Τελευταία Νέα
Πολιτική

e-ΕΦΚΑ: Από αρχές του 2024 η ειδοποίηση των ασφαλισμένων ένα 6μηνο πριν από τη σύνταξη - Ο σχεδιασμός, η πρώτη φάση

e-ΕΦΚΑ: Από  αρχές του 2024 η ειδοποίηση των ασφαλισμένων ένα 6μηνο πριν από τη σύνταξη - Ο σχεδιασμός, η πρώτη φάση
Τη σχετική διαδικασία ενημέρωσης θα αναλάβει ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Από τις αρχές του 2024 οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα ενημερώνονται από τον e-ΕΦΚΑ τηλεφωνικά έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν.
Με στόχο «το κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος» η δράση του e-ΕΦΚΑ θα «τρέξει» πιλοτικά σε πρώτη φάση για ασφαλισμένους του Δημοσίου .
Η νέα αυτή πρωτοβουλία με προληπτικό χαρακτήρα προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2024 και αρχικά, θα απευθύνεται σε εν δυνάμει συνταξιούχους του Δημοσίου. Με τη νέα υπηρεσία επιδιώκεται να κινητοποιηθούν οι πρώτοι 1.000 ασφαλισμένοι του Δημοσίου έξι μήνες νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο συνταξιοδότησης, ώστε να αξιοποιήσουν αυτούς τους μήνες για να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να μην παρατηρούνται φαινόμενα καθυστέρησης της απονομής των συντάξεων λόγω ελλείψεων στον συνταξιοδοτικό φάκελο.
Τη σχετική διαδικασία ενημέρωσης θα αναλάβει ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων , ενώ θα αναβαθμιστεί το επίπεδο της εξυπηρέτησης των πολιτών, με στόχο την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

Ο σχεδιασμός

Ήδη, ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει με τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλ. Βαρβέρης με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κ. Μενουδάκο και επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η δέουσα προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εν δυνάμει συνταξιούχων , οι οποίοι θα ενημερώνονται από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο λειτουργίας της νέας δράσης που αναπτύσσει.
Μετά την πιλοτική εφαρμογή, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του φορέα, θα εξεταστεί πιθανή επέκταση της δράσης και σε άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων, περιλαμβανομένων και των υποψήφιων συνταξιούχων με διαδοχική ασφάλιση.
O διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλ. Βαρβέρης , μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώσε ότι η καινοτόμα υπηρεσία ειδοποίησης ασφαλισμένων από τον e-ΕΦΚΑ 6 μήνες πριν από τη σύνταξη αποτελεί ένα ακόμα δείγμα γραφής εφαρμοσμένης κοινωνικής πολιτικής.
«Με νέες υπηρεσίες, ανάπτυξη πολυκαναλικών λύσεων και εργαλεία που ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ανάγκες των ασφαλισμένων μας, αναβαθμίζουμε το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών» , σημείωσε ο κ. Βαρβέρης, προσθέτοντας ότι την ψηφιακή επανάσταση, η οποία συντελείται τα τελευταία χρόνια στον φορέα, ακολουθεί η επανάσταση της - επί της ουσίας - ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, αφού, για πρώτη φορά, ο e-ΕΦΚΑ επικοινωνεί με τον υποψήφιο συνταξιούχο και τον ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει με στόχο την τάχιστη απονομή της σύνταξής του.

Απονομή συντάξεων

Η έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου έχει επιταχυνθεί σημαντικά και τα αποτελέσματα που καταγράφονται κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά, χάρη και στο ηλεκτρονικό Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (e-ΔΑΥΚ), το οποίο εισάγει ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στην πληροφόρηση αναφορικά με τον χρόνο ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων και ενισχύει το στοιχείο της αυτοματοποίησης στη διαδικασία απονομής των συντάξεων με την προσθήκη νέων πεδίων.
Ακόμη, ο e-ΕΦΚΑ συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια για την εξάλειψη
των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων και την ολοκλήρωση του πλήρους ψηφιακού μετασχηματισμού του.
Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί δύο μεγάλα πρότζεκτ, με το πρώτο το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτελέσει το κανάλι διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, τις υφιστάμενες εφαρμογές και τα μητρώα της δημόσιας διοίκησης. Συγκεκριμένα, θα ενοποιηθούν οι 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του e-ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ώστε η διεκπεραίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων να γίνεται ταχύτερα.
Εξίσου σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια θα διαδραματίσει η αναβάθμιση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ». Το έργο προβλέπει την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών με την ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν από το 2002. Με την ολοκλήρωσή του, ο ασφαλισμένος θα έχει πλήρη εικόνα και πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, δηλαδή θα βλέπει ηλεκτρονικά όλα τα ένσημά του και τον χρόνο ασφάλισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης