Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αγαπηδάκη: Υπήρξα παχύσαρκη, ήμουν 96 κιλά, παλεύω σε όλη μου τη ζωή - Δωρεάν υπηρεσίες κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Αγαπηδάκη: Υπήρξα παχύσαρκη, ήμουν 96 κιλά, παλεύω σε όλη μου τη ζωή - Δωρεάν υπηρεσίες κατά της παιδικής παχυσαρκίας
"Πάλευα με το βάρος και παλεύω σε όλη μου τη ζωή", είπε χαρακτηριστικά η Ειρήνη Αγαπηδάκη
Σχετικά Άρθρα
Για τη μάχη της με τα κιλά έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ένα 24ωρο μετά την παρουσίαση της Εθνικής Δράσης για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, στο σπίτι, στο σχολείο, στις υπηρεσίες υγείας και στην ευρύτερη κοινότητα, με στόχο όλα τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, καθώς και τις οικογένειές τους.
Η κα Αγαπηδάκη μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «υπήρξα παχύσαρκη. Πάλευα με το βάρος και παλεύω σε όλη μου τη ζωή. Ήμουν 96 κιλά και κατάφερα να τα χάσω γιατί είχα την βοήθεια από διατροφολόγο».
Η ίδια μίλησε για ανησυχητικά στατιστικά της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, λέγοντας ότι «έχουμε παιδιά δημοτικού που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον διαβήτη και την υπέρταση εξαιτίας της παχυσαρκίας».

Για το πρόγραμμα

Κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα 2023-2025» του υπουργείου Υγείας και της UNICEF, η κα Αγαπηδάκη εξήγησε πως παρέχει δωρεάν υπηρεσίες από διατροφολόγο και δωρεάν αθλητικές δραστηριότητες σε παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως 17 ετών.
Εξήγησε ότι «το πρόγραμμα έχει μια σειρά από δωρεάν εργαλεία, για τους γονείς τους εκπαιδευτικούς, τα ίδια τα παιδιά. Προσεγγίζουμε τα παιδιά από την πρώτη βρεφική ηλικία – το πρόγραμμα στοχεύει από 0-17 ετών – καθώς ένα στα δύο παιδιά στη χώρα μας αντιμετωπίζει προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας».
«Από τα πρώτα βήματα της ζωής θέλουμε να δώσουμε στους γονείς τα σωστά εργαλεία για τη διατροφή των παιδιών» είπε και συμπλήρωσε ότι «οι γονείς δεν θα επιβαρύνονται ούτε για τα κόστη για αθλητικές δραστηριότητες, ούτε με το κόστος του διατροφολόγου».
«Αποδεχόμαστε όλα τα παιδιά, είναι αυτονόητο. Το θέμα είναι στα ζητήματα υγείας να έχουμε μια προσέγγιση που να κάνει τη σωστή επιλογή εύκολη επιλογή» πρόσθεσε και τόνισε ότι «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με αυτό το πρόγραμμα είναι να αλλάξουμε τους παράγοντες που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία», «δεν είναι ευθύνη τον παιδιών όταν είναι παχύσαρκα. Το οικογενειακό του περιβάλλον, το περιβάλλον του σχολείου στα κυλικεία, οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν είναι προσωπική επιλογή του παιδιού».
Υπογράμμισε πως είναι λάθος που η πρόληψη στη χώρα μας έχει ταυτιστεί με τη στέρηση, καθώς «πρόληψη είναι να μπορείς να φροντίζεις, να αγαπάς τον εαυτό σου με έναν διαφορετικό τρόπο».
Ακόμη, η κα Αγαπηδάκη γνωστοποίησε ότι «κράτη-μέλη της Ε.Ε μας ζητούν πληροφορίες γι΄ αυτό το πρόγραμμα», που είναι ένα από τα ελάχιστα ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης και καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ μίλησε για μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου στο σχολείο, «με υγιεινότερα τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων με μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά».
«Η προσέγγιση των παιδιών πρόκειται να γίνει με έναν ουσιαστικό και διασκεδαστικό τρόπο» όπως είπε και κατέληξε πως «πάμε να κάνουμε αλλαγή στο περιβάλλον και να φέρουμε κοντά τοπικούς φορείς, να μάθουν τα παιδιά τα τοπικά προϊόντα, τα εποχιακά προϊόντα, να μάθουν να μαγειρεύουν, να γίνει διασκεδαστικό όλο αυτό και όχι να κάνουμε ένα υποχρεωτικό μάθημα στα παιδιά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης