Τελευταία Νέα
Πολιτική

Von der Leyen (Κομισιόν) για πλημμύρες στην Ελλάδα: «Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού» - Αξιοποιούνται τρία εργαλεία αρωγής

Von der Leyen (Κομισιόν) για πλημμύρες στην Ελλάδα: «Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού» -  Αξιοποιούνται τρία εργαλεία αρωγής
«Συνολικά, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ελλάδα να κινητοποιήσει έως και 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ» διευκρίνισε για την αρωγή στη χώρα μας η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Μετά την συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Πρόεδρος της Κομισιόν von der Leyen προέβη σε δημόσια δήλωση, στην οποία αφενός εξέφρασε τη θλίψη αλλά και την αλληλεγγύη της προς τον ελληνικό λαό, αφετέρου αναφέρθηκε στους, χρηματοδοτικούς κυρίως, μηχανισμούς με τους οποίους η ΕΕ θα προσφέρει βοήθεια προς την Ελλάδα.

Αναλυτικά η δήλωση της Πρόεδρου της Κομισιόν:

«Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε εδώ, στο Στρασβούργο. Είμαι απλούστατα συντρετριμμένη από τις πρόσφατες καταστροφές που έπληξαν την Ελλάδα και τον λαό της. Μου έδειξες τις φωτογραφίες. Είναι ανείπωτο. Για πρώτη φορά, βλέπουμε ότι η χώρα σας αντιμετώπισε τις πιο δραματικές πυρκαγιές που έχει δει ποτέ η ΕΕ. Ποτέ άλλοτε δεν είχε καταστραφεί τόσο μεγάλη έκταση από τις πυρκαγιές. Στη συνέχεια, οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει μεγάλες περιοχές της Ελλάδας. Για παράδειγμα, οι πεδιάδες της Θεσσαλίας. Σπαρακτικές οι εικόνες από τη Λάρισα. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι οι σκέψεις μας είναι με όλες τις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά που στέκονται με θάρρος σε αυτές τις καταστροφές. Και θρηνούμε για τις χαμένες ζωές.
Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού. Και θέλω η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να ξέρει ότι είμαστε μαζί τους. Η Ένωσή μας είναι Ένωση αλληλεγγύης. Ήταν λοιπόν πολύ σημαντικό για εμάς να μπορέσουμε να συναντηθούμε εδώ σήμερα –Κυριάκο, ευχαριστώ πολύ που ήρθατε– και να συζητήσουμε αυτή την αλληλεγγύη μαζί με τους Υπουργούς σας και τους Επιτρόπους μας. Μιλήσαμε για τους καλύτερους τρόπους [με τους οποίους μπορούμε] να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό. Θα χρειαστούν πολλές επενδύσεις για την ανοικοδόμηση. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι επίσης απαραίτητη πολλή άμεση υποστήριξη και βοήθεια για την αποκατάσταση των μέσων διαβίωσης. Το κύριο μήνυμά μου είναι ότι η Επιτροπή θα είναι εφευρετική, γρήγορη και ευέλικτη: Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της ΕΕ που μπορούν να αναπτυχθούν. Επιτρέψτε μου να εστιάσω σε πέντε σημαντικές ροές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν.
Πρώτον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μη δαπανηθέντα χρήματα για τη συνοχή από την τελευταία περίοδο, τα οποία διαφορετικά θα χάνονταν –άρα πρόκειται για φρέσκα χρήματα– και να φορτώσουμε προκαταβολικά τμήματα των τρεχόντων ταμείων συνοχής. Δεύτερον, το ίδιο ισχύει για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το οποίο θα μπορούσε να κινητοποιηθεί. Και εδώ αυτά τα κεφάλαια θα χάνονταν και θα μπορούσαν να εκταμιευθούν φέτος. Άρα, μέρος των χρημάτων που μπορούν να πάνε άμεσα στους Έλληνες πολίτες για να στηρίξουν θα είναι και ευρωπαϊκά χρήματα. Το τρίτο στοιχείο είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Ακολουθούν δύο αχρησιμοποίητα κεφάλαια από το προηγούμενο ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, αλλά εξετάζουμε επίσης κονδύλια στο πλαίσιο του τρέχοντος στρατηγικού σχεδίου της ελληνικής ΚΓΠ. Και θα εξετάσουμε το αγροτικό απόθεμα για το επόμενο έτος. Αν εξετάσουμε αυτά τα κονδύλια, θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των δασών ή των γεωργικών υποδομών. Πρέπει να γίνουν πολλά. Συνολικά, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ελλάδα να κινητοποιήσει έως και 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει ένα ελληνικό αίτημα για στήριξη στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης. Εδώ είναι σημαντικό να συμφωνήσουν τα κράτη μέλη στην πρότασή μας για συμπλήρωση του Ταμείου Αλληλεγγύης. Εάν συμβεί αυτό, το επόμενο έτος, θα μπορούσαμε να διαθέσουμε έως και 400 εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης ορισμένων από τους πόρους του NextGenerationEU. Φυσικά, στο NextGenerationEU, όλοι πρέπει να δείξουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία επειδή μόλις υποβλήθηκε η αναθεώρηση. Άρα, θα δουλέψουμε με αυτό.
Οι υπηρεσίες μου θα συνεργαστούν στενά για όλες αυτές τις επιλογές με τις ελληνικές αρχές. Αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια Task Force που θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της, σήμερα. Μαζί θα βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη για γρήγορη υποστήριξη, μέγιστη ευελιξία. Και στεκόμαστε στο πλευρό σας όχι μόνο σε αυτήν την οξεία στιγμή αλλά και για την ανοικοδόμηση και την ανοικοδόμηση.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης