Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης για μεταναστευτικό – ελληνοτουρκικά αλλά… ο Scholz έχει στο μυαλό του τα εξοπλιστικά

Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης για μεταναστευτικό – ελληνοτουρκικά αλλά… ο Scholz έχει στο μυαλό του τα εξοπλιστικά
Η συνάντηση που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι με τον καγκελάριο της Γερμανίας Olaf Scholz
Στις 13 και 14 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», έχοντας για φόντο στη συζήτηση που θα συμμετάσχει, τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων που έχουν δώσει στην ελληνική οικονομία την επενδυτική βαθμίδα και έχουν εξάρει τη μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησής του Μητσοτάκη.

Οι συναντήσεις

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεσπόζει η νέα συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του CDU Frieedrich Merz στο ίδρυμα Adenauer.
Όμως, η συνάντηση που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι με τον καγκελάριο της Γερμανίας Olaf Scholz.
Στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθούν αρκετά θέματα με κυρίως «πιάτο» τα ελληνοτουρκικά, με φόντο την εν εξελίξει διαδικασία προσέγγισης Αθήνας και Άγκυρας αλλά και το μεταναστευτικό το αναδεικνύεται ένα νέο «αγκάθι» στους κύκλους της Ε.Ε.

Ο ρόλος Erdogan

Στην Γερμανία, αυτή τη περίοδο συζητείται – ειδικά στο γερμανικό Τύπο - πάρα πολύ ο κρίσιμος ρόλος που παίζει η Τουρκία στο θέμα του Μεσανατολικού.
Εφημερίδα έγραφε ότι «τον έχουμε ανάγκη» εννοώντας ότι μπορεί να έχει πάρει αντιδυτική στάση στο θέμα του πολέμου Ισραήλ – Hamas, όμως, από τον Erdogan εξαρτάται αν θα έχουμε νέες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Και όλα αυτά την ώρα που σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχουν καθημερινές πορείες υπέρ των Παλαιστινίων.

Το μεταναστευτικό καίει όλες τις χώρες της Ε.Ε κυρίως την Ελλάδα

Πάντως, το μεταναστευτικό είναι ζήτημα αιχμής, πλέον, για την ελληνική κυβέρνηση και έχουν ήδη κατατεθεί οι απόψεις Μητσοτάκη για περισσότερη χρηματοδότηση στις χώρες- πύλες μετανάστευσης όπως είναι η Ελλάδα αλλά και μία σφικτή μεταναστευτική πολιτική με φύλαξη συνόρων με έντονη την παρουσία του Λιμενικού αλλά και της Frontex στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης.
Παράλληλα, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει και συμφωνίες με χώρες-πυλώνες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Λιβύη. Άλλωστε, το φλέγον ζήτημα του Μεσανατολικού και η γενικευμένη σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας δημιουργούν έκτακτες συνθήκες για να συζητηθεί και να λυθεί άμεσα το θέμα.

Ο Scholz έχει στο μυαλό του τα εξοπλιστικά

Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει με τον Γερμανό καγκελάριο για το ζήτημα των εξοπλισμών:
Είναι δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση από την προηγούμενη θητείας της έχει αποφασίσει να προχωρήσει μία πολυδάπανη αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με εξοπλισμούς από την γαλλική αμυντική βιομηχανία (Belharra, Rafalle) και ο Scholz θα προσπαθήσει να διαβλέψει τις προθέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για την περαιτέρω ενίσχυση τόσο στο τομέα των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard όσο και στο θέμα των κορβετών.
Γερμανία και Ελλάδα έχουν συνεργαστεί, άλλωστε, και με την μετεγκατάσταση των σοβιετικών BMP-1 από τα νησιά στην Ουκρανία, λαμβάνοντας ως αντιστάθμισμα 50 επισκευασμένα τεθωρακισμένα Marder.
Πάντως, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, το μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί που θα παρουσιάσει ο γερμανός ομόλογος του Μητσοτάκη εικάζεται ότι η πρόταση του γερμανού θα είναι να υπάρξει γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα κάτι που είναι σημαντικό για να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης