Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Συνάντηση Μητσοτάκη με Scholz την Τρίτη 14/11 - Με αυτοπεποίθηση η Ελλάδα στις συνομιλίες για ΜΟΕ με Τουρκία

Μαρινάκης: Συνάντηση Μητσοτάκη με Scholz την Τρίτη 14/11 - Με αυτοπεποίθηση η Ελλάδα στις συνομιλίες για ΜΟΕ με Τουρκία
"Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο πραγματοποιείται με την ελληνική οικονομία να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα περνώντας έτσι σε μια νέα εποχή, ενώ έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 αναλογικά με το ΑΕΠ και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012", ανέφερε ο Π. Μαρινάκης
Ελλάδα προσέρχεται στις συνομιλίες με την Τουρκία χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στην 'Αγκυρα στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Ακόμη, ο κ. Μαρινάκης σημείωσεότι μετά από ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών η οικογένεια 7 ατόμων που διέμενε στο μοναστήρι του Αγ. Πορφυρίου διήλθε μέσω της Ράφα στην Αίγυπτο και εντός των προσεχών ημερών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, υπενθύμισε ότι ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του ενιαίου πράσινου τιμολογίου και πλέον οι καταναλωτές θα ξέρουν ποιος προμηθευτής είναι ο φθηνότερος, ενώ παρουσία του υπουργού Υγείας Μ.Χρυσοχοίδη, υπεγράφησαν στη Θεσσαλονίκη οι συμβάσεις για τον εκσυχρονισμό 9 νοσοκομείων στη βόρεια Ελλάδα.
Ακόμη, αναφέρθηκε στη ΔΙΜΕΑ και τα πρόστιμα 620.000 σε 3 εταιρείες εμπορίας σχολικών ειδών  για παραβίαση νόμου περί αθέμιτης κερδοφορίας, σημειώνοντας πως "οι συνεχείς έλεγχοι είναι το πιο σημαντικό όπλο για την περιστολή των φαινομένων κερδοσκοπίας και κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου".

Στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός

Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, στο Βερολίνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας και θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον κ. Merz, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος.
Αύριο, Τρίτη 14/11, ο πρωθυπουργός έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Olaf Scholz, στην Καγκελαρία.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, "η συνάντηση πραγματοποιείται με την ελληνική οικονομία να έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, περνώντας έτσι σε μια νέα εποχή, ενώ έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 αναλογικά με το ΑΕΠ και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012.
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τα ζητήματα ενέργειας, το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση. Ήδη, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.
Θα συζητηθούν ακόμη περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία".

Καμία περίπτωση αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης - Δεν καταργείται το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά

«Η κυβέρνηση
δεν νομοθετεί με βάση το τι ψήφισαν οι επιμέρους επαγγελματικές κατηγορίες. Και αυτό αποδεικνύεται από το ότι η οικονομική πολιτική οδηγεί σε σταδιακή αύξηση των εισοδημάτων για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Αλίμονο αν υπήρχε κυβέρνηση που νομοθετούσε με τέτοια κριτήρια» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Σημείωσε ότι η δημόσια διαβούλευση έχει πολύ μεγάλη αξία και πολύ μεγάλη σημασία, «θα ακούσουμε τις απόψεις τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και των υπόλοιπων κομμάτων και των επιστημονικών φορέων και των πολιτών. Δεν θα παρεκκλίνουμε από την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, όμως θα εξετάσουμε σημειακές παρεμβάσεις».
Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση εκδικητικότητας, συμψηφισμού, στοχοποίησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Όπως είπε, «είναι μια συνολική φορολογική παρέμβαση, με στόχο την περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» και για μια δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων που θα χρησιμοποιηθούν στην υγεία και την παιδεία.
Ακόμη, διέψευσε ότι καταργείται το μεταφορικό ισοδύναμο και ότι θα υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
«Δεν καταργείται το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά.
Κατηγορηματικά το λέμε αυτό. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, ούτε τέτοια συζήτηση. Επίσης δεν υπάρχει καμία περίπτωση αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Και δεν είπε αυτό ο κ. Τσακλόγλου», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, εξηγώνταςότι ο υπουργός αναφέρθηκε σε μια συζήτηση που θα γίνει το 2027, χωρίς να προαναγγέλλει το οτιδήποτε.
Επιπλέον, διέψευσε κατηγορηματικά ότι συμπεριλαμβάνονται στις συζητήσεις με την Τουρκία οι navtex , αναφέροντας ότι είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως περιγράφονται από το 2010 και συζητούνται από τις δύο αντιπροσωπείες.
«Δεν υφίσταται τίποτα από αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα της Hürriyet» είπε.
Για την υπόθεση με το θάνατο του 17χρονου Ρομά,
ανέφερε ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες από τη δικαιοσύνη για να φανεί τι έγινε και πρόσθεσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών και συνολικά των σωμάτων ασφαλείας δεν έχουν επιδείξει τέτοια συμπεριφορά, δεν έχουν τέτοια κίνητρα, ίσα ίσα αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους πολίτες.

Για Κασσελάκη

Κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκη, ανέφερε πως «χρειάζεται λίγο περισσότερη σοβαρότητα ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε τόσο σημαντικά θέματα, όπως η εισαγομένη ακρίβεια».
«Με τσιτάτα, με συνθήματα και με λαϊκίστικη και παλιακή λογική δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα»,
συμπλήρωσε.
«Το αν ο πρωθυπουργός είναι δίπλα στους πολίτες, το αν ασχολείται με τα προβλήματά τους το αποδεικνύουν οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η συνέπεια λόγων και έργων, το γεγονός ότι αυτά που έλεγε προεκλογικά εφαρμόζονται μετεκλογικά. Όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν κρατήσει όρθια την ελληνική κοινωνία, οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πιο αδύναμων. Αυτά είναι πιο χρήσιμα για την κοινωνία παρά οι συνεχείς αναρτήσεις, βίντεο και τουιτς χωρίς ουσία. Δεν έχει να κερδίσει τίποτα ένας νέος πολιτικός αρχηγός να πολιτεύεται με αυτό τον τρόπο» ανέφερε.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη:

"Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,
Όπως ανακοινώθηκε χθες, κατόπιν ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών, οικογένεια επτά ατόμων που διέμενε στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας, διήλθε από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μέσω της Ράφα.
Οι Έλληνες πολίτες και οι συγγενείς τους βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο και θα προγραμματιστεί η μετάβασή τους στην Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Ελληνική Αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Άγκυρα, όπου σήμερα θα διεξάγει συνομιλίες με την αντίστοιχη Τουρκική, αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων καθώς και το θετικό κλίμα είναι αισιόδοξες εξελίξεις για τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα προσέρχεται στο διάλογο με αυτοπεποίθηση αλλά κυρίως χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Παρουσία του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υπεγράφησαν στη Θεσσαλονίκη οι συμβάσεις για τις ανακαινίσεις και τον εκσυγχρονισμό, συνολικά 9 Νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος, που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Η ανακατασκευή των ΤΕΠ των συνολικά 9 Νοσοκομείων της Μακεδονίας εντάσσεται στο πλαίσιο της Σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του ΤΑΙΠΕΔ και των 7 Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών για το έργο «Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα».
Ψηφίστηκε στη Βουλή η ρύθμιση που αφορά στη δημιουργία του ενιαίου, πράσινου τιμολογίου. Με το νέο τιμολόγιο αίρεται η σύγχυση που επικρατεί σήμερα καθώς πλέον οι καταναλωτές θα ξέρουν ποιος προμηθευτής είναι ο φθηνότερος.
Με βάση την νέα ρύθμιση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος της αγοράς, ανοίγοντας τη σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, όπου θα υπάρχει ειδικός σύνδεσμος, όπως και σε κάθε λογαριασμό, που θα τους οδηγεί στην σύγκριση των τιμών.
Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αυτό σημαίνει ότι «οι εταιρίες θα υποχρεωθούν, σε αυτό ειδικά το τιμολόγιο, να κάνουν ανταγωνισμό τιμών. Και ο ανταγωνισμός τιμών μόνο καλό θα είναι για τον καταναλωτή».
Πρόστιμα ύψους σχεδόν 620.000 ευρώ σε τρεις εταιρείες εμπορίας σχολικών ειδών επιβλήθηκαν από του Υπουργείο Ανάπτυξης μετά από ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του νόμου σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.
Απέναντι στην εισαγόμενη, επίμονη ακρίβεια η Κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί με ένα πλέγμα μέτρων να συνδράμει τους πολίτες, βελτιώνοντας σταδιακά το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων και πραγματοποιώντας στοχευμένες παρεμβάσεις όπως είναι η ανακοίνωση των τιμών των προμηθευτών, το μέτρο για τη μόνιμη μείωση τιμής, κλπ.
Όμως, για την περιστολή των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, οι αποτελεσματικοί και συνεχείς έλεγχοι είναι το πιο σημαντικό «όπλο». «Κανείς», όπως τόνισε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, «δεν είναι υπεράνω του νόμου». Θα προστατεύσουμε τους πολίτες από όσους πιστεύουν πως θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού.
Σήμερα, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον κ. Μερτς, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος.
Αύριο Τρίτη, στις 11:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στην Καγκελαρία. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις στον Τύπο.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο πραγματοποιείται με την ελληνική οικονομία να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα περνώντας έτσι σε μια νέα εποχή, ενώ έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 αναλογικά με το ΑΕΠ και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012.
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τα ζητήματα ενέργειας, το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση. Ήδη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.
Θα συζητηθούν ακόμη περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία".

www.bankingmews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης