Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα Τίρανα ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφή της Διαδικασίας Βερολίνου - Στα θέματα που θα θέσει και η υπόθεση Μπελέρη

Στα Τίρανα ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφή της Διαδικασίας Βερολίνου - Στα θέματα που θα θέσει και η υπόθεση Μπελέρη
Η Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε θέματα οικονομικής σύγκλισης Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και ενσωμάτωσής τους σε Ενιαία Αγορά, σχέσεις καλής γειτονίας και διμερή ζητήματα, καθώς και υποστήριξης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης
Σχετικά Άρθρα
Στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα, θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, όμως η στήριξη αυτή δεν είναι λευκή επιταγή, αλλά οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες θα πρέπει να σέβονται και να τηρούν βασικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν νοούνται εκπτώσεις από τους κανόνες του Κράτους Δικαίου.
Θα εξηγήσει ότι η ενταξιακή πορεία είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία και ένας δύσκολος δρόμος για τις υποψήφιες χώρες, των οποίων την πορεία θα κρίνει η πρόοδός τους και η προσαρμογή τους στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θέμα Μπελέρη

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η άρνηση των Αλβανικών Αρχών να επιτρέψουν στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, να ορκιστεί, κατά παράβαση του τεκμηρίου της αθωότητας και η απόρριψη του αιτήματός του συνιστά απόκλιση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου.
Σημειώνεται πως είχε καταστήσει σαφές ότι η υπόθεση Μπελέρη θα έχει συνέπειες στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Η Σύνοδος

Η Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε θέματα οικονομικής σύγκλισης Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και ενσωμάτωσής τους σε Ενιαία Αγορά, σχέσεις καλής γειτονίας και διμερή ζητήματα, καθώς και υποστήριξης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η Διαδικασία του Βερολίνου γίνεται ενόψει των εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των υποψηφίων χωρών και της συζήτησης για τη Διεύρυνση της ΕΕ, η οποία εκκίνησε στη Σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα και αναμένεται να κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Στη Διαδικασία του Βερολίνου συμμετέχουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, 9 χώρες της Ε.Ε.(Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία, Σλοβενία) και το Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης