Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή - Συζήτηση για Εξεταστική για τα Τέμπη: Οι τοποθετήσεις - 0ι προτάσεις για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

Βουλή - Συζήτηση για Εξεταστική για τα Τέμπη: Οι τοποθετήσεις - 0ι προτάσεις για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής
Η  πρόταση του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ για αναβολή της συζήτησης απορρίφθηκε
(upd) Στην Ολομέλεια της Βουλής διεξάγεται η συζήτηση επί της πρότασης του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Δ. Μάντζος, ζήτησε την αναβολή της συζήτησης με το σκεπτικό ότι αυτή επισπεύδεται επειδή η ΝΔ πιάνεται από τη «σανίδα σωτηρίας που της παρέχει το ΚΚΕ» και γιατί υπήρξε προαναγγελία για αίτημα από το ΠΑΣΟΚ σύστασης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών.
«Η ΝΔ προκειμένου να μην υπάρξει ποινική διερεύνηση προτιμά να συμφωνήσει σε μια πρόταση που θα αναζητήσει πολιτικές ευθύνες» και «πρόκειται για καταφανή μεθόδευση, με σκοπό τη συγκάλυψη που προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και τη συλλογική συνείδηση», ανέφερε ο κ. Μάντζος και επισήμανε ότι υπάρχει "ώριμη δικογραφία του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, που δεν μπορεί να μείνει στο συρτάρι". Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Μάντζος ζήτησε ενιαία συζήτηση.
Πάντως, η  πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναβολή της συζήτησης απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.
Μάλιστα, την έκπληξη του για την τοποθέτηση του κ. Μάντζου,εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε κανένα θέμα στη διάσκεψη των Προέδρων για την αναβολή της συζήτησης, αλλά και πως συγχρόνως συζήτηση για αρμοδιότητες Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής δεν μπορεί να γίνει.

Απάντηση Παφίλη σε Μάντζο

«Εσείς δεν είστε σανίδα σωτηρίας, αλλά υπερωκεάνειο σωτηρίας. Συγκυβερνήσατε 2 φορές με την ΝΔ.», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, λέγοντας πως «εμείς υλοποιούμε το αίτημα του κόσμου».
«Φαίνεται ότι τα fake news τα ισραηλίτικα τα υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ και μέσα στη Βουλή. Είστε αδιάβαστος. Μας λέτε ότι δεν υιοθετούμε ποινικές ευθύνες; Διαβάστε την πρότασή μας», είπε ο κ. Παφίλης, που αντέτεινε ότι ο κ. Μάντζος είπε όσα «τερατώδη» είπε, για να συγκαλυφθούν και οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ.
«Ποιοι μιλάτε για σανίδα σωτηρίας; Εσείς κυβερνήσατε με τη ΝΔ. Ψηφίσατε το 80% των νόμων της ΝΔ. Τρία μνημόνια. Εσείς δεν είστε σανίδα σωτηρίας. Είστε υπερωκεάνιο!», ανέφερε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε πως «εμείς υλοποιούμε το αίτημα του κόσμου. Αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, των νεκρών θα γίνουμε η φωνή».

Το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλους τους τρόπους για τη διερεύνηση και απόδοση  ευθυνών 

«Το ΚΚΕ προχώρησε στην κατάθεση της πρότασης για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος στα Τέμπη , αλλά και για το σύνολο των πτυχών που σχετίζονται με αυτό το έγκλημα», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, ο οποίος ανέβηκε πρώτος στο βήμα της Ολομέλειας για να αναπτύξει την πρόταση του κόμματος του.
«Το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλους τους τρόπους για τη διερεύνηση, αλλά και για την απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε όλους τους υπεύθυνους, επιμένοντας να συζητηθούν όλες οι πτυχές του εγκλήματος», πρόσθεσε.
Ο κ. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή του ΚΚΕ δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την όποια πρόταση για Προανακριτική Εξέταση. Το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλους τους τρόπους για τη διερεύνηση, αλλά και για την απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε όλους τους υπεύθυνους, επιμένοντας να συζητηθούν όλες οι πτυχές του εγκλήματος».
Σχολίασε για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης ότι έχει σοβαρά κενά, δεν εξετάζει καθόλου τα ζητήματα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών υποδομών και του σιδηροδρομικού έργου, αλλά περιορίζεται στην εξέταση της σύμβασης 717 του 2014, με βάση τις υποδείξεις του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι πρόταση κατά του κ. Σπίρτζη ότι τέλεσε παράβαση καθήκοντος και για τον κ. Καραμανλή ότι τέλεσε το αδίκημα της απιστίας, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και του ελληνικού δημοσίου. «Με αυτή την πρόταση όμως το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει στο επίκεντρο τη σοβαρότερη πτυχή που είναι η ασφάλεια των σιδηροδρόμων», τόνισε.
Ακόμη, χαρακτήρισε ως «ανάξια λόγου αυτά τα οποία ακούστηκαν για το ΚΚΕ ως δεκανίκι της ΝΔ, ενώ μίλησε για «αναδίπλωση» του ΣΥΡΙΖΑ «που μέχρι χθες έλεγε ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ».
Στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σχετικά με την πρόταση του κόμματος για τη «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών», μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή είπε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών. Ότι θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, για να αναδειχθούν οι αιτίες και οι ένοχοι, που, όπως σε κάθε έγκλημα, υπάρχουν και σε αυτό».
Εξήγησε ότι στο επίκεντρο της πρότασης του ΚΚΕ τίθεται «η πολιτική της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να οδηγηθούμε σε αυτό το έγκλημα και βέβαια αυτή την πολιτική υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως βέβαια υπηρέτησαν απαρέγκλιτα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως είπε, βήμα-βήμα «προχώρησε ο τεμαχισμός του ΟΣΕ, η ιδιωτικοποίηση του πιο κερδοφόρου κομματιού, δηλαδή του μεταφορικού έργου, ενώ συνεχιζόταν η υποχρηματοδότηση και η ακραία υποστελέχωση του κομματιού που έμεινε στο Δημόσιο και είχε -εκτός των άλλων- την ευθύνη για τις υποδομές».
«Και στους σιδηρόδρομους εφαρμόστηκε η συνθήκη όπου τα πάντα καθορίζονται από το κριτήριο της κερδοφορίας των λίγων ιδιωτών καπιταλιστών και του κράτους τους. Με αποτέλεσμα πολλές και διαφορετικές εταιρείες διαχείρισης και εργολάβοι συμβάσεων, συχνά με αντιτιθέμενα συμφέροντα, να εμπλέκονται σε έναν τόσο ευαίσθητο και περίπλοκο τομέα, όπως είναι οι σιδηροδρομικές -και όχι μόνο- μεταφορές. Για να το πούμε απλά, διαχωρίστηκε το τρένο από τις ράγες κάτι που, φυσικά, κάνει τον εκτροχιασμό πολύ πιο πιθανό» συνέχισε , προσθέτοντας «σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάσουμε και την απαράδεκτη καθυστέρηση στην εκτέλεση της περιβόητης πια σύμβασης 717 του 2014 για την τηλεδιοίκηση».
Υπογράμμισε ότι όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια όλων των συγκοινωνιών και «γι' αυτό πρέπει όλα αυτά να βγουν στην επιφάνεια, για να μη ζήσουμε τα καινούρια Τέμπη που καραδοκούν σε πολλούς τομείς της ζωής μας, αφού η ζυγαριά του κόστους-οφέλους και το "πάμε και όπου βγει" στα μέτρα ασφαλείας, κυριαρχεί σχεδόν παντού. Βεβαίως, στα παραπάνω προστίθενται και τα προβλήματα κακοδιαχείρισης από υπουργούς και άλλους, αλλά και οι εγκληματικές ευθύνες όλων των άμεσα εμπλεκομένων εκείνο το βράδυ. Ζητήματα τα οποία εμείς καθόλου δεν υποτιμάμε, το αντίθετο, επιμένουμε ότι πρέπει να διερευνηθούν και αυτά, όπως και τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών».
«Σήμερα όλα τα κόμματα πρέπει να πάρουν σαφή θέση απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής χωρίς υπεκφυγές και διάφορες δικαιολογίες. Γιατί η πρόταση του ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα να εξετάσει κάθε πτυχή του ζητήματος με το οποίο θα καταπιαστεί. Επίσης στην Επιτροπή εξετάζονται και μπορεί να προκύψουν και όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες πολιτικών αλλά και μη πολιτικών προσώπων», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Ο ίδιος εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι «επί της ουσίας γίνονται συνήγοροι της ΝΔ και ταυτίζονται μαζί της στο πιο κρίσιμο ζήτημα στη διαφωνία για το περιεχόμενο της Εξεταστικής, γιατί προφανώς έχουν και αυτοί λερωμένοι τη φωλιά τους με την πολιτική που και αυτοί υπηρετούσαν».

Τη ΝΔ την ενδιαφέρει να εξεταστεί συνολικά η υπόθεση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θ. Πλεύρης, ανέφερε ότι επί 4 μήνες το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε καμία πρόταση και αφού έκανε πρόταση Εξεταστικής το ΚΚΕ, τότε ήγειρε το θέμα.
«Εμείς αποδεχόμαστε ότι πρέπει να ερευνηθεί το σύνολο του τι συνέβη στο σιδηρόδρομο», «τη ΝΔ την ενδιαφέρει να εξεταστεί συνολικά η υπόθεση. Αποδεχόμαστε το αίτημα της μειοψηφίας. Εκεί θα εξετάσουμε όλα τα θέματα. Γιατί φοβάστε τη συνολική εξέταση ενός θέματος; Γιατί σας ενδιαφέρει να αποκομίσετε μικροκομματικό όφελος», πρόσθεσε.
«Η ΝΔ θα κάνει το χρέος και το καθήκον της για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές και σε βάθος αυτής της τραγωδίας», ανέφερε ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος, Δ. Μαρκόπουλος.
Ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι η διερεύνηση της τραγωδίας «οφείλει να είναι απόλυτη και να μη γίνει με όρους συγκυρίας, με όρους πρόσκαιρου πολιτικού και κομματικού οφέλους, απλού εντυπωσιασμού και φθηνού λαϊκισμού», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι επιδίδονται «σε τακτικισμούς».
Απέρριψε ως «απαράδεκτες τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί συμπόρευση της ΝΔ με το ΚΚΕ» λέγοντας ότι «αν κύριες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ αναζητάτε κάπου "δεκανίκια", τότε αυτά να ψάξετε να τα βρείτε με τον νεαρό σας πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ανδρουλάκη. Καθώς σε αυτόν ο κ. Κασσαλέκης προσέτρεξε για να κάνει συμμαχία. Εμείς δεν είμαστε ο … πατερούλης κανενός. Πατερούληδες ψάχνουν άλλοι. Πολιτικούς μπαμπάδες, ελλείψει σχεδίου, στρατηγικής, πολιτικής».
Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μαρκόπουλος επεσήμανε ότι «το μόνο που σας νοιάζει είναι στο timing που πολιτικά σας βολεύει να φέρετε την υπόθεση στην επιφάνεια. Η πρόταση της Προανακριτικής που καταθέσατε στερείται ουσίας. Δεν έχει βασιμότητα και κοιτάζει το πρόσκαιρο. Κοιτάζετε στον φθηνό εντυπωσιασμό και λαϊκίζετε επάνω στον ανθρώπινο πόνο. Θέλετε να κοντύνετε στα μέτρα σας μία σημαντική υπόθεση και να μη μιλήσουμε για τα κρίσιμα, για τις διαχρονικές ευθύνες που έφεραν τον σιδηρόδρομο σε αυτήν την κατάσταση».
Δεν θα δεχτούμε Προκαταρκτική, δήλωσε στην εισήγησή του ο Μ. Βορίδης, σημειώνοντας ότι «δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες» και θα απορριφθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ: Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής 

Στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Αχ. Καραμανλή όσον αφορά τη σύμβαση της τηλεδιοίκησης, επέμεινε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Ευαγγελία Λιακούλη.
Δεδομένου ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ εστιάζει στη Σύμβαση 717 του 2014 για το σύστημα της τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι γνώριζε το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που αποκάλυψε ο Χ. Καστανίδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ τότε ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε πως δεν έχει ιδέα γι' αυτό. Πρόσθεσε ότι αυτό το έγγραφο είχε υποβληθεί νωρίτερα από την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μία εβδομάδα πριν την τραγωδία στα Τέμπη. Ακόμη, ανέτρεξε στο ιστορικό της υπόθεσης σημειώνοντας πως μόνο το ΠΑΣΟΚ το έκανε αυτό κατά τη σημερινή συζήτηση.
«Η Εξεταστική Επιτροπή είναι μια προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών που θα οδηγεί σε συγκάλυψη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «αθλιότητα» «αυτό που ξεστόμισαν για το ποιους ενδιαφέρει η τραγωδία των Τεμπών». Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα γίνει συμμέτοχο στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών για τη τραγωδία στα Τέμπη ψηφίζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα.
«Εμείς λέμε ξεκάθαρα πως αν υπήρχε τηλεδιοίκηση οι συνάνθρωποι μας θα ζούσαν. Γι αυτό ζητάμε Προανακριτική με βάση το πόρισμα του ευρωπαίου εισαγγελέα», πρόσθεσε.
Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ψηφίζοντας τη πρόταση του ΚΚΕ επιδιώκει να συγκαλύψει τις ευθύνες του τέως υπουργού Υποδομών Κ.Αχ.Καραμανλή. « Είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε με τον οποιονδήποτε για να συγκαλύψετε την υπόθεση. Όχι σε Εξεταστική Επιτροπή που θα καταλήξει σε φιλολογικό τσάι», είπε.
Ζήτησε εξηγήσεις γιατί ο κ. Καραμανλής έκλεισε στο συρτάρι το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο οποίο επισημαίνονταν οι ευθύνες του για τη καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης 717, καθώς και για το ότι ενέκρινε αποζημίωση στην ανάδοχο εταιρεία, ενώ ευθύνες καταλόγισε και στον Χρήστο Σπίρτζη, αρμόδιο υπουργό στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που νωρίτερα δεν είχε εφαρμόσει τη σύμβαση για την τηλεδιοίκηση.
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι βρίσκεται σε "βέρτιγκο", καθώς κατέκρινε τη ΝΔ για την αποδοχή της πρότασης του ΚΚΕ και τώρα τη ψηφίζει.

ΣΥΡΙΖΑ: Προτάσεις για δύο Προανακριτικές Επιτροπές

«Η μοναδική μετωπική σύγκρουση στην ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου, με 57 νεκρούς, έγινε επί ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο» , υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη κατά την εισηγητική της ομιλία επί της πρότασης του ΚΚΕ.
Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν αντιτίθεται» στην παρούσα πρόταση» του ΚΚΕ, αλλά καταθέτει πρόταση «για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στη βάση του έγγραφου της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται προς εξέταση για τυχόν τέλεση κακουργηματικής απιστίας και παράβαση καθήκοντος, ο υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αχιλλέως, ενώ και παρά το γεγονός ότι από τη δικογραφία δεν προκύπτει τίποτα το συγκεκριμένο για υποτιθέμενη παράβαση καθήκοντος του Χρήστου Σπίρτζη, εμείς λέμε "όλα στο φως". Επιπλέον, επειδή το πρόβλημα με τη σύμβαση 717 του 2014 ξεκινά από τις σκανδαλωδώς προβληματικές μελέτες που δημοπρατήθηκαν το 2013, ζητούμε τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και των υπουργών της περιόδου εκείνης επειδή οι ελλείψεις αυτών προσδιορίζουν και την προβληματική εκτέλεση της σύμβασης 717».
Συμπλήρωσε πως εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «θα καταθέσουμε πρόταση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ύπαρξη πιθανόν ποινικών ευθυνών του τέως υπουργού και των αρμόδιων υφυπουργών Υποδομών και Μεταφορών για το έγκλημα των Τεμπών».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αξιοποιήσει και θα υπερψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ν. Παππάς, τοποθετούμενος επί της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Ζήτησε «να τερματίσουμε οποιεσδήποτε δίκες προθέσεων» και να συζητήσουμε επί της ουσίας, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τα αίτια που οδήγησαν στη μοιραία εκείνη νύχτα.
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας ότι εγκατέλειψε τον σιδηρόδρομο και ξεκαράσισε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «όχι μόνο δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά θα αξιοποιήσουμε και το πεδίο της Εξεταστικής Επιτροπής για να συζητηθούν όλα».
Υπογράμμισε πως για να έχει αξία η συναίνεση της ΝΔ στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής «θα πρέπει σήμερα να δεσμευτείτε, ότι δεν θα ακυρώσετε, διά της πλειοψηφίας, την κλήση οποιουδήποτε μάρτυρα προταθεί».
«Από όλα όσα έχουν αναδειχθεί στη δημόσια συζήτηση και την διαδικασία της προανάκρισης, το έγκλημα των Τεμπών έχει συνδεθεί με σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες και ιδιαίτερα της πολιτικής ηγεσίας. Έχουμε ευθύνη να μην αφήσουμε κανένα αναπάντητο ερώτημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σ. Φάμελλος.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβεί τέτοιο δυστύχημα και να αποδοθούν οι ευθύνες, ενώ ζήτησε να δεσμευτούν όλοι, ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό, ότι κανείς και καμία δεν θα υποκλιθεί σε κομματικές προτεραιότητες, ελιγμούς, μεθοδεύσεις. «Να μην επιτρέψουμε καμία αμνήστευση και καμία απαλλαγή από ευθύνες πολιτικών προσώπων, που μπορεί να στηριχτεί σε νομοτεχνικές παγίδες...», όπως είπε.
Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι «θα κριθούμε όλοι και όλες έναντι των πολιτών στο τέλος αυτής της διαδικασίας, που δεν θα περιλαμβάνει μόνο την εξεταστική επιτροπή που συζητάμε σήμερα, αλλά και τις προκαταρκτικές επιτροπές που θα υποβληθούν σήμερα ή σε επόμενο χρόνο για το έγκλημα των Τεμπών».
Σημείωσε πως η σημερινή διαδικασία δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση με τα 2/5 των ψήφων της Βουλής να προχωρήσει στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, δηλαδή ενισχύει τη δυνατότητα της μειοψηφίας να ελέγχει την κυβέρνηση.

Ελληνική Λύση: Τα κόμματα επιδίδονται σε «τακτικισμούς»


Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας, ανέφερε ότι τα κόμματα επιδίδονται σε «τακτικισμούς» για ένα τέτοιο «έγκλημα» και αυτό είναι απαράδεκτο.
Σημείωσε ότι το κόμμα του έχει προτείνει αίτημα σύστασης Εξεταστικής από τον Ιούλιο και αυτό σήμερα αποσιωπάται και η πρόταση αυτή δεν ήρθε ποτέ προς συζήτηση στην Ολομέλεια, αν και η Βουλή ήταν υποχρεωμένη να την εισάγει.
Κατά τον ίδιο, τακτικισμό συνιστά η στάση της ΝΔ που δεν στήριξε την πρόταση Εξεταστικής της Ελληνικής Λύσης που αναφερόταν στα πολιτικά πρόσωπα που φέρουν ευθύνη, αλλά την πρόταση του ΚΚΕ.
«Η εικόνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο κοινοβούλιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Μιλάμε για μια υποκριτική και μη σοβαρή πολιτική εικόνα. Όταν τον περασμένο Ιούλιο καταθέσαμε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν την πρόταση της Ελληνικής Λύσης», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος στη Βουλή.
Σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο η διαφορά του κόμματός του με τα υπόλοιπα είναι ότι το δικό του, έχει το πολιτικό θάρρος και την πολιτική πυγμή και έχει ξεπεράσει τις ιδεοληψίες και «λέμε πως ό,τι φέρετε που είναι καλό για την Ελλάδα και τους Έλληνες θα το ψηφίσουμε. Εσείς όμως, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ δεν το κάνετε».
Ακόμη, ο κ. Βελόπουλος σημείωσε ότι «αν θέλατε πραγματικά να ρίξετε φως στο δυστύχημα των Τεμπών, θα έπρεπε τότε να είχατε ψηφίσει. Τώρα το μόνο που επιδιώκετε είναι η συγκάλυψη».

Πλεύση Ελευθερίας: Η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει όλες τις πλευρές της υπόθεσης

«Το δυστύχημα των Τεμπών, δεν είναι αποτέλεσμα ενός λάθους ή μιας σειράς σφαλμάτων που διαπράχθηκαν εντός ολίγων ωρών την τραγική εκείνη μέρα, ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας σωρείας εγκληματικών επιλογών που διέπραξαν διαδοχικές κυβερνήσεις εις βάρος των πολιτών στο πεδίο της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων», ανέφερε εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, ο Αλ. Καζαμίας.
Ο κ. Καζαμίας σημείωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας στήριξε εξ αρχής την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη , σε αντίθεση με άλλα κόμματα, ιδίως του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά τουλάχιστον, που υποστηρίζει ότι πρέπει να συσταθεί ή μόνο Εξεταστική ή μόνο Προανακριτική , εξηγώντας ότι το κόμμα του πιστεύει ότι μια διαδικασία όπως η παρούσα, δεν αποκλείει, ή δεν αποτρέπει την άλλη.
Όπως είπε, η Πλεύση Ελευθερίας θεωρεί ότι ο ρόλος της Εξεταστικής Επιτροπής είναι να διερευνήσει όλες τις πλευρές της υπόθεσης και πως οι ενστάσεις που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ κατά της σύστασης Εξεταστικής επιτροπής πηγάζουν κατά βάθος από την εμφανή επιθυμία του να μην διερευνηθούν οι ευθύνες που βαρύνουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε.

Σπαρτιάτες: «Ναι» στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

«Το πρόβλημα των σιδηροδρόμων είναι διαχρονικό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Β. Στίγκας, στην ομιλία του επί της πρότασης του ΚΚΕ.
Ο κ. Στίγκας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας πως «αντί να ρίξει άπλετο φως σε αυτήν την τραγωδία, προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία που ενοχοποιούσαν συγκεκριμένες υπηρεσίες και κυβερνητικούς προύχοντες. Οκτώ μήνες αυτή η κυβέρνηση κωλυσιεργεί απίστευτα, απάνθρωπα με τη συμμετοχή και των άλλων κομμάτων εξουσίας. Είναι μέγιστη η θλίψη μας που το θέμα όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει, αλλά που διαφαίνεται μεθοδολογία συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών. Όταν είχε συμβεί η συμφορά στα Τέμπη, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί κατά την προσφιλή της τακτική ό,τι «η δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Ευθύνες θα αποδοθούν».
Υπενθύμισε ότι πρώτοι οι «Σπαρτιάτες» με επιστολή τους στις 23/10 «απευθύνθηκαν προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ανέφεραν τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε άμεσα να κατατεθεί από κοινού πρόταση για την συγκρότηση αυτής της επιτροπής».
«Το κόμμα λέει «ναι» στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών, ώστε να χυθεί άπλετο φως σε αυτό το συμβάν και έτσι να αποδοθούν στους υπαιτίους οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες, σε όλη τους την έκταση, προκειμένου να βρουν δικαίωση οι επιζώντες και να λυτρωθούν οι αδικοχαμένες ψυχές», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης