίθεση Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή 13 Αυγούστου επισημαίνει τα ακόλουθα: «Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας.
Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης