Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε ψήφισμα στη Βουλή για να κηρυχθεί επίσημη αργία η 17η Νοεμβρίου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε ψήφισμα στη Βουλή για να κηρυχθεί επίσημη αργία η 17η Νοεμβρίου
Κωνσταντοπούλου: Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 αποτέλεσε κορυφαία πράξη αντίστασης των φοιτητών, των νέων, των εργαζομένων απέναντι στη Χούντα των Συνταγματαρχών
Επίσημη αργία του κράτους ζήτησε να ανακηρυχθεί η 17η Νοεμβρίου η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος του κόμματος κατέθεσε σχετικό κείμενο προτείνοντας να υιοθετηθεί με τη μορφή ψηφίσματος από την Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να αναγνωριστεί ο ιστορικός συμβολισμός και η προσφορά της εξέγερσης τους Πολυτεχνείου.

Ολόκληρο το κείμενο:

«Ψήφισμα για την κήρυξη της Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της 17ης Νοεμβρίου ως επίσημης αργίας του κράτους.
Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 αποτέλεσε κορυφαία πράξη αντίστασης των φοιτητών, των νέων, των εργαζομένων απέναντι στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Οι νέοι, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι όρθωσαν το πνεύμα, το ανάστημα, αλλά και την ύπαρξή τους απέναντι στη Δικτατορία που δεν δίστασε να αιματοκυλήσει τον αγώνα για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με τανκς που εισέβαλαν στον χώρο του Πολυτεχνείου, σκοτώνοντας, ακρωτηριάζοντας, τραυματίζοντας τους αγωνιζόμενους νέους, χωρίς όμως να καταφέρουν να σκοτώσουν, να ακρωτηριάσουν, να τραυματίσουν το πάθος για Ελευθερία και τον αγώνα για Δημοκρατία.
Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε εμβληματικό ορόσημο του αντιδικτατορικού αγώνα, που μέχρι σήμερα εμπνέει το δημοκρατικό φρόνημα των Ελλήνων και των Ελληνίδων και αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Η ηρωική στάση των νέων, φοιτητών, αγωνιστών του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την αρχή του τέλους της επτάχρονης δικτατορίας και ταυτόχρονα αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο των δημοκρατικών αγώνων του ελληνικού λαού.
Ανέδειξε διεθνώς τον λαό και τη νέα γενιά που μάχεται απέναντι στην απολυταρχία υπό συνθήκες άνισες, που δεν συμβιβάζεται, δεν υποκύπτει, δεν εγκαταλείπει, ακόμη και την πιο σκοτεινή ώρα, και με το παράδειγμα της Αντίστασης εμπνέει κι άλλους να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία.
Η Βουλή των Ελλήνων τιμώντας τους αγώνες, το παράδειγμα και τη μνήμη εκείνων που πάλεψαν, αντιστάθηκαν, διώχθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη Δημοκρατία, τιμώντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου αποφασίζει ότι η 17η Νοέμβρη πρέπει να κηρυχθεί επίσημη αργία του κράτους ως εμβληματικό ορόσημο του αντιδικτατορικού αγώνα και των αγώνων του ελληνικού λαού για Ελευθερία και Δημοκρατία και καλεί την Κυβέρνηση να ενεργήσει για τη θεσμοθέτηση της 17ης Νοεμβρίου ως επίσημης αργίας.
Στην 50ή Επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, εμείς, η Πρόεδρος και οι Βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας καταθέτουμε στη Βουλή των Ελλήνων και των Ελληνίδων το παρόν ψήφισμα και ζητούμε να υιοθετηθεί ομόφωνα ώστε να κηρυχθεί η 17η Νοεμβρίου επίσημη αργία του κράτους. Είναι μια οφειλόμενη τιμή σε εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους, την ελευθερία τους, έχασαν την υγεία τους για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας».
Στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας απάντησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Πλακιωτάκης ότι «η Βουλή των Ελλήνων δεν εκδίδει ψηφίσματα». Όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης, η Πλεύση Ελευθερίας έθεσε αυτό το ζήτημα και στη Διάσκεψη των Προέδρων και της απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που απαντά και σήμερα ο ίδιος.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης