Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παραιτήθηκε από υπ. Ναυτιλίας ο Μ. Βαρβιτσιώτης μετά τις δηλώσεις για το Blue Horizon - Αναλαμβάνει ο Χρ. Στυλιανίδης

Παραιτήθηκε από υπ. Ναυτιλίας ο Μ. Βαρβιτσιώτης μετά τις δηλώσεις για το Blue Horizon - Αναλαμβάνει ο Χρ. Στυλιανίδης
Μετά τις ακραίες δηλώσεις για τον άτυχο άτυχο Αντώνη στο Blue Horizon
Σχετικά Άρθρα

(upd)Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας υπέβαλε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά τις οργισμένες αντιδράσεις που ακολούθησαν των δηλώσεων του για τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά από μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon.
Όπως αναφέρει ο ίδιος στο X (πρώην Twitter), «σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα το θύμα με τους θύτες.
Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ.Βαρβιτσιώτης, επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει τη θέση του.
Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Ναυτιλίας αναλαμβάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης.
Υπενθυμίζεται πως ο Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε πει χαρακτηριστικά λίγες ώρες μετά το έγκλημα στον Πειραιά ότι: «Σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους να φέρουν πίσω ένα μεροκάματο και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».
Από τα παραπάνω συμπεράσματα, προκλήθηκε ιδιαίτερη αντίδραση από απλούς πολίτες στα social media ,αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ που από την πρώτη στιγμή ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταδικάσει αλλά και από τον ίδιο να παραιτηθεί.
Παράλληλα για το θέμα είχε καταφερθεί εναντίον του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο υπουργός Ναυτιλίας μετά τις σφοδρές αντιδράσεις προσπάθησε να ανασκευάσει συμμαζεύοντας τα ασυμμάζευτα ενώ αργότερα ζήτησε συγγνώμη.
Την παραίτηση του Μ. Βαρβιτσιώτη σχολίασε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι καθυστέρησε 6 ημέρες, αλλά και η Ελληνική Λύση. 

Όπως αναφέρει στη σημερινή του 11/9 δήλωσή παραίτησης...:

«Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά.
Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.
Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει.
Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.
Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη.
Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες.
Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει.
Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα.
Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες.
Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα.
Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο.
Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου.
Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του».

Τι είχε προηγηθεί - Οι αδιανότητες δηλώσεις 

Οργή είχε προκαλέσει η δήλωση που έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για την υπόθεση του Blue Horizon και τον τραγικό χαμό του 36χρονου Αντώνη, τον οποίο έσπρωξαν μέλη του πληρώματος του πλοίου και ως αποτέλεσμα πνίγηκε στα νερά του Πειραιά.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είπε συγκεκριμένα: «Εγώ θεωρώ ότι σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους να φέρουν πίσω ένα μεροκάματο και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».
Η επίμαχη δήλωση δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων των πολιτών στα social media αλλά και την παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλά για «εξίσωση θύματος με θύτες» από τον υπουργό.
Έντονη ήταν και η αντίδραση του υποψήφιου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος εξαπέλησε σφοδρά πυρά εναντίον του λέγοντας μάλιστα: «Η Ελλάδα πρέπει να τελειώνει με τις ασυναίσθητες βαρονίες»

«Είχαμε ενημέρωση ότι κάποιος άνθρωπος γλίστρησε και βρέθηκε στη θάλασσα»

Σχετικά με τις συνθήκες του περιστατικού, ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε επίσης ότι «ο ύπαρχος ήταν μπροστά» και επιβεβαίωσε ότι «ο καπετάνιος σε αυτά τα πλοία έχει εικόνα του καταπέλτη» απ' όπου έπεσε ο 36χρονος. 
Αναφερόμενος στην αποχώρηση του πλοίου παρ' όλο που ο 36χρονος ήταν μέσα στη θάλασσα ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Η πρώτη ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι κάποιος άνθρωπος γλίστρησε και βρέθηκε στη θάλασσα. Συνήθως δε χρειάζεται να γυρίσει το πλοίο για να διαχειριστεί το περιστατικό αλλά το πλοίο αναγκάστηκε να γυρίσει από τη στιγμή που υπήρξαν οι πρώτες κατηγορίες και επικοινωνίες ανθρώπων που είπαν ότι είδαμε να τον σπρώχνουν στη θάλασσα». 

Αντιδράσεις των κομμάτων - ΣΥΡΙΖΑ: Με καθυστέρηση 6 ημερών η παραίτηση Βαρβιτσιώτη - Σε αποσύνθεση η κυβέρνηση

«Με καθυστέρηση έξι ημερών, ο κ. Βαρβιτσιώτης αποφάσισε να δείξει την ελάχιστη ευθιξία και να παραιτηθεί από υπουργός Ναυτιλίας, μετά την απάνθρωπη δήλωση του με την οποία εξίσωσε τους θύτες με το θύμα της δολοφονίας, τον Αντώνη Καρυώτη, στο λιμάνι του Πειραιά», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ .
Ό
πως σημειώνει το κόμμα σε ανακοίνωσή του, «ο κ. Βαρβιτσιώτης πρώτα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για δήθεν πολιτική εκμετάλλευση, στη συνέχεια, αφού ζητήσαμε την αποπομπή του, ζήτησε μια υποκριτική συγγνώμη και σήμερα τελικά παραιτήθηκε υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «μόλις δύο και πλέον μήνες από τις εκλογές, οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ήδη μια κυβέρνηση σε αποσύνθεση».
«Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ο μέγας υπεύθυνος για τις επιλογές των υπουργών και την κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους είναι ένας και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ελληνική Λύση: Να παραιτηθεί σύσσωμη η κυβέρνηση για να σωθεί ο τόπος

Να παραιτηθεί σύσσωμη η κυβέρνηση για να σωθεί ο τόπος ζητά η Ελληνική Λύση, με αφορμή την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, «η παραίτηση του κ. Βαρβιτσιώτη, το λιγότερο που μπορεί να προκαλέσει είναι θυμηδία, καθώς πρόκειται για την απέλπιδα προσπάθεια του πρωθυπουργού να διασωθεί. Θεωρούμε ότι θα ακολουθήσει η παραίτηση του υπουργού πολιτικής προστασίας, καθώς και ο αποκεφαλισμός του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κου. Αγοραστού».
«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλα γίνονται για την επικοινωνία και την «σωτηρία» του κ. Μητσοτάκη, όχι για το καλό του ελληνικού λαού και τη σωτηρία της Ελλάδας», προσθέτει η Ελληνική Λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης