Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Ηχηρό ράπισμα στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης η νέα αύξηση του πληθωρισμού

ΠΑΣΟΚ: Ηχηρό ράπισμα στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης η νέα αύξηση του πληθωρισμού
Για «μεγαλοστομίες» καθώς και για «έωλα μέτρα» εγκαλεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Σφοδρή κριτική ασκεί, με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, το οποίο καταγγέλλει την κυβέρνηση για «πλήρη ανεπάρκεια» καθώς και για τη λήψη «έωλων μέτρων» αναφορικά με την άνοδο του πληθωρισμού των τροφίμων.
Όπως επισημάινει η Τρικούπη, «με τις τιμές των τροφίμων να αποτελούν για έναν ακόμα μήνα τη βασική πηγή της ακρίβειας τα ελληνικά νοικοκυριά βιώνουν μια συσσωρευμένη επιβάρυνση εδώ και 28 συνεχόμενους μήνες».
Αναλυτικότερα, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ αναφέρει:
«Η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,4% τον Οκτώβριο από 1,6% τον Σεπτέμβριο καταδεικνύει την πλήρη ανεπάρκεια των έωλων μέτρων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που δεν μπορεί να συγκαλυφθεί από τους επικοινωνιακούς της τακτικισμούς.
Με τις τιμές των τροφίμων να αποτελούν για έναν ακόμα μήνα τη βασική πηγή της ακρίβειας τα ελληνικά νοικοκυριά βιώνουν μια συσσωρευμένη επιβάρυνση εδώ και 28 συνεχόμενους μήνες, που έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης.
Παρά τις μεγαλοστομίες του Πρωθυπουργού προς τις πολυεθνικές ότι «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία» και παρά την «αύξηση των ελέγχων» στην αγορά που θυμήθηκε να εξαγγείλει πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Ανάπτυξης, επιταχύνθηκε ο ρυθμός αύξησης στις τιμές των τροφίμων τον Οκτώβριο φθάνοντας το 9,9% από 9,4% τον Σεπτέμβριο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στο λάδι (26% σε έλαια και λίπη), στα φρούτα (20,5%) και τα λαχανικά (12,3%).
Την ίδια ώρα, πρωταθλητές της Ε.Ε. στο κόστος στέγασης είναι οι Έλληνες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το ποσοστό του εισοδήματος που ξοδεύουν οι Έλληνες για στέγαση είναι το υψηλότερο στην Ε. Ε. και έφτασε το 2022 στο 34,2%, όταν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 19,9%. Επιπλέον, οι αυξήσεις των τιμών στα ενοίκια σε ετήσια βάση είναι υπερδιπλάσιες, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα, με τον μέσο πραγματικό μισθό να παρουσιάζει μείωση κατά 5,1% το 2022, εννέα στους δέκα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών διατροφής λόγω της ακρίβειας, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα δεν έχουν λάβει κάποια αύξηση στον μισθό τους φέτος σύμφωνα με του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Είναι πλέον εμφανές στην ελληνική κοινωνία ότι το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου των μεσαίων στρωμάτων και ιδίως των πιο ευάλωτων δεν είναι τα επιδόματα της κυβέρνησης που ανακυκλώνουν την ακρίβεια, αλλά μόνιμα μέτρα θωράκισης των πραγματικών μισθών και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δικαιώνονται μέρα με τη μέρα, αποτελώντας τον μόνο ασφαλή δρόμο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης