Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χρυσοχοΐδης: Μέσω εφαρμογής στο κινητό θα βλέπουμε τη διαθεσιμότητα ενός φαρμάκου - Μηδενική συμμετοχή των Θεσσαλών σε φάρμακα και εξετάσεις

Χρυσοχοΐδης: Μέσω εφαρμογής στο κινητό θα βλέπουμε τη διαθεσιμότητα ενός φαρμάκου - Μηδενική συμμετοχή των Θεσσαλών σε φάρμακα και εξετάσεις
"Έχουμε το προνόμιο να έχουμε παραγωγή γενοσήμων. Ένα 30 – 35% φαρμάκων είναι γενόσημα", σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοΐδη
«Αν υπάρχει επάρκεια φαρμάκων θα γίνονται εξαγωγές, όσο υπάρχουνε ελλείψεις δεν θα γίνονται», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι σε ένα μήνα περίπου θα είναι έτοιμη μια εφαρμογή που θα βλέπουμε μέσα από το κινητό μας αν θα υπάρχει το φάρμακο που επιθυμούμε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης στον ΣΚΑΪ σχετικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα, αφού εξήγησε πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι στην καλύτερη προτελευταία θέση από ελλείψεις. Ψηλά στη λίστα είναι μεγαλύτερες χώρες. Έχουμε το προνόμιο να έχουμε παραγωγή γενοσήμων. Ένα 30 – 35% φαρμάκων είναι γενόσημα».
Υπενθύμισε ότι ήδη έχει υπογράψει τρεις αποφάσεις που αφορούν την μη εξαγωγή φαρμάκων στο εξωτερικό, ξεκαθαρίζοντας ότι «προέχει η υγεία και οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών. Αν υπάρχει επάρκεια θα γίνονται εξαγωγές, όσο υπάρχουνε ελλείψεις δεν θα γίνονται».
Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα υπάρξει μια εφαρμογή που θα βλέπουμε μέσα από το κινητό μας αν θα υπάρχει το φάρμακο που επιθυμούμε. Η εφαρμογή, κατά τον ίδιο, πιθανότατα να είναι έτοιμη και σε ένα μήνα περίπου.

Για τη Θεσσαλία

Σχετικά με την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες , ο υπουργός υπογράμμισε ότι «διαρκώς γίνονται εξετάσεις από τα αρμόδια εργαστήρια και από τον ΕΟΔΥ. Πρέπει να προβλέπουμε διαρκώς».
Σημείωσε ακόμη ότι θα ψηφιστεί διάταξη που θα προβλέπει μηδενική συμμετοχή όλων των Θεσσαλών σε όλα τα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις».

Περί προσλήψεων

Αναφορικά με τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών, εκ των οποίων αρκετοί δουλεύουν ήδη καθώς ήταν επικουρικοί .
Πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες η υπουργός Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, θα ανακοινώσει τις προσλήψεις του 2024, ώστε να προσθέσουμε πάνω από 1.500 γιατρούς, χιλιάδες νοσηλευτές και άλλο προσωπικό.
Πρόσθεσε ότι περίπου 130 νοσοκομεία άρχισαν ήδη να αναβαθμίζονται κυρίως με εκσυγχρονισμό στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
«Προτεραιότητα πέρα από το κατασκευαστικό, είναι να υπάρξει ένας νέος τρόπος διαχείρισης των εφημεριών» όπως είπε.
Περαιτέρω, για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ σημείωσε πως «φέραμε πριν 15 μέρες στο υπουργικό ένα νέο σχέδιο για το ΕΚΑΒ. Προσθέτουμε μέχρι τέλος του έτους άλλα 50 ασθενοφόρα. Προσθέσαμε άλλα 120 άτομα στο ΕΚΑΒ Αττικής», ενώ θα υπάρξει προκήρυξη για ακόμα 800 άτομα μόνιμο προσωπικό.
Όσον αφορά το επικουρικό προσωπικό, όπως είπε, «δεν θα φύγει κανείς. Θα μονιμοποιηθούν όσοι είναι με σύμβαση και θα προστεθούν οι νέοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης