Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης - Economist: Ο Erdogan είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας - Δεν εξαρτώμαστε από την Κίνα οικονομικά

Μητσοτάκης - Economist: Ο Erdogan είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας - Δεν εξαρτώμαστε από την Κίνα οικονομικά
«Η Hamas είναι τρομοκρατική οργάνωση και υπάρχει ανάγκη να ηττηθεί», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης
Στο ξενοδοχείο InterContinental πραγματοποιείται η συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πολιτικό επιστήμονα και οικονομολόγο Francis Fukuyama με θέμα «Οι προτεραιότητες της Ελλάδας σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Economist.
«Η Hamas είναι τρομοκρατική οργάνωση και υπάρχει ανάγκη να ηττηθεί», δήλωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τον πόλεμο Ισραήλ-Hamas.
«Θεωρώ όμως ότι θα προσπαθήσουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο του πυλώνα της περιοχής», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ ισχυρίστηκε πως «δεν θεωρώ ότι είναι αργά να συζητήσουμε για το μέλλον της Γάζας».

Για την «αποχή» της Ελλάδας στον ΟΗΕ

«Δηλώσαμε το προφανές, το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες» υποστήριξε κατ' αρχάς ο κ. Μητσοτάκης.
«Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή», προσέθεσε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει δρόμος για «ελληνική διπλωματία» απάντησε ότι ήμασταν από τις τρεις χώρες της ΕΕ που μετείχαν στη Σύνοδο της Αιγύπτου, ενώ ο ίδιος επισκέφτηκε το Ισραήλ.
Εχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ αλλά και καλές σχέσεις με χώρες της περιοχής. «Είμαστε αντικειμενικοί σε ότι αφορά τη συνολική μας πολιτική».
Μια λύση μπορεί να υπάρξει αυτή των «δυο κρατών», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Ενώ ξεξαθάρισε ότι αν γίνει δυνατό να σταλεί δια θαλάσσης ανθρωπιστική βοήθεια για θαλάσσης η Ελλάδα θα συμμετάσχει.

«Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την Ουκρανία ανέφερε πως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα που δέχθηκε την επίθεση.
«Σε τελική ανάλυση δεν αφορά μόνον τη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά όσους σκέφτονται ότι μπορεί να αναθεωρηθούν τα σύνορα, και αυτό το ζήτημα αφορά φυσικά την Ελλάδα», είπε.
«Η έννοια της στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε οι Ευρωπαίοι με σοβαρότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε πως «η Ελλάδα δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ της για αμυντικούς σκοπούς».
«Η άμυνα είναι κρίσιμης σημασίας», είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης.
Όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία της Ελλάδος είπε «ότι δεν έχει αποδώσει τις τελευταίες δεκαετίες».

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα έχει υποστήριξη και από τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου και δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη για τις επερχόμενες εκλογές στην Αμερική.

Για την Τουρκία

«Ο πρόεδρος Erdogan είναι στη λάθος πλευράς της Ιστορίας καθώς αρνείται να καταδικάσει τη Hamas και τη χαρακτηρίζει «απελευθερωτική δύναμη», ανέφερε για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε ότι η «Ελλάδα είναι πολύ συνεπής στη σχέση της με την Τουρκία από όταν ανέλαβα τα ηνία».

Σχετικά με την Κίνα

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα δεν εξαρτάται από τα κινεζικά κεφάλαια καθώς η Κίνα δεν είναι μεγάλος επενδυτής στην Ελλάδα, τόνισε όμως ότι η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι «πετυχημένη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης