Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πιερρακάκης: Μέχρι τέλη του 2023 η ρύθμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Από τον Φεβρουάριο του 2024 το «Ψηφιακό Φροντιστήριο»

Πιερρακάκης: Μέχρι τέλη του 2023 η ρύθμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Από τον Φεβρουάριο του 2024 το «Ψηφιακό Φροντιστήριο»
Το Ψηφιακό Φροντιστήριο στην τελική του μορφή θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024, "θα είναι μαγνητοσκοπημένη όλη η ύλη από την Α΄ Δημοτικού έως και την Β΄ Λυκείου σε ενότητες με βάση τα μαθήματα και τις ώρες διδασκαλίας", σύμφωνα με τον Κ. Πιερρακάκη
Τη σταθερή απόφαση της κυβέρνησης και του ιδίου να έχει ολοκληρωθεί «έως το τέλος του χρόνου η απαραίτητη κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση της νέας πραγματικότητα στα ΑΕΙ με τις συνεργασίες του δημόσιου πανεπιστήμιου με κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια άλλων χωρών» επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κ. Πιερρακάκης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι τον Φεβρουάριο του 2024 ξεκινά η ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία αρχικά σε Μαθηματικά και Γλώσσα.
Ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι «η άρση του κρατικού μονοπωλίου στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος και η αντικατάστασή του από ένα νέο που θα λαμβάνει υπόψη του την παγκόσμια τάξη πραγμάτων στην εκπαίδευση παραμένει βασικός στόχος».
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «αρχής γενομένης από την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια, της εισαγωγής του στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, υλοποιούμε μια βασική κυβερνητική προτεραιότητα σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με βάση τις δυνατότητες που έχουμε από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που οδηγεί σε μεγάλες αλλαγές».
Πρόσθεσε πως «το δημόσιο πανεπιστήμιο με βελτιωμένες ακόμη περισσότερο τις δομές του, με ενισχυμένη χρηματοδότηση και νέα εκπαιδευτικά εργαλεία στη διάθεση του παραμένει η ναυαρχίδα και ο οδηγός της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη χώρα και αυτό δεν αλλάζει», αλλά και πως με τις «σημαντικές αλλαγές που θα προκύψουν για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναβαθμίζεται ως η μοναδική πανεπιστημιακή πραγματικότητα σε όλη τη Θράκη, αποκτάει νέες σχολές και σε άλλες πόλεις και θα διαχειρίζεται όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή για λόγους πανεπιστημιακούς, αλλά και εθνικούς».
«Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Κύπρος σε θέματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης;» αναρωτήθηκε ο κ.Πιερρακάκης, επαινώντας την πολιτική που κατέστησε την Κύπρο «περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο πανεπιστημιακού επιπέδου που προσφέρει στην οικονομία βέλτιστη προστιθέμενη αξία και ανεβάζει το επίπεδο της εκπαίδευσης στο νησί» για να σημειώσει πως «έχουμε περίπου 50.000 Έλληνες φοιτητές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, αριθμό μεγαλύτερο, αναλογικά με τον πληθυσμό μας, από την Μ. Βρετανία και την Ισπανία κι αυτό κάποτε πρέπει όχι απλώς να σταματήσει, αλλά η τάση να αναστραφεί, να έρχονται ξένοι φοιτητές να σπουδάσουν προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα σε συνεργασία με τα δικά μας δημόσια πανεπιστήμια, έως να απελευθερωθεί εντελώς η παροχή εκπαίδευσης και να πάψουμε να είμαστε παγκόσμια πρωτοτυπία».

Ψηφιακό Φροντιστήριο

Για το θέμα του «Ψηφιακού Φροντιστηρίου», που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2024, ο κ. Πιερρακάκης εξηγησε ότι στην αρχική του εφαρμογή θα περιλαμβάνει τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά και θα προσφέρεται απολύτως δωρεάν σε όλους τους μαθητές που είτε είναι δύσκολο να μετακινούνται από τις περιοχές που ζουν προς άλλες με φροντιστηριακές διευκολύνσεις, είτε έχαναν ένα μάθημα και θέλουν να αναπληρώσουν την ύλη.
Συμπλήρωσε ότι «στην τελική του μορφή που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024, θα είναι μαγνητοσκοπημένη όλη η ύλη από την Α΄ Δημοτικού έως και την Β΄ Λυκείου σε ενότητες με βάση τα μαθήματα και τις ώρες διδασκαλίας. Για την Γ΄ Λυκείου προβλέπουμε όχι μαγνητοσκοπημένη, αλλά ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία των μαθημάτων από εκπαιδευτικούς που θα έχουν προετοιμαστεί. Οι μαθητές θα παρακολουθούν τον καθηγητή να διδάσκει και θα μπορούν να κάνουν και ερωτήσεις. Διευκρινίζω πάντως, πως η τεχνολογία παραμένει σημαντικός μεν, βοηθητικός δε παράγοντας, τον κύριο λόγο και ρόλο τον έχουν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι».

Για σχολική βία

Κάνοντας αναφορά στα αυξημένα περιστατικά σχολικής βίας , σημείωσε ότι «χρειάζεται να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να σπάσει αυτό το απόστημα. Είναι προς τούτο σημαντική η αγωγή όλων, το ζήτημα είναι πολύ δύσκολο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες μας να το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει ήδη ένα θεσμικό πλαίσιο από την προκάτοχό μου, η πλατφόρμα που θα επιτρέπει στα παιδιά να μιλάνε ανώνυμα και να καταγγέλλουν περιστατικά βίας στα σχολεία ή και έξω από αυτά θα βοηθήσει πολύ».
Σχετικά με τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να προσλαμβάνουμε καθηγητές και δασκάλους για τα σχολεία, η τάση είναι να προσλαμβάνουμε μόνιμους για να λυθεί και το θέμα των αναπληρωτών, στην τελευταία τετραετία προσλάβαμε περί τις 28.000 εκπαιδευτικούς και δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια αυτή η πολιτική».

Για ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης αρνήθηκε μεν να σχολιάσει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να παραλείψει να αναφέρει ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν πως το εγχείρημα έχει ανταπόκριση».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης