Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σάλος - Ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου θυμίζει στον Πέτσα τι έγραφαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για τις φωτιές του 2017

Σάλος - Ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου θυμίζει στον Πέτσα τι έγραφαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για τις φωτιές του 2017
Μην εμπλέκετε την επιστήμη στους πολιτικούς σας μύθους, συστήνει ο Μανώλης Πλειώνης
Σχετικά Άρθρα
Ευθείες βολές κατά της κυβερνητικού επιτελείου Μητσοτάκη και ιδίως κατά των υπουργών του Σοφίας Βούλτεψη και Στέλιου Πέτσα, που για να θολώσουν τις ζοφερές εντυπώσεις από τη μεγάλη οικολογική και φυσική καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές που κατέκαψαν φέτος την Ελλάδα και ιδίως τον Έβρο, έφτασαν να κατηγορήσουν το Εθνικό Αστεροσκοπείο για «πολιτικοποίηση», εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του ο Διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου, καθηγητής Μανώλης Πλειώνης.
«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο ως εθνικός ερευνητικός φορέας προφανώς δεν πολιτικοποιεί αλλά αντίθετα στηρίζει διαχρονικά την πολιτεία και την κοινωνία με την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης επιστημονικών δεδομένων καινοτόμων εργαλείων. (...) Όμως, η αίγλη της επιστήμης και της επιστημονικής γνώσης λαβώνεται και απαξιώνεται όταν αμφισβητείται από επίσημα χείλη όταν χρησιμοποιείται για να στηριχθούν ή να καταρριφθούν πολιτικά αφηγήματα όταν γίνεται μήλον της έριδος αναμεσα σε πολιτικές διαμάχες», ανέφερε μεταξύ των άλλων, σε ανακοινωσή του ο Μανώλης Πλειώνης, συνεχίζοντας ως εξής:
«Δυστυχώς διαχρονικά έχουν χρησιμοποιηθεί τα επιστημονικά στοιχεία και η γνώση που παρέχουμε από τα ΜΜΕ ή από πολιτικούς για να υποστηρίξουν ή να καταγγείλλουν στασεις πολιτικές.
Θυμίζω ότι αντιστοιχα τα ΜΜΕ το 2017 ανακοίνωσαν «Το αστεροσκοπείο διαψεύδει τον Τσίπρα» σε μία ανάλογη παρουσίαση από το ΕΑΑ επιστημονικών δεδομένων για πυρκαγιές»
Η μοναδική πολιτική που μας αφορά ως φορέα είναι η πολιτική της έρευνας για την οποία έχουμε θεσμικά την υποχρέωση να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας μέσω θεσμοθετημένων διαύλων».

Σοφία Βούλτεψη και Στέλιος Πέτσας κατά του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, προκειμένου να ισχυριστούν ότι δεν υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες για τις τεράστιες εκτάσεις των καμμένων εκτάσεων της χώρας το φετινό καλοκαίρι και ιδίως για την τρομερή καταστροφή στον Έβρο από τη φωτιά που κατακαίει το δάσος της Δαδιάς εδώ και 15 μέρες, διάφοροι υπουργοί, από τη Σοφία Βούλτεψη ως το Στέλιο Πέτσα, μιλώντας στα τηλεοπτικά κανάλια βάλθηκαν να αμφισβητούν  τα νούμερα ή τα άλλα επιστημονικά δεδομένα που έδινε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο ή το σύστημα Copernicus, αναφορικά με την έκταση των καμένων περιοχών. 
Κατά τους ανθρώπους του κυβερνητικού επιτελείου δηλαδή και τα media που στηριζουν Μητσοτάκη, από τη στιγμή που «η κυβέρνηση τα έκανε όλα σωστά», οποιαδήποτε συζήτηση ή αναφορά στις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, είτε από φορείς είτε από την αντιπολίτευση έπρεπε να αποφεύγονται γιατί αποτελούσαν «μικροπολιτικά παιχνίδια». 
Αντίστοιχα και τα επιστημονικά δεδομένα που αποκάλυπταν την πραγματική διάσταση των επιπτώσεων των πυρκαγιών, εφόσον δε βολεύουν, έπρεπε να αποφεύγονται γιατί «είναι είτε αναληθή είτε ανακριβή είτε υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες».
Χαρακτηριστικές από την άποψη αυτή ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψης, η οποία έκανε λόγο για «προπαγάνδα των αριθμών» και του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, που στοχοποίησε ευθέως το Εθνικό Αστεροσκοπείο, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και αναφέροντας:
«Ξέρετε τι βλέπω; Και δεν το βλέπω τώρα, το βλέπω από την εποχή που είχαμε χιονοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, βλέπω μια… πολιτικοποίηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που δεν μου αρέσει καθόλου... Λέω για πολιτικοποίηση. Δεν είναι η πρώτη φορά και το καταγράφω σαν παρατήρηση, δεν κάνω κριτική. Ότι έχει πολιτικοποιηθεί ο ρόλος του (σ.σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου».

Στην αντεπίθεση το Εθνικό Αστεροσκοπείο - Η ανακοίνωση του ΔΣ

Να όμως που ο εθνικός επιστημονικός φορέας δεν δέχτηκε να τον βάλει ο Στέλιος Πέτσας στη γωνία και να αμφισβητηθεί το κύρος και η επιστημονική του εγκυρότητα.
Έτσι το Διοικητικό Συμβούλιου του ιδρύματος εξέδωσε στις 1/9 μια ανακοίνωση στην οποία απαντά στην αναφορά του Υπουργού Εσωτερικών περί πολιτισκοποίησης, στην οποία περιγράφονται
Πρώτον τα βασικά στοιχεία του ερευνητικού έργου που επιτελεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο τα οποία καθώς φαίνεται ο κ. Πέτσας δεν γνωρίζει
Δεύτερον, το ότι αποτελεί «υποχρέωση της επιστήμης και των εθνικών ερευνητικών κέντρων σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών»
Την πρώτη αυτή ανακοίνωση ακολούθησε όμως αργότερα δεύτερη ανακοίνωση, πολύ πιο ευθύβολη και κριτική του Διευθυντή και πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη ο οποίος έθεσε ανοιχτά το θέμα της περιορισμένης πολιτικής ανοχής του παρούσας κυβέρνησης στα επιστημονικά στοιχεία, υπενθυμίζοντας μεταξύ των άλλων πως τα στελέχη και τα media που υποστηρίζουν σήμερα τον Μητσοτάκη και λένε ότι δεν πρέπει να κάνει επιστημονικές ανακοινώσεις, έσπευδαν με προθυμία να χρησιμοποιήσουν τα επιστημονικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου το 2017, όταν τα χρειάζονταν τότε για να κάνουν αντιπολίτυεση στο Τσίπρα, χωρίς να βλέπουν σε αυτά καμία «πολιτικοποίηση».

Πρόεδρος Αστεροσκοπείου: Ας μην καθίσταται η επιστήμη μήλο της έριδος για πολιτικές διαμάχες

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Διευθυντή και πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Μανώλη Πλειώνη, έχει ως εξής
«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο ως εθνικός ερευνητικός φορέας προφανώς δεν πολιτικοποιεί αλλά αντίθετα στηρίζει διαχρονικά την πολιτεία και την κοινωνία με την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης επιστημονικών δεδομένων καινοτόμων εργαλειών
Αλλά και με ενημέρωση και διάθεση της γνώσης στην κοινωνία τόσο απαραίτητης σε περίοδο αμφισβήτησης του ορθολογισμού υπέρ των θεωριών συνομωσίας.
Η κοινωνική προσφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη και δεν εξαρτάται από την εκάστοτε πολιτική αντιπαράθεση.
Όμως η αίγλη της επιστήμης και της επιστημονικής γνώσης λαβώνεται και απαξιώνεται όταν αμφισβητείται από επίσημα χείλη όταν χρησιμοποιείται για να στηριχθούν ή να καταρριφθούν πολιτικά αφηγήματα όταν γίνεται μήλον της έριδος αναμεσα σε πολιτικές διαμάχες.
Δυστυχώς διαχρονικά έχουν χρησιμοποιηθεί τα επιστημονικά στοιχεία και η γνώση που παρέχουμε από τα ΜΜΕ ή από πολιτικούς για να υποστηρίξουν ή να καταγγείλλουν στασεις πολιτικές.
Θυμίζω ότι αντιστοιχα τα ΜΜΕ το 2017 ανακοίνωσαν «Το αστεροσκοπείο διαψεύδει τον Τσίπρα» σε μία ανάλογη παρουσίαση από το ΕΑΑ επιστημονικών δεδομένων για πυρκαγιές»
Η μοναδική πολιτική που μας αφορά ως φορέα είναι η πολιτική της έρευνας για την οποία έχουμε θεσμικά την υποχρέωση να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας μέσω θεσμοθετημένων διαύλων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης