Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σ. Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): Καμία απόδειξη και καμία συγγνώμη για τις φωτιές από τον Μητσοτάκη - Μόνο σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας

Σ. Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): Καμία απόδειξη και καμία συγγνώμη για τις φωτιές από τον Μητσοτάκη - Μόνο σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας
Οξεία κριτική από τον προσωρινό πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλο για τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή σχετικά με τις πυρκαγιές
«Ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή δεν έδωσε απαντήσεις για τις καθυστερήσεις της κυβέρνησής του εδώ και τέσσερα χρόνια σε θέματα πρόληψης, στελέχωσης των αρμόδιων φορέων και εργαλείων που θα συνεισέφεραν στην αντιμετώπιση των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών. Ούτε και προσπάθησε να αποκαταστήσει, έστω εν μέρει, το αίσθημα της ανασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες, ιδιαίτερα όταν εξελίσσεται ακόμη στον Έβρο το χειρότερο και μεγαλύτερο μέτωπο πυρκαγιών που έχει η Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε χθεσινή του συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kontra News και το δημοσιογράφο Π. Χαρίτο, σχολιάζοντας τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το θέμα των δασικών πυρκαγιών και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας απέναντι στην κλιματική κρίση.
Ο Σ.Φάμελλος τόνισε για μία ακόμη φορά ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν επιθυμεί να κάνει αντιπολίτευση πάνω στην καταστροφή, όταν υπάρχουν δεκάδες ανθρώπινα θύματα, τεράστιες καταστροφές, ακόμη και έκρηξη αποθήκης πυρομαχικών, αλλά υπάρχει ανάγκη συζήτησης για να εντοπιστούν ευθύνες, λάθη και ιδίως για να ενισχυθεί η λειτουργία και η επάρκεια της πολιτείας: «Στη Βουλή ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό διάφορες εξηγήσεις, αλλά και σενάρια, ιδιαίτερα για τη φωτιά στη Δαδιά, αλλά δεν κατατέθηκαν αποδείξεις, παρά το ότι ζητήθηκαν και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση γενικότερα όταν αφήνει χωρίς αποδείξεις να αιωρούνται σενάρια συνωμοσίας;» υπογράμμισε.



Τόνισε επίσης ότι η πολιτική της επικοινωνίας που ακολουθείται από τον κ. Μητσοτάκη είναι αντίθετη με τα συμφέροντα της κοινωνίας: «Ο κ. Μητσοτάκης υποτίμησε τον κλιματικό κίνδυνο και την αλλαγή των συνθηκών λόγω κλιματικής κρίσης, και επιχείρησε συστηματικά να διαχειριστεί και αυτό το θέμα με επικοινωνιακούς όρους. Δεν ασκεί πολιτική αντίστοιχη των δεσμεύσεών. Στις προγραμματικές δηλώσεις του 2019 και του 2023 είχε ήδη θέσει ως προτεραιότητά του την πολιτική προστασία. Μετά τις πυρκαγιές του 2021 επίσης εξήγγειλε κάποια μέτρα, τα οποία και δεν υλοποίησε. Αυτή η πολιτική που εξαντλείται στην επικοινωνία, εξακολουθεί και σήμερα, και δημιουργεί σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία».
Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι πραγματικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν επέλεξε να δομήσει μια ισχυρή πολιτεία γιατί δεν είναι αυτή η προτεραιότητά του. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών έχει τρεις βασικούς πυλώνες: τη Δασική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα. Σε κανένα από αυτούς τους πυλώνες δεν υπήρξε η κατάλληλη επένδυση. Στην Πολιτική Προστασία ο Νόμος του 2020 παραμένει ανενεργός, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ίδρυσε μετά τις πυρκαγιές του 2021 δεν έχει ακόμη οργανόγραμμα, τα αντίστοιχα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν απορρόφηση μόλις 0,5%. Στην Πυροσβεστική έχουμε 3.600 κενές θέσεις με βάση το οργανόγραμμα του 2022, των οποίων η πλήρωση δεν αναφέρθηκε καν στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης,», σημείωσε. Ανάλογη καθυστέρηση υπήρχε και στις προσλήψεις της Δασικής Υπηρεσίας, που είχαν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αλλά πάγωσαν με την εκλογή της ΝΔ για να επαναεξαγγελθούν από τον Πρωθυπουργό τώρα, τέσσερα χρόνια μετά. Αντίστοιχη και μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει στα έργα πρόληψης πυρκαγιών και στη διαχείριση των δασών".
Ερωτώμενος για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ, τις υποψηφιότητες και το Συνέδριο, ο Σ.Φάμελλος απηύθυνε κάλεσμα για μεγάλη συμμετοχή: «Καλώ τα μέλη και τους φίλους και φίλες του ΣΥΡΙΖΑ να έρθουν στις εκλογές. Χρειάζεται να έχουμε μεγάλη συμμετοχή γιατί η Ελλάδα χρειάζεται ένα κόμμα που να είναι αριστερό, οικολογικό, ευρωπαϊκό και να είναι βαθιά μεταρρυθμιστικό για να κάνει καλύτερη τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το μόνο κόμμα χωρίς εξαρτήσεις που μπορεί να καταθέσει μια τέτοια πρόταση με κυβερνητική διέξοδο», υπογράμμισε.
Ερωτώμενος, τέλος, για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επεσήμανε ότι, όπως έχει ήδη αναφέρει πολλές φορές, ότι αυτό πρέπει να καθορίζεται από τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι από την κομματική γραφειοκρατία, εκφράζοντας επίσης ανησυχία για τη λειτουργία των τάσεων: «Οφείλουμε και πρέπει να είναι πιο σημαντικός στις επιλογές ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και όχι οι τάσεις. Και για να ακριβολογώ, στις επιλογές μας πιο σημαντική είναι η κοινωνία, στο συμφέρον της οποίας οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε», σημείωσε.
Καταθέτοντας δε τη δική του συμβολή στην πολιτική συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επεσήμανε επίσης ότι «Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να είναι επίσης ένα βαθιά μεταρρυθμιστικό κόμμα, το οποίο καταθέτει προτάσεις που να οδηγούν σε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και λιγότερες κοινωνικές ανισότητες. Η πρόταση αυτή, που είναι αριστερή, θέλουμε και επιδιώκουμε να έχει χώρο συζήτησης, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, από το προοδευτικό κέντρο μέχρι τη ριζοσπαστική αριστερά. Η πρότασή μας πρέπει να είναι αριστερή και μεταρρυθμιστή και να είναι προγραμματικά ξεκάθαρη. Και να περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής: στο επίπεδο της παραγωγής, για την επιχειρηματικότητα, για τους εργαζόμενους, για όλους τους πολίτες και για το εισόδημά τους, αλλά και στο επίπεδο των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης