Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα σε ΣΥΡΙΖΑ: Ηχηρή αποχώρηση Γεροτζιάφα μετά το «όχι» της Αχτσιόγλου - Αιχμές Ξυδάκη, Φίλη κατά Τσίπρα

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα σε ΣΥΡΙΖΑ: Ηχηρή αποχώρηση Γεροτζιάφα μετά το «όχι» της Αχτσιόγλου - Αιχμές Ξυδάκη, Φίλη κατά Τσίπρα
Ηχηρή αποχώρηση Γρηγόρη Γεροτζιάφα από τον ΣΥΡΙΖΑ...
Σχετικά Άρθρα
Τεταμένο παραμένει το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ περίπου δύο εικοσιτετράωρα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στον προεδρικό θώκο.
Ειδικότερα, μετά το ηχηρό «Όχι» της Έφης Αχτσιόγλου στην πρόταση συνεργασίας που της απευθύνθηκε, ήρθε η σειρά του καθηγητή Αιματολογίας Γρηγόρη Γεροτζιάφα, ο οποίος σημειωτέον ανήκε στον κύκλο του Αλέξη Τσίπρα, να ανακοινώσει την αποχώρησή του από το κόμμα, με σαφείς αιχμές προς τη νέα ηγεσία.
Όπως επισημαίνει, «τα συνθήματα του Στέφανου Κασσελάκη τα βρίσκουμε και σε ομιλίες ακροδεξιών πολιτικών αρχηγών», ενώ προσθέτει πως «ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, εμπνεόμενος από την πολιτική του κόμματος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, λογικά θα προκρίνει ένα αντίστοιχο μοντέλο για την οργάνωση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα».
«Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι παρά τις διακηρύξεις και την καλλιέργεια κλίματος σύγκρουσης «απέναντι στον Μητσοτάκη» η πολιτική υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγεμονεύεται από την νεοφιλελεύθερη στρατηγική» καταλήγει.

Αναλυτικά το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα

«Οι πολιτικές Υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, την τεχνολογική και φαρμακευτική επανάσταση, την κλιματική κρίση κλπ.
Η Ελλάδα έχει επιπλέον ιδιαιτερότητες που καθορίζονται από την όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων, την αναμενόμενη επιδείνωση των δεικτών της δημόσιας υγείας, την κατάρρευση του ΕΣΥ, την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση της ΝΔ, την ανάπτυξη και εδραίωση αντιεμβολιαστικής και τεχνοφοβικής διάθεσης σε σημαντικές ομάδες πολιτών (στην οποία συνέδραμαν και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και την υγειονομική βόμβα που πυροδοτήθηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Θεσσαλία.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τις θέσεις του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την πολιτική του στον χώρο της Υγείας. Εντοπίσαμε σε δηλώσεις του αναφορές για «την προστασία των αδυνάμων», «το κοινωνικό κράτος » και «την υποστήριξη του ΕΣΥ».
Ωστόσο, βρίσκουμε αυτά τα συνθήματα στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών (ακόμη και ακροδεξιών) όπως και στις διακηρύξεις και προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτησή σας, καθώς δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σεβόμενος το αποτέλεσμα των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών, πρέπει να εκτιμήσουμε ορισμένα αντικειμενικά γεγονότα:

1. Στις εκλογές του Μαΐου/Ιουνίου η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ήττα συνολικά της Αριστεράς (πλην ΚΚΕ)
οδηγεί de facto σε ηγεμονία της στρατηγικής της ΝΔ (σχηματικά: ιδιωτικοποίηση και περεταίρω αποδιάρθρωση του ΕΣΥ) και πολιτική περιθωριοποίηση του προγράμματος για Δημόσιο, Καθολικό, Ποιοτικό Αποκεντρωμένο και Δωρεάν ΕΣΥ. Για την υποστήριξη αυτού του προγράμματός έθεσα και την υποψηφιότητά μου στις βουλευτικές εκλογές. Με αυτή την ήττα ολοκληρώθηκε και ρόλος του «think tank υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο οποίο συμμετείχα.

2. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, εμπνεόμενος από την πολιτική του κόμματος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, λογικά θα προκρίνει ένα αντίστοιχο μοντέλο για την οργάνωση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Όμως το αμερικάνικο μοντέλο «κράτους πρόνοιας» δεν είναι καθολικό, βασίζεται στην ιδιωτική ασφάλιση και στην ιδιωτική περίθαλψη και έχει τεράστιο κόστος με φορολογικές ελαφρύνσεις προς την φαρμακοβιομηχανία και τους ιδιωτικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών υγείας.

3. Ο χώρος της υγείας όπως και αυτός της εκπαίδευσης βρίσκονται στο επίκεντρο της νεοφιλελεύθερης αποδιοργάνωσης των κοινωνιών μας. Στο ερώτημα περί ιδιωτικών πανεπιστημίων ορισμένοι/ες βουλευτές/βουλευτριες/υποστηρικτές/ υποστηρίκτριες του νέου Προέδρου, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε μια συγκλίνουσα κατεύθυνση με αυτή της Κυβέρνησης της Δεξιάς. Συνεπώς, η πολιτική συνέπεια επιβάλει την υιοθέτηση εκ μέρους τους των αντίστοιχων θέσεων σχετικά με την πολιτική του κόμματός τους στον χώρο της Υγείας.
Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι παρά τις διακηρύξεις και την καλλιέργεια κλίματος σύγκρουσης «απέναντι στον Μητσοτάκη» η πολιτική υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγεμονεύεται από την νεοφιλελεύθερη στρατηγική.
Το δημόσιο Σύστημα Υγείας μαζί με την Παιδεία είναι βασικοί πυλώνες συγκρότησης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Επιπλέον, το επίπεδο υγείας του λαού μιας χώρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Κατά συνέπεια η επεξεργασία και διεκδίκηση εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για δημόσια δωρεάν Υγεία με ορίζοντα 10ετίας, προσαρμοζόμενο στις τεχνολογικές εξελίξεις (πχ artificial intelligence) και στις εξελίξεις της Ιατρικής επιστήμης είναι το πολιτικό ζητούμενο της Αριστερής Ριζοσπαστικής Τεχνοκρατίας. Αυτό το αίτημα δεν απαντάται από το πολιτικό πρόσημο του σημερινού Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η διαμόρφωση του μακροπρόθεσμου σχεδίου για Δημόσιο, Καθολικό, Ποιοτικό Αποκεντρωμένο και Δωρεάν ΕΣΥ και κρατική ρύθμιση και έλεγχο του ιδιωτικού τομέα υγείας, είναι ζητούμενο για την κοινωνία και πρέπει να γίνει μέσω δημοκρατικής διαβούλευσης των κοινωνικών φορέων (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, συνδικαλιστικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, οικονομικοί παράγοντες, σύλλογοι ασθενών και χρηστών υπηρεσιών υγείας κλπ). Η διαβούλευση πρέπει να καταλήξει στην δέσμευση των κομμάτων για την εφαρμογή του σχεδίου χωρίς ανατροπές μικροκομματικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της εναλλαγής κυβερνήσεων στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με στόχο την ανοικοδόμηση και θωράκιση του Κοινωνικού Κράτους.
Γρηγόρης Γεροτζιάφας
Διευθυντής Ερευνητικού Τμήματος « Cancer, Vessels, Biology and Therapeutics » INSERM U938,
Καθηγητής Αιματολογίας, Institut Universitaire de Cancérologie, Sorbonne Université, Paris».

«Τον φύτεψε ο Τσίπρας»

Για τον νέο πρόεδρο του κόμματος μίλησε και ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.
Ο κ. Ξυδάκης ξεκαθάρισε πως «μια εικόνα δεν μπορεί ποτέ να συμπληρώσει ένα στρατηγικό κενό ή ένα κενό πολιτικής», τονίζοντας πως τον κ. Κασσελάκη «τον 'φύτεψε' ο Αλέξης Τσίπρας», κάτι που «υποστηρίζει και ο ίδιος» ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μια εικόνα δεν μπορεί ποτέ να συμπληρώσει ένα στρατηγικό κενό ή ένα κενό πολιτικής.
Βεβαίως, ο κύριος Κασσελάκης δεν είναι μόνο εικόνα.
Νομίζω ότι έχει κάποια πλαισίωση, η οποία θα φανεί στο μέλλον.
Δεν είναι μόνος του.
Κάποιοι τον βοήθησαν, κάποιοι τον στήριξαν, κάποιοι του άνοιξαν τα μάτια, του ρύθμισαν την προεκλογική του καμπάνια, η οποία ήταν είχε εξαιρετικά καλό χρονισμό, ήταν μια χορογραφία, δεν αναγκάστηκε» είπε αρχικά ο κ. Ξυδάκης.
Ερωτηθείς σχετικά με αυτά που δεν κάλυπταν οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι και κλήθηκε να καλύψει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κ. Ξυδάκης τόνισε πως «πολιτικά δε νομίζω ότι καλύπτει ένα κενό.
Καλύπτει ένα ψυχολογικό κενό, τάζει νίκη, τάζει ότι είναι ένας αρχάγγελος ο οποίος θα νικήσει τον Μητσοτάκη και αυτό φαίνεται ότι για τους ανθρώπους που τον ψήφισαν, για το εκλογικό κοινό, το οποίο προσήλθε τις δύο Κυριακές, 140.000 – 150.000 ψήφισαν συνολικά, οι 60.000- 70.000 που ψήφισαν τελικά τον Στέφανο Κασσελάκη, αυτή η εικόνα, αυτή η υπόσχεση, αυτή η επαγγελία, αυτό το στυλ ήταν ικανοποιητικό.
Το θέμα είναι ότι με αυτή την κίνηση, η οποία αριθμητικά τα δεδομένα είναι πολύ ισχνά, ας σκεφτούμε ότι στις εκλογές με τις οποίες υπέστη μια συντριπτική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε σχεδόν 950.000 ψήφους».

Το «άκυρο» της Αχτσιόγλου...

Nωρίτερα, ένα... μεγαλοπρεπές «όχι σε όλα» παρέδωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, όταν ο ίδιος της πρότεινε να αναλάβει ρόλο στο κόμμα. Οι δύο συναντήθηκαν στη Βουλή με τον κ. Κασσελάκη να προτείνει στην «πρώην» αντίπαλο του, να αναλάβει οποιοδήποτε ρόλο επιθυμεί.
Ωστόσο, η κυρία Αχτσιόγλου αρνήθηκε και ισχυριζόμενη ότι, αυτή τη στιγμή, δεν έχει την ενέργεια να αναλάβει κάποια άλλη θέση πέραν της βουλευτού.
Πέραν της στάσης του απέναντι στην κ. Αχτσιόγλου, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τις επιλογές προσώπων που τον πλαισιώνουν διαμηνύει ότι δεν έχει καμία διάθεση να τηρήσει τις ισορροπίες εντός του κόμματος, μια τακτική που στοίχησε και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Με συνοπτικές διαδικασίες, ο κ. Κασσελάκης έχει αρχίσει να υλοποιεί το σχέδιο του για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, που σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει πρόσωπα που αφενός δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και αφετέρου αποτελούν βαρίδια.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργεί σαν κόμμα. 
Ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, ούτε επαναστάσεις
, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση.
Οποιος είναι δίπλα σε αυτές τις θέσεις, όποιος θέλει να βοηθήσει, εδώ υπάρχει πεδίο να προχωρήσουμε.
Οποιος δεν θέλει, ας κάτσει στην άκρη
» διεμήνυσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε έναν από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Κασσελάκη.
Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί, άλλωστε, το γεγονός ότι ενεργό ρόλο στην «ομάδα» του κ. Κασσελάκη απέκτησε ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος πολλές φορές -επί ηγεσίας Αλέξη Τσίπρα- είχε εκφράσει την έντονη αντίθεση του στην προσπάθεια να διατηρθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες.
«Η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών του 2019 για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη και μετασχηματισμό του κόμματος, που γέννησε ελπίδα σε χιλιάδες δημοκρατικού κόσμου, ενταφιάστηκε πανηγυρικά σε εσωκομματικές ισορροπίες» μία ημέρα μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.
Αξίζει σημειωθεί ότι Θάνος Θεοχαρόπουλος και Στέργιος Καλπάκης «καταγγέλλουν» πως ενημερώθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης για τις αντικαταστάσεις τους...

Το «όχι σε όλα» της Αχτσιόγλου σε Κασσελάκη

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε στη Βουλή με την Έφη Αχτσιόγλου, σε μια κίνηση που από κάποιους θεωρήθηκε ως βήμα προσέγγισης των δύο πλευρών.
Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, η Έφη Αχτσιόγλου εξήγησε ότι αρνήθηκε την πρόταση του κ. Κασσελάκη να αναλάβει όποια θέση θελήσει εκείνη. 
Η ίδια επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, λέγοντας πως στην παρούσα φάση θέλει να περιοριστεί στα βουλευτικά της καθήκοντα και εξήγησε πως ένας πολιτικός πρέπει να ξέρει πότε έχει αντοχές.
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, έπειτα από δυο χρόνια αντιπολίτευσης στην πρώτη γραμμή δεν έχει ενέργεια.
«Είναι προσωπική απόφαση να μην αναλάβω κάποια υποχρέωση, έχει να κάνει με τις δικές μου δυνατότητες.
Ένας πολιτικός πρέπει να ξέρει τι αντοχές έχει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Σωκράτη Φάμελλου στη Βουλή (χωρίς ο ίδιος να είναι παρών) καθώς ο κ. Κασσελάκης δεν δικαιούται γραφείο στη Βουλή.

Φίλης: Ο Κασσελάκης είναι κάτι μεταξύ Τραμπ και Μπέπε Γκρίλο

Εξάλλου, ολομέτωπη επίθεση κατά Στέφανου Κασσελάκη και Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σημειώνοντας για τον πρώτο ότι «ξεχνάει να μιλήσει για την Αριστερά και όταν το κάνει, το κάνει με το ζόρι».
Μιλώντας στον Ant1 το ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος ανέφερε αρχικά ότι για τον κ. Κασσελάκη. «δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι "δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι", είμαστε "εγώ και ο λαός"».
Συμπλήρωσε ότι ο κ. Κασσελάκης «είπε ότι θέλει να φτιάξει την δημοκρατική παράταξη. Το λένε όλοι αυτό. Ξεχνάει να μιλήσει για την Αριστερά και όταν το κάνει, το κάνει με το ζόρι. Αν από ένα κόμμα μιας ευρύχωρης Αριστεράς όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάμε σε μια δημοκρατική παράταξη χωρίς όρια, αυτή είναι κακή πορεία για το κόμμα».
«Είμαστε σε ένα κόμμα που την Κυριακή αυτήν, ηττήθηκε. Ποτέ δεν μιλήσαμε για τις πρώτες δύο ήττες. Η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την ιστορία του και την δύναμη του», προσέθεσε.
Λάβρος κατά του Στέφανου Κασσελάκη είπε ακόμη «πήγαν 150.000 άνθρωποι να ψηφίσουν; Και; Αυτό δίνει νικηφόρα πορεία; Ο Παπανδρέου πήρε ένα εκατομμύριο ψήφους και μετά έχασε. Ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο, ψηφίστηκε από τα μέλη και μετά χάσαμε δύο φορές. Να σπάσει η αντίληψη ότι υπάρχει σωτήρας. Πουθενά δεν υπάρχει σωτήρας. Έγινε και με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κοντά στον Τσίπρα, υπήρχε η αντίληψη ότι φθάνουμε σε «Μεσσιανισμό».
Ακολούθως, ο Νίκος Φίλης εξαπέλυσε τα «πυρά» του στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «το ότι δεν παρενέβη ο Τσίπρας να διαψεύσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες περί υπονόμευσης του, με προβληματίζει».
«Είμαι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με βρήκε ο κ. Κασσελάκης που ήρθε πριν από έναν μήνα που ήρθε, σκοπεύω να δώσω τη μάχη στο Συνέδριο του κόμματος. Πρέπει να γίνει το Νοέμβριο, όπως το έχουμε πει. Έγιναν επικίνδυνα βήματα: χωρίς να ενημερωθούν τα όργανα του κόμματος, μάθαμε από την τηλεόραση ότι άλλαξε ο Γραμματέας της ΚΟ και ο Εκπρόσωπος Τύπου».
Για τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως «ευθυνόμαστε όλοι για την ήττα, ο καθένας στο μέτρο του. Καθοριστική ήταν η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος, όπως και στην άνοδο του, δεν παραγνωρίζω τίποτα. Υπήρξε επιλογή διάλυσης της ταυτότητας του κόμματος από τον Τσίπρα, επιλογή του Τσίπρα ήταν να υπάρξει αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης