Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ με διαγραφές Κασσελάκη, αποχωρήσεις που θα συνεχιστούν και νέο πόλο υπό τον Πέτρο Κόκκαλη

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ με διαγραφές Κασσελάκη, αποχωρήσεις που θα συνεχιστούν και νέο πόλο υπό τον Πέτρο Κόκκαλη
Τόσο ο Νίκος Φίλης, ο Πανος Σκουρλέτης, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Δημήτρης Βίτσας ΔΕΝ είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα
Ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε το όπλο του και διέγραψε τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.
Είχαν προηγηθεί καυστικές δηλώσεις και των τριών στα κανάλια που δημιουργούσαν άμεση υπονόμευση στη νέα ηγεσία.
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Κασσελάκης είχε διαγράψει και πριν λίγες μέρες τον Στέφανο Τζουμάκα ενώ εχθες είχαμε το πρωί και την παραίτηση του Στέλιου Κούλογλου από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος δήλωσε ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος ευρωβουλευτής.

Τι σηματοδοτούν αυτές οι διαγραφές;

Δείχνουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι δεν μπορούν να χωνέψουν ότι τη νέα ηγεσία δεν την έχει κάποιος που αποδέχονται ως αριστερό.
Οι αποκαλύψεις για τις απόψεις του Στέφανου Κασσελάκη την περίοδο των μνημονίων – που είναι ιδιαίτερα φιλελεύθερες και «δεξιές» όπως η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας- έφεραν το ξέσπασμα παλιών αριστερών στελεχών όπως ο Ν.Φίλης που αισθάνθηκε δικαιωμένος επειδή από την αρχή τον είχε χαρακτηρίσει φιλελεύθερο και φαν του Μητσοτάκη.
Τα στελέχη αυτά που συνυπάρχουν στην Ομπρέλα είχαν εδώ και καιρό αποφασίσει ότι θα αμφισβητήσουν δημόσια τον Στέφανο Κασσελάκη.
Υπόψιν, ότι τόσο ο Νίκος Φίλης, ο Πανος Σκουρλέτης, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Δημήτρης Βίτσας ΔΕΝ είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είχαν καταφέρει να εκλεγούν και αυτό δημιουργεί ένα βασικό ερώτημα: Πόση απήχηση έχουν στην κοινωνία αφού δεν βγήκαν βουλευτές…

Τι μέλλει γενέσθαι

Η Ομπρέλα έχει αποφασίσει να φύγει κάποια στιγμή από τον ΣΥΡΙΖΑ, αργά ή γρήγορα.
Ίσως αυτές οι διαγραφές επισπεύσουν τις εξελίξεις.
Δεν είναι όμως σύμφωνοι όλοι για διάσπαση τώρα.
Κάποιοι, ειδικά στελέχη της Ομπρέλας που είναι και βουλευτές του κόμματος θέλουν να παραμείνουν στο κόμμα ώστε να φθείρουν σιγά σιγά τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ειδικά στην Βουλή που δεν μπορεί να βρίσκεται ο Στ.Κασσελάκης.
Μάλιστα, αν το πράγμα φτάσει στο απροχώρητο τότε μπορεί τουλάχιστον μία ομάδα από 10 βουλευτές να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να κάνουν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Νέος πολιτικός φορέας

Την ίδια ώρα ενώ ο "εμφύλιος" συνεχίζεται, η εσωκομματική αντιπολίτευση καταστρώνει σχέδια δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα και μάλιστα φαίνεται ότι έχει ήδη βρει και το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής.
Δεν προέρχεται από τις τάξεις των παλιών του κόμματος αλλά έχει βαρύ όνομα στην Αριστερά.
Σύμφωνα με πηγές στο ευρύτερο κομματικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ως πρόσωπο κατάλληλο να αντιπαρατεθεί στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα επιλεγεί ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης:
Ο παππούς του Πέτρου Κόκκαλη ήταν στέλεχος αριστερό που συμμετείχε στην κυβέρνηση του βουνού πριν φύγει από την χώρα.
Παράλληλα, ο νεότερος Κόκκαλης εκτός από τις επιχειρήσεις και το ποδόσφαιρο, έχει αναπτύξει δράση στην ευρωπαϊκή αριστερά και στα Κινήματα όπως η οικολογία.

Και άλλες αποχωρήσεις

Ο Πέτρος Κόκκαλης αναμένεται και αυτός να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση που θα ετοιμάσει ενώ αναμένεται να φύγουν και οι Δημήτρης Παπαδημούλης και ίσως ο Κώστας Αρβανίτης.
Στον Κασσελάκη θα μείνει πιστή η Έλενα Κουντουρά.
Εάν υπάρξει πολιτικός φορέας, οι παραπάνω θα ξανακατέβουν για την ευρωβουλή.

Ξεκαθάρισμα

Όλα θα ξεκαθαρίσουν βέβαια, αυτές τις μέρες αλλά οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 11-12 Νοεμβρίου.
Εκεί αναμένονται αρκετές αντιδράσεις από μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης γι’ αυτό και βασικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Στ.Κασσελάκη εισηγούνται ακόμα περισσότερες διαγραφές ώστε να μην υπάρξει άλλη αμφισβήτηση και εσωστρέφεια στο κόμμα.
Τι θα κάνουν, όμως, τα άλλα στελέχη;
Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου ο Κασσελάκης έβαλε το Συνέδριο για τον Φεβρουάριο καταγράφηκε μία αντιπολίτευση 10+8 στελεχών που πήγαν αντίθετα στην γραμμή που στηρίχτηκε από 20 μέλη της Π.Σ. Δεν είναι μικρός ο αριθμός γι’ αυτό πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν τώρα διαγραφές για να μην συνεχιστεί η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Κασσελάκη.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης