Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τότε θα εκραγεί η ωρολογιακή βόμβα της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ - Δεν κάνει πίσω ο Κασσελάκης, χρησμός Τσακαλώτου

Τότε θα εκραγεί η ωρολογιακή βόμβα της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ  - Δεν κάνει πίσω ο Κασσελάκης, χρησμός Τσακαλώτου
Πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη του κόμματος, που έχουν ανταλλάξει τόσο σφοδρές επιθέσεις, που είναι αδύνατο να συνυπάρξουν
Σχετικά Άρθρα
Καζάνι, που βράζει, θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η στιγμή του πολιτικού ολοκαυτώματος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – με τη μορφή της διάσπασης – φαίνεται πως πλησιάζει.
Πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη του κόμματος, που έχουν ανταλλάξει τόσο σφοδρές επιθέσεις, που είναι αδύνατο να συνυπάρξουν.
Όλα δείχνουν, πως η μεγάλη έκρηξη στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κατά πάσα πιθανότητα 11 – 12 Νοεμβρίου.

Μεγάλο το διάστημα μέχρι το Συνέδριο του Φεβρουαρίου


Μέχρι τώρα όλα έδειχναν πώς η διασπαστική κίνηση θα εκδηλωνόταν στο συνέδριο του κόμματος, που έχει οριστεί για τις 23-25 Φεβρουαρίου 2024 αλλά είναι τόσο βαρύ το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ώστε το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τότε να φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλο.
Έτσι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποκτά τεράστια σημασία για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Ο χρησμός Τσακαλώτου

Το κλίμα εξάλλου είχε δώσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 18 Οκτωβρίου λέγοντας πως η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες.
«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες.
Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας»,
ήταν ο χρησμός Τσακαλώτου.
Στην τοποθέτησή του μάλιστα ο εκπρόσωπος της Ομπρέλας εξήγησε γιατί δεν συνεχάρη τον Στέφανο Κασσελάκη ενώ κατηγόρησε συνεργάτες και στελέχη του νέου προέδρου για τις επιθέσεις τους περί υπονομευτών, βάλλοντας, όμως, ευθέως και κατά του πρώην προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα:
«Ήταν λάθος που ο σύντροφος Αλέξης δεν πήρε θέση. Θα μπορούσε πριν από την πρώτη εκλογή να κάνει μια ανάρτηση που θα ξεκαθάριζε δύο πράγματα, χωρίς να ”σπάει” την ουδετερότητά του, αλλά απεναντίας θα την ενίσχυε:
Πρώτον ότι ”παραμένω ουδέτερος σε αυτή την εκλογική διαδικασία” και δεύτερον ότι ”δεν επιτρέπω σε κανέναν υποψήφιο ή υποστηρικτές κάποιου υποψήφιου να λένε ότι τους στηρίζω, αλλά ούτε θεωρώ ότι κάποιοι άλλοι υποψήφιοι με υπονόμευαν”.
Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε, αλλά και αυτό είναι μέρος του τραύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Άναψε το φυτίλι

«Όσοι δεν στηρίζουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι στα εκλογικά ψηφοδέλτια του κόμματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στον Εθνικό Κήρυκα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη σύγχρονη Αριστερά υπό τη δική μου προεδρία, η οποία βάσει της ομόφωνης διακήρυξης του κόμματος καλύπτει και το δημοκρατικό κέντρο, άρα τηρώ πλήρως τη διακήρυξη του κόμματος» σημείωσε, ακόμη, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως «δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ».

Και άλλες διαγραφές;

Εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων διαγραφών άφησε ο εκ των στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελος Αποστολάκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ακολουθήσουν και άλλες διαγραφές ή όχι εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούν όλοι αυτοί που υποτίθεται πως έχουν διαφορετικές απόψεις».
«Εάν ξεπεράσουν τα όρια όπως έγινε με τον κ. Τζουμάκα, ο οποίος ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής κριτικής, άρχισε να κάνει κακόβουλη κριτική κατά κάποιον τρόπο, μπορεί να προκύψουν κι άλλες», σημείωσε ο ναύαρχος παραδεχόμενος πως στον ΣΥΡΙΖΑ …υπάρχει φουρτούνα.

Σκουρλέτης: Ο Κασσελάκης δεν ξέρει ούτε το καταστατικό

Ενδεικτική του κλίματος και της αμφισβήτησης που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η σκληρή επίθεση του Πάνου Σκουρλέτη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο κ. Κασσελάκης αντί να είναι ενωτικός, εγκαλεί στελέχη που έφεραν τη νίκη στην Αριστερά», είπε ο κ. Σκουρλέτης ενώ για την διαγραφή Τζουμάκα σημείωσε πως «δεν έχει τεθεί εκτός κόμματος, είναι θέμα καταστατικού, το οποίο ο κύριος Κασσελάκης δεν ξέρει.
Πρέπει να αποφασίσει η επιτροπή δεοντολογίας.
Απαιτείται πολιτική συνεννόηση και όχι, “σταλινικές” απόψεις».
Ο Πάνος Σκουρλέτης άσκησε κριτική και στον εκ των στενών συνεργατών του προέδρου, τον Παύλο Πολάκη.
Έκανε λόγο «αντιεπιστημονικά πράγματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Απαντώντας ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε τον κ. Σκουρλέτη άσχετο και ανεπάγγελτο.

...και η συνάντηση Παπανδρέου - Τσίπρα

Την ίδια ώρα ζυμώσεις και διεργασίες φαίνεται πως λαμβάνουν χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς με τα σενάρια για έναν ενιαίο φορέα, που θα αντιμετωπίσει τη ΝΔ, να φουντώνουν.
Μία άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση είχαν στο Στρασβούργο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου στο περιθώριο των εργασιών της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ μιλούν για μια συζήτηση στο μπαρ του ξενοδοχείου όπου έμενε όλη ελληνική αποστολή, με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς να συζητούν στο μπαρ πίνοντας μπύρες, γράφει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνάντηση έγινε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ενώ δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός της νίκης του Χάρη Δούκα στις εκλογές στο Δήμο Αθηναίων.
Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος που είχε χαιρετίσει την «ανατροπή που προέκυψε από τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων» ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Όταν ενώνουμε τις προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις με όραμα μπορεί να γίνει η ανατροπή», είχε δηλώσει ο πρώην πρωθυπουργός.
Εν μέσω σεναρίων για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει να τηρεί αποστάσεις και να μιλά για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων από τη βάση και μέσα από συμφωνίες κορυφής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης