Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοντογεώργης: Διαχειρίσιμη η κατάσταση με βάση την εξέλιξη της κακοκαιρίας Elias – Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Κοντογεώργης: Διαχειρίσιμη η κατάσταση με βάση την εξέλιξη της κακοκαιρίας Elias – Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Ο Θ. Κοντογεώργης εξέφρασε την ελπίδα του να αλλάξει σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ
«H κατάσταση με βάση την εξέλιξη της κακοκαιρίας, είναι διαχειρίσιμη, περιμένουμε και σήμερα την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θ. Κοντογεώργης, υπογραμμίζοντας πως «όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα, ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα και στη Θεσσαλία είναι σε αυξημένο βαθμό ετοιμότητας».
Για το 112, ο κ. Κοντογεώργης σε συνέντευξή του Πρώτο Πρόγραμμα σημείωσε πως καλώς ήχησε όπου αυτό έγινε και εξήγησε τον προληπτικό του χαρακτήρα, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις για λάθος συναγερμό, καθώς «ακολούθησαν ιδιαίτερα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες. Όσοι μένουμε στην Αθήνα το βιώσαμε έντονα. Από τις 2.30 και μετά και για τουλάχιστον 2-3 ώρες η κατάσταση ήταν δύσκολη. Επομένως, καλώς ήχησε το "112"».
Πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον της πολιτείας στρέφεται στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, όπου τα φαινόμενα είναι ακόμη έντονα, όμως σε κάθε περίπτωση «μέχρι τώρα τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα».

Περί αποζημιώσεων

Κάνοντας αναφορά στο θέμα των αποζημιώσεων, ανέφερε ότι «στα χωριά που καλύφθηκαν από νερό, για πρώτη φορά υπήρξε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία χωρίς καν να κάνουν αίτηση», ενώ συνολικά «έχουν δοθεί περισσότερα από 35 εκατ. σε αποζημιώσεις [...] οι αυτοψίες συνεχίζονται, έχουμε σχεδόν 27.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 5.000 προσωρινές».
«Θα ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις, οπότε το ποσό θα αυξηθεί σημαντικά», εκτίμησε.
Για τους αγρότες είπε πως «ο ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπολογίζουν βάσιμα ότι τον Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι καταβολές, μέσα στον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία (καταγραφής)».

Για ελληνοτουρκικές και σχέσεις με τις ΗΠΑ

Μιλώντας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, μετά και τις εξελίξεις για τον Γερουσιαστή Μενέντεζ, εξήγησε πως «οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σταθερές προφανώς. Και, έχουμε δείξει το τελευταίο διάστημα και οι δύο πλευρές ότι είναι αρκετά ενδυναμωμένες (οι σχέσεις) και μέσα στο πλαίσιο των διμερών διακρατικών συμφωνιών για την αμυντική συνεργασία, αλλά και, βέβαια, στα θέματα ευρύτερης πολιτικής, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της παράνομης εισβολής της Ρωσίας σε αυτήν. Επομένως, το πλαίσιο είναι ισχυρό, ανεξαρτήτως των προσώπων».
«Δική μας επιδίωξη είναι να είμαστε ένας σταθερός συνομιλητής στην περιοχή. Γι' αυτό το λόγο η στρατηγική μας είναι σταθερή και εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Erdogan και άλλων αξιωματούχων από την Τουρκία, διευκρίνισε ότι τα βήματα στο διάλογο των δύο χωρών είναι γνωστά, «ο σχεδιασμός προχωράει. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή και ισορροπία, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Δεν είμαστε αφελώς αισιόδοξοι, αντιλαμβανόμαστε και πού βρισκόμαστε και τη γειτονιά και ποιες μπορεί να είναι οι επιδιώξεις της γείτονος χώρας. Όποτε υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, χρειάζεται να το αξιοποιούμε σωστά. Για αυτό έχουμε φροντίσει να έχει ενισχύσει η χώρα μας και το γεωπολιτικό της —αποτύπωμα και την αμυντική της ικανότητα».

Για ΣΥΡΙΖΑ

Για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκη, αφού εξέφρασε την ελπίδα του να αλλάξει σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι «κάποιες επιλογές που γίνονται στην εσωτερική κατανομή ρόλων στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν απέχουν πάρα πολύ από κάποια πράγματα που έχουμε γνωρίσει. Ας περιμένουμε να δούμε».
Σε κάθε περίπτωση «εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, σήμερα έχουμε Υπουργικό Συμβούλιο με σημαντικές μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζονται από τους αρμόδιους υπουργούς. Μας ενδιαφέρει η βελτίωση των επιδόσεων του κράτους στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή η νέα σελίδα - αν είναι νέα - στο ΣΥΡΙΖΑ να συνοδευτεί και από κάτι καινούριο», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης