Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαμός σε ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξάρτητος ο Κούλογλου με αιχμές κατά Κασσελάκη για «κρυφή ατζέντα» - Σενάρια για νέο κόμμα

Χαμός σε ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξάρτητος ο Κούλογλου με αιχμές κατά Κασσελάκη για «κρυφή ατζέντα» - Σενάρια για νέο κόμμα
Ο ευρωβουλευτής δεν παραδίδει την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ όπως ζητά η Κουμουνδούρου τονίζοντας «εγώ εκλέχτηκα με άλλο κόμμα. Αυτό το κόμμα το σημερινό, οι θέσεις του προέδρου δεν έχουν σχέση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ»
Σχετικά Άρθρα
(upd 6) Σε ένα καζάνι που βράζει έχει εξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με κάποια μέλη από την... παλιά φρουρά της Κουμουνδούρου να τάσσονται κατά της νέας διοίκησης, πόσο μάλλον μετά τη δημοσιοποίηση παλιότερων άρθρων του Στέφανου Κασσελάκη, όπου τηρούσε μια... όχι και τόσο Αριστερή στάση.
Λίγα 24ωρα, λοιπόν, μετά την παραπομπή του Στέφανου Τζουμάκα στην επιτροπή Δεοντολογίας, η σκυτάλη περνά στα χέρια του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος όχι μόνο ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίηση του αλλά άφησε σαφείς αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη κάνοντας λόγο για «κρυφή ατζέντα» και σχολιάζοντας ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτεί με θεματολογία τα πρωινάδικα.
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Κούλογλου «να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εξελέγη».
Παράλληλα, πηγές της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως η  στάση κάποιων στελεχών μαρτυρά σχέδιο για τη δημιουργία νέου κόμματος.
Την ίδια στιγμή, τον... δρόμο του κ. Τζουμάκα φαίνεται πως θα ακολουθήσει και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος αμφισβητεί ανοιχτά τον κ. Κασσελάκη. «Τίθεται ζήτημα τι εκπροσωπεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Αν θέλει να φτιάξει άλλο κόμμα μεταλάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που λέει είναι έξω από το πρόγραμμα του κόμματος. Σε ό,τι με αφορά θα θέσω θέμα για όσα λέει. Εμείς λέμε ότι υπάρχει θέμα δημοκρατικής τάξης για όσα λέει» υπογράμμισε ο κ. Φίλης μιλώντας στον Ant1. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή (20/10/2023) όταν ο κ. Κασσελάκης -χρησιμοποιώντας μια φράση του Ανδρέα Παναδρέου- ανακοίνωσε ότι «ο κ. Τζουμάκας έθεσε σήμερα τον εαυτό του εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» είχε διαμηνύσει ότι «η παρουσία στα κανάλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιπολιτεύονται το κόμμα τους -προς μεγάλη ικανοποίηση των μεγαλοδημοσιογράφων- σταματάει εδώ».

H ανεξαρτητοποίηση Κούλογλου

Στην επιστολή για την ανεξαρτητοποίηση του, ο κ. Κούλογλου μιλά για τοξικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, που όπως σημειώνει «βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωϊνάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων», αλλά και έλλειψη πολιτικής και διατύπωση θέσεων -χωρίς μάλιστα καμία εσωκομματική συζήτηση- που υπονοούν μια κρυφή ατζέντα και πολλαπλασιάζουν τις αντιδράσεις και τα ερωτηματικά ανάμεσα στα μέλη του κόμματος που αναζητούν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στην πλήρη ηγεμονία της ΝΔ.
Εστιάζοντας στον κ. Κασσελάκη, ο κ. Κούλογλου σημειώνει χαρακτηριστικά πως «όποτε δίνεται ευκαιρία να διατυπωθούν οι προγραμματικές σας θέσεις βρίσκονται στους αντίποδες αυτών που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα». Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής άφησε και αιχμές για «κρυφή ατζέντα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει εξελιχθεί σε σίριαλ του Netflix»

Εν τω μεταξύ, σε τηλεοπτική του εμφάνιση και αναφερόμενος στους λόγους αποχώρησης του, ο κ. Κούλογλου σχολίασε ότι αποχώρησε διότι… δεν μπορούσε να συμμετέχει σε ένα σίριαλ του Netflix.
«Δεν μπορούσα πλέον να συμμετέχω, έστω και από τις Βρυξέλλες, σε ένα σίριαλ, γιατί η όλη κατάσταση έχει εξελιχθεί σε σίριαλ του Netflix. Δεν γίνεται σοβαρή αντιπολίτευση. Τα βράδια ο Μητσοτάκης εμφανίζεται και κάνει πολιτική μόνος του και ανενόχλητος και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει στα πρωινάδικα σε επίπεδο προσωπικού κουτσομπολιού», τόνισε ο κ. Κούλογλου μιλώντας στο OPEN.
Όπως είπε ο ανεξάρτητος -πλέον- ευρωβουλευτής, «κοντεύει να γίνει και δεύτερος πόλεμος στην Ευρώπη. Θα ήθελα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει και διεθνείς πρωτοβουλίες. Πήγε ο κ. Μητσοτάκης στην Αίγυπτο. Ας πήγαινε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Ράφα, ας έπαιρνε διεθνείς πρωτοβουλίες. Αντ’ αυτού βρίσκεται στις ΗΠΑ και μας ενημέρωσε κιόλας ότι παντρεύτηκε. Δηλαδή δεν βλέπω να γίνεται στην πραγματικότητα καμία αντιπολίτευση. Για πρώτη φορά στην ιστορία, από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση».
«Είχα πει και την προηγούμενη φορά πως από ροκ έγινε ποπ. Εδώ πάμε να το γυρίσουμε στο καλαματιανό», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «οι πολιτικές θέσεις, όσες έχει εκφράσει ο κ. Κασσελάκης, δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις, στην παράδοση και στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ».
Λίγα λεπτά αργότερα, ο κ. Κούλογλου -σε δηλώσεις του στο Σκάι 100,3- ερωτηθείς εάν σκοπεύει να παραδώσει την έδρα του όπως ζητά η Κουμουνδούρου, απάντησε ότι «εγώ εκλέχτηκα με άλλο κόμμα. Αυτό το κόμμα το σημερινό, οι θέσεις του προέδρου δεν έχουν σχέση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι θέσεις του κ. Κασσελάκη έχουν περισσότερη σχέση με τις θέσεις «της δεξιάς πτέρυγας του δημοκρατικού κόμματος», ενώ έκανε λόγο και για «αυταρχικές απόψεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Κούλογλου αμφισβητούσε και τον Τσίπρα

Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ο κ. Κούλογλου «έχει παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων σε κρίσιμες στιγμές, επιζήμιων για το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, καθώς άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του», αναφερόμενες σε άρθρο του ευρωβολευτή τον Σεπτέμβριο του 2021 στο οποίο «υποστήριξε ότι σε ενδεχόμενη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι δεδομένος ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας».
Ταυτόχρονα, από την Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν την τοποθέτηση Κούλογλου περί «ισοπαλίας» Μητσοτάκη-Τσίπρα στη ΔΕΘ. «Ήταν μια ακόμη κρίσιμη παρέμβαση που αποδυνάμωσε συνολικά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη ΔΕΘ, δημιουργώντας εμπόδια στην προσπάθεια συνομιλίας του με την κοινωνία και ενδυνάμωσης της αξιοπιστίας του», τονίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγές Κουμουνδούρου: Η στάση κάποιων στελεχών μαρτυρά σχέδιο για τη δημιουργία νέου κόμματος

Η στάση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά «σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος», σημειώνουν πηγές της Κουμουνδρούρου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «όλη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη, προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για τη δημιουργία νέου κόμματος». Μάλιστα,παραπέμπουν σε βίντεο στο οποίο ο Δ. Βίτσας σε συνέντευξή του προτείνει ως όνομα του νέου κόμματος: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά».

Νέο... χτύπημα από Νίκο Φίλη

Την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη αμφισβητεί για ακόμα μία φορά ο Νίκος Φίλης, με αφορμή την αποκάλυψη της αρθρογραφίας του πρώτου. Μάλιστα, από τις δηλώσεις του κ. Φίλη προκύπτει πως δεν αποκλείεται να θέσει ακόμα και θέμα ηγεσίας.
Αφορμή αποτέλεσε αφενός η κακή επίδοση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως τα όσα αποκαλύφθηκαν για τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη από παλαιά του άρθρα στον Εθνικό Κήρυκα.
«Πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί υποχώρησε περαιτέρω το κύρος και η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,7% από ό,τι λένε οι έρευνες» είπε αρχικά ο Νίκος Φίλης μιλώντας στον Ant1. «Αυτό δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέκοψε» πρόσθεσε με νόημα ο Νίκος Φίλης παρατηρώντας ότι σε άλλες περιπτώσεις όπως στον Ανδρουλάκη, στον Τσίπρα ή στον Μητσοτάκη με την εκλογή νέου αρχηγού «αμέσως υπήρχε μια ανάταση. Εδώ δεν υπάρχει αυτό, υπάρχει μια ψυχρή αποδοκιμασία από την κοινωνία».
Όσον αφορά την αποκάλυψη της ΕΦ.ΣΥΝ. για τα άρθρα του Στέφανου Κασσελάκη στα οποία, μεταξύ άλλων, ζητούσε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μειώσεις μισθών, ο κ. Φίλης παραδέχθηκε ότι «δεν γνωρίζαμε αλλά είχαμε πολλά πράγματα υποψιαστεί» παραπέμποντας στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ. Ειδικά, δε, για το περιεχόμενο των άρθρων αυτών ο Νίκος Φίλης είπε ότι συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού, ότι αυτά δεν τολμούσαν να τα πουν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθεροι.
Θυμίζει σε στιλ τον Trump επέμεινε ο Νίκος Φίλης, προσθέτοντας ότι «με όσα λέει ο Στέφανος Κασσελάκης που δεν σβήνονται με το ελαφρυντικό της νεότητας, δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα αριστερό κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Τίθεται ζήτημα τι εκπροσωπεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Αν θέλει να φτιάξει άλλο κόμμα μεταλλάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που λέει είναι έξω από το πρόγραμμα του κόμματος. Σε ό,τι με αφορά θα θέσω θέμα για όσα λέει. Εμείς λέμε ότι υπάρχει θέμα δημοκρατικής τάξης για όσα λέει» πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης.
Αφού, δε, σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κέρδισε χωρίς να πει τι πιστεύει, τώρα ακούει ο κόσμος και πέφτει από τα σύννεφα» διευκρίνισε ότι «δεν θα θέσουμε ευθέως θέμα ηγεσίας αλλά θα θέσουμε θέμα λειτουργίας, έχει μια νομιμοποίηση (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) από τις εκλογές που έγιναν, έχουν αλλάξει οι όροι, θα κάνουμε συνέδριο και θα δούμε τι θα κάνουμε».
Όπως τόνισε «είμαστε στο κόμμα από την ίδρυσή του και δίνουμε μάχη για να μην μεταλλαχθεί, να μην γίνει κόμμα κεντροδεξιό, ο κ. Κασσελάκης εκπροσωπεί κεντροδεξιά πολιτική. Το εναγώνιο δίλημμα είναι πώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ΠΑΣΟΚ του 2012 και δεν ανακόπτει αυτή την πορεία ο κ. Κασσελάκης».

Βίτσας: Είμαστε στα χειρότερα μας

Την άποψη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα χειρότερα του από τότε που δημιουργήθηκε το κόμμα» εξέφρασε ο Δημήτρης Βίτσας.
«Είναι ώρα αποφάσεων. Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, το ένα είναι να φεύγει ο καθένας κατά μόνας, το δεύτερο είναι να υπάρχει μία συνεννόηση και οι βουλευτές να αρχίσουν να φεύγουν ομαδικά.
Ωστόσο διασπάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου δεν έχουν συμβεί» υπογράμμισε ο κ. Βίτσας, αναφέροντας πως «υπάρχει ένα 45% όσων ψήφισαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70.000, που δεν θα ακολουθήσουν, θα είναι δύσκολα πράγματα».
Ερωτηθείς αν ο κ. Κασσελάκης μπορεί να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο υποστήριξε ότι «κανείς από τους πέντε υποψήφιους δεν μπορούσε να κρατήσει το κόμμα ενωμένο».

Αρβανίτης: Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η σοβαρότητα από όλους

Αναφερόμενος στην ανεξαρτητοποίηση του κ. Κούλογλου, ο επίσης ευρωβουλευτής, Κώστας Αρβανίτης, ανέφερε ότι η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ενημερωμένη για αυτή την εξέλιξη.
«Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία έχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Είναι σε μια κρίση. Η κρίση ξεκινάει 21 Μαΐου. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα» είπε ο κ. Αρβανίτης μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ πρόσθεσε πως στην παρούσα φάση «το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η σοβαρότητα από όλους. Η ευθύνη της ηγεσίας αλλά και των στελεχών σε μια διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ενωμένος και να ανασυγκροτηθεί».
«Δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις από τη μία και τόνωση της αντιπαράθεσης από την άλλη» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανίτης σημειώνοντας πως «δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή, γιατί υπάρχει κόσμος που έχει πολύ μεγάλη αγωνία και για τον χώρο και για τη χώρα. Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το ξέρουμε αυτό από την ακρίβεια σε όλα τα ζητήματα και με τρεις πολέμους δίπλα μας».

H επιστολή ανεξαρτητοποίησης του Στέλιου Κούλογλου

«Προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
Αξιότιμε κ. Κασσελάκη

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη.
1. Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ήδη πριν την εκλογή σας, η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωϊνάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων.
Αυτό δεν έχει συμβεί στην ιστορία των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για αυτό έχετε εσείς τη βασική ευθύνη και παρά τις σχετικές επισημάνσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μόλις χθες, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε παλαιότερα αντισύριζα, συντηρητικά γραπτά σας, επικαλεστήκατε μεταξύ των άλλων «μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος».
2. Όποτε δίνεται ευκαιρία να διατυπωθούν οι προγραμματικές σας θέσεις βρίσκονται στους αντίποδες αυτών που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα. Στην πρόσφατη ομιλία σας στον ΣΕΒ, εκτός από το κλείσιμο του ματιού στους παρευρισκόμενους για το 8ωρο («Δεν είναι δυνατό να επιβάλλουμε, κυρίες και κύριοι, δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών») ή την έλλειψη κάθε αναφοράς για αύξηση μισθών και ανάγκη σύναψης νέα εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, διατυπώσατε την πρόταση περί stock option στις επιχειρήσεις.
Πέρα από το ότι τα stock options βασικά αφορούν στελέχη επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα των μικρομεσαίων, συχνά οικογενειακών παραγωγικών μονάδων.
Στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες απαιτούν παράνομα από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν μέρος των αμοιβών από τις υπερωρίες ή από τα κρατικά επιδόματα που δίδονται στους νεοπροσλαμβανόμενους. Ετσι οι εργαζόμενοι ναυτικοί πληρώνουν φόρο για εισοδήματα που έχουν μόνο στα χαρτιά. Δεν το λες και ένα βήμα πριν τα stock options.
Ας σημειώσω τέλος, αν διατηρεί κάποια αξία, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο επικαλείστε συχνά, είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της πρότασης περί stock option που είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης, πάλι μιλώντας στον ΣΕΒ.
Αφήνετε συχνά να διαφανεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως το δικομματικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών, από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.
Η εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 20% από το 1980 έως το 2016 και συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση, αλλά επίσης την παρακμή των συνδικάτων, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων και την υποβάθμιση του κατώτατου μισθού. To προσδόκιμο ζωής πέφτει, ειδικά στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Τις τελευταίες μέρες, ο Economist παρουσίαζε ένα τραναταχτό, μακάβριο παράδειγμα:
«Το 2021, οι σημερινοί Αμερικανοί 25άρηδες που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου τετραετούς φοίτησης (περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού) αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο περίπου δέκα χρόνια λιγότερο από εκείνους που έχουν πτυχίο. Το 1992 (όταν εκλέχθηκε ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον-ΣΣ) αυτό το χάσμα ήταν το ένα τρίτο του σημερινού».
Aυτές οι συνεχώς αυξανόμενες ανισότητες συγκροτούν άλλωστε το υπόβαθρο της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Ακόμη λοιπόν και αν ένα αντίστοιχο μοντέλο μπορούσε να καθιερωθεί στην Ελλάδα, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να υιοθετήσει ένα κόμμα που επιζητεί περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων.
Για αυτό, η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι επικριτές σας, ως δογματικοί με «αριστερόμετρο», προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο θέλουν ένα κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό, πράσινο αλλά και αριστερό.Οταν είχατε εκλεγεί, είχα δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ. Αλλά εδώ, στο όνομα της πλειοψηφίας, πάει να το γυρίσει στο.. καλαματιανό.
3.Φυσικά δεν ευθύνεστε για την κρίση του κόμματος που παραλάβατε, οι εσωκομματικοί σας αντίπαλοι έχουν ασφαλώς περισσότερες ευθύνες. Αλλά η έλλειψη πολιτικής που προανέφερα καθώς και η διατύπωση θέσεων -χωρίς μάλιστα καμία εσωκομματική συζήτηση- που υπονοούν μια κρυφή ατζέντα, πολλαπλασιάζουν τις αντιδράσεις και τα ερωτηματικά ανάμεσα στα μέλη του κόμματος που αναζητούν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στην πλήρη ηγεμονία της ΝΔ.
Επιπλέον οι επιθέσεις και οι απειλές για διαγραφή, αποκλεισμό από ψηφοδέλτια κ.λπ, η με το “έτσι θέλω” ανακοίνωση της διαγραφής Τζουμάκα χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό, έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα, που δεν έχει σχέση ούτε με σχέσεις συνεργασίας σε πολυεθνικές εταιρείες, όχι σε κόμμα με στόχους και ιδανικά. Δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο στη μονομερή πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γάζα, επίσης μακριά από την παραδοσιακή πολιτική του. Παρότι δεν είμαι μέλος του κόμματος, η κατάσταση είναι λυπηρή.
Το κλίμα είναι αφόρητο και επειδή δεν μπορώ να υποστηρίξω πολιτικές, με τις οποίες δεν συμφωνώ, σας ανακοινώνω την αποχώρηση μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται ότι παραμένω στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς (Left) και ότι θα συνεργαστώ με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε θέμα που αφορά την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης