Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τριπλό χτύπημα για Μητσοτάκη οι ήττες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία – Οι πολίτες αποδοκίμασαν, αποτυχίες και αλαζονεία

Τριπλό χτύπημα για Μητσοτάκη οι ήττες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία – Οι πολίτες αποδοκίμασαν, αποτυχίες και αλαζονεία
Οι ήττες της ΝΔ συνιστούν και μία προειδοποίηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση δεν βαδίζει στον σωστό δρόμο και ότι ο κόσμος δεν ανέχεται την αλαζονική συμπεριφορά
Οι μεγάλες ήττες στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στην Θεσσαλία είναι ένα προσωπικό «χαστούκι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς οι επιλογές του καταψηφίστηκαν πανηγυρικά.
Ασφαλώς, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς να λέμε ότι έχουν αλλάξει οι πολιτικές ισορροπίες στη χώρα αλλά οι εκλογές αυτές έγιναν 3 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, μετά από 100 μέρες μεγάλων κυβερνητικών αστοχιών και σίγουρα ο παράγοντας δυσαρέσκεια έπαιξε το ρόλο του.

Ο κόσμος αποδοκίμασε τον Μπακογιάννη και την οικογένειά του


Γιατί η ΝΔ έχασε τον δήμο Αθήνας; Ο κόσμος αποδοκίμασε τον Κώστα Μπακογιάννη, δεν θεωρούμε ότι επιδοκίμασε τον Χάρη Δούκα. Κι η αλήθεια είναι ότι όποιος και να έβγαινε απέναντι στον Μπακογιάννη και έδειχνε κάποια σημάδια σοβαρότητας θα κέρδιζε. Ο Μπακογιάννης δυσαρέστησε με την αλαζονεία του, με την απίστευτη ελευθεριότητα που είχε να προκηρύσσει έργα που προκαλούσαν χάος και ταλαιπωρία στους Αθηναίους. Ο Μεγάλος Περίπατος έγινε ο Μεγάλος Περίδρομος, ένα έργο που ήταν η χαρά των κατασκευαστών και των προμηθευτών. Απέναντι στον Μπακογιάννη, συνασπίστηκαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και ιδεολογικά ετερόκλητες, για φύγει από το δήμο. Όμως, ήταν και ένα αυστηρό μήνυμα στην οικογένεια Μητσοτάκη, αφού ο πρωθυπουργός πήγε και στήριξε τον ανιψιό του όταν γνωρίζει ότι έχει δυσαρεστήσει τους Αθηναίους. Επίσης, να πούμε ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν πήγαν στον δεύτερο γύρο να ψηφίσουν και αυτό είναι ένα πρόβλημα για την Πειραιώς που δεν απέφυγε την χαλάρωση και την αποσυσπείρωση. Τέλος, να πούμε ότι η επικοινωνιακή ομάδα του Κ. Μπακογιάννη έκανε τρομερό λάθος να δεχτεί το debate με έναν άγνωστο παίχτη μέχρι τότε που είχε πάρει στο πρώτο γύρο μόνο το 14%.

Λάθος η στήριξη στον Ζέρβα

Στην Θεσσαλονίκη, ήταν σίγουρο ότι ο Κώστας Ζέρβας θα έχανε και αυτό αποδεικνύεται με όλους τους τρόπους. Τον Στέλιο Αγγελούδη που τον στήριξε ο μηχανισμός του Βαγγέλη Βενιζέλου, τον στήριξε και το ΠΑΣΟΚ, τα μεγάλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά τον στήριξε και ο Στέλιος Πέγκας του ΣΥΡΙΖΑ. Η εμμονή Μητσοτάκη με τον Ζέρβα, παρόλο που το 2019 δεν τον είχε στηρίξει η ΝΔ, αποδεικνύεται μία προσωπική ήττα του Μαξίμου να δει με νηφαλιότητα τις ισορροπίες στην Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, θυμίζουμε ότι η ΝΔ στις εθνικές εκλογές πριν λίγους μήνες, πήρε στην Α Θεσσαλονίκης το χαμηλότερο ποσοστό της πανελλαδικά. Θα έπρεπε, λοιπόν, να πάει σε συνδυασμό συνεργασίας και όχι σε επιλογή μονοκομματική.

Αποδοκιμασία για τις πλημμύρες

Στην Θεσσαλία, η ΝΔ έφαγε το μεγάλο χαστούκι λόγω των πλημμυρών. Ο κόσμος της δεξιάς τιμώρησε τον Κώστα Αγοραστό γιατί με τόσα χρόνια θητείας δεν κατάφερε να κάνει σοβαρά έργα. Εάν δεν ήταν οι πλημμύρες στην Θεσσαλία, στο Βόλο και στην Καρδίτσα ίσως να μην ξεσηκωνόταν ο κόσμος. Η περίπτωση Κουρέτα, που είναι καθηγητής και μετρημένος άνθρωπος, που στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι οι πολίτες πήγαν σε μία πιο τεχνοκρατική επιλογή από μία μονοκομματική επιλογή που δοκιμάστηκε για θητείες και απέτυχε. Θεωρείται προσωπική αποτυχία Μητσοτάκη, είχε την ευκαιρία ο Πρωθυπουργός να αποδοκιμάσει την περίπτωσή του στην Θεσσαλία όπως έκανε και με τον Γιώργο Πατούλη αλλά αποφασίστηκε εν τέλει να στηριχτεί παρόλο που υπήρχαν αντιδράσεις. Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι και η δήλωση Αυγενάκη ότι αν βγει κάποιος άλλος περιφερειάρχης θα καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς και τους αγρότες. Μία δήλωση απαράδεκτη που την πλήρωσε η ΝΔ και στο Χαλάνδρι.

Είναι προσωπικές ήττες Μητσοτάκη

Συνολικά, όμως, η ΝΔ έχασε τις 5 από τις 6 περιφέρειες που κρίθηκαν στον δεύτερο γύρο. Ήταν αναμενόμενες οι ήττες στην Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά. Η εμμονή Μητσοτάκη να στηρίξει τον Κασαπίδη ήταν λανθασμένη όπως και το να στηρίξει την Ρόδη Κράτσα που είχε τσακωθεί με όλα τα αυτοδιοικητικά στελέχη στην Κέρκυρα και αλλού. Στο Βόρειο Αιγαίο, ο Αλκιβιάδης Στεφανής έχασε με μικρή διαφορά από τον Κώστα Μουτζούρη, ένα στέλεχος που προέρχεται από τη ΝΔ αλλά στηρίχθηκε και από ακροδεξιά στελέχη. Ο Κ.Μουτζούρης βγήκε γιατί πολύ απλά είχε πολύ σκληρές θέσεις για το μεταναστευτικό σε μία περιοχή που έχει πληγεί από το λαθρομεταναστευτικό το οποίο είναι πάλι σε έξαρση.

Δεν είναι να πανηγυρίζουν για την Πελοπόννησο


Στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, ο Χρήστος Μέτιος έχασε στον πόντο από τον Χριστόδουλο Τοψίδη που είναι ένα στέλεχος της ΝΔ στο Επιμελητήριο Έβρου. Θεωρείται μία ενδοοικογενειακή διαμάχη και δεν έχει ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Το ίδιο και η Δυτική Μακεδονία. Τα άλλα κόμματα ήταν ανύπαρκτα, η ΝΔ είναι κυρίαρχη και στις 2 περιφέρειες. Όμως, και η νίκη στο παραπέντε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον Δημήτρη Πτωχό, παρόλο που αλλάζει τις εντυπώσεις, δεν μπορεί να πανηγυριστεί έντονα αφού η ΝΔ λίγο έλλειψε να την χάσει και αν δεν έτρεχε ο μηχανισμός του Α. Σαμαρά θα την είχε χάσει.
Συνολικά, λοιπόν, η ΝΔ κερδίζει 8 στις 13 περιφέρειες, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 1,5 περιφέρεια και οι άλλες μοιράζονται σε αντάρτες της ΝΔ.
Όμως, οι ήττες της ΝΔ συνιστούν και μία προειδοποίηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση δεν βαδίζει στον σωστό δρόμο και ότι ο κόσμος δεν ανέχεται την αλαζονική συμπεριφορά Μητσοτάκη να βγάλει αιρετούς της επιλογής της οικογένειας Μητσοτάκη.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης