Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δούρου: Δεν υπάρχει πολυτέλεια για παρατεταμένη εσωστρέφεια - Πρέπει να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών με αποτελεσματική αντιπολίτευση

Δούρου: Δεν υπάρχει πολυτέλεια για παρατεταμένη εσωστρέφεια - Πρέπει να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών με αποτελεσματική αντιπολίτευση
Είναι θλιβερό ότι ο Πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει ταχθεί ευθέως υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
“Να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών ασκώντας αποτελεσματική αντιπολίτευση” καθώς “δεν υπάρχει η πολυτέλεια για παρατεταμένη εσωστρέφεια”, τόνισε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου σε συνέντευξήτης στη Βραδυνή της Κυριακής.
“Πλέον υπάρχει μια νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την αποχώρηση 45 μελών της ΚΕ από το κόμμα.
Μια δύσκολη απόφαση για όλες και όλους, ανεξαρτήτως σε μια πλευρά βρισκόμαστε.
Το κόμμα μας πια βρίσκεται μπροστά σε καινούργια δεδομένα.
Το ζητούμενο πάντως παραμένει το ίδιο.
Αφορά στην ανάγκη να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών ασκώντας αποτελεσματική αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση που έχει βάλει μπρος στο φουλ τις μηχανές της κατά της κοινωνίας”.
Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, βουλεύτρια, τομεάρχισσα Εξωτερικών, μιλώντας στη Βραδυνή της Κυριακής.
“Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για παρατεταμένη εσωστρέφεια. Συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κληθεί να αλλάξει εν κινήσει. Σήμερα επιβάλλεται, εν μέσω μιας επώδυνης εσωκομματικής κρίσης, να πάει μπροστά και να ανασυγκροτηθεί. Και για να μην μείνει αυτή η προσπάθεια υπόσχεση στο χαρτί, οφείλει να μετατραπεί σε κοινό αγώνα. Αγώνα από όπου δεν περισσεύει κανείς και καμία”.

Εντός κι εκτός Βουλής δίνουμε μάχη κόντρα σε αυτήν την προκλητικά ανάλγητη κυβέρνηση

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εντός κι εκτός Βουλής δίνει μια δύσκολη μάχη κόντρα σε αυτήν την προκλητικά ανάλγητη κυβέρνηση, είδαμε πως αντιμετωπίζει το δυστύχημα - έγκλημα των Τεμπών. Μια κυβέρνηση που επιλέγει να αφήσει το ΕΣΥ να καταρρεύσει, τη δημόσια παιδεία να διαλυθεί, μια κυβέρνηση που αδιαφορεί για την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς του ρεύματος που εκτοξεύονται ξανά συρρικνώνοντας ραγδαία τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Έχουμε χρέος, παρά τις δυσκολίες, να μην διαψεύσουμε την κοινωνία που βάλλεται από τις πολιτικές Μητσοτάκη.
Το οφείλουμε στις οικογένειες των θυμάτων της Θεσσαλίας.
Αυτούς που η κυβέρνηση έχει ξεχάσει και εμπαίζει, στους ανθρώπους που πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το μέλλον των παιδιών τους.
Να κάνουμε πολιτική για τους πολίτες

“Έχουμε μπροστά μας αρκετό δρόμο μέχρι τις εκλογές, έτσι ώστε να ανατάξουμε το κόμμα, να καταφέρουμε επιτέλους το άνοιγμα στην κοινωνία, την παρουσία μας στους μαζικούς χώρους, στα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να κάνουμε πολιτική για τους πολίτες. Τα αποτελέσματα των εκλογών μας έστειλαν καθαρό μήνυμα για να αλλάξουμε πολλά στο κόμμα μας”.

Στο συνέδριο τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν για τα κρίσιμα θέματα

“Μια σειρά ζητημάτων όπως αυτό των συνεργασιών, πιστεύω ότι θα είναι αντικείμενο της γόνιμης συζήτησης που θα γίνει στο συνέδριό μας.
Ένα συνέδριο όπου τα μέλη του κόμματος, όχι κάποια στελέχη σε τέσσερις τοίχους, θα συζητήσουν ανοικτά και θα αποφασίσουν για τα κρίσιμα θέματα, για το πρόγραμμα και την ευρύτερη στρατηγική του κόμματος.
“Είναι θλιβερό ότι ακόμη ο κ. Πρωθυπουργός δεν έχει ταχθεί ευθέως υπέρ της κατάπαυσης του πυρός όταν ακόμη και ο κ. Γεραπετρίτης, έστω και καθυστερημένα, παρατήρησε ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα πλέον έχει υπερβεί το αναγκαίο μέτρο” σχολιάζει σχετικά με τις πολεμικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει “υπογραμμίσει την επιτακτική την ανάγκη για διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των απαχθέντων και την επαναφορά στη διπλωματική οδό, με στόχο λύση δύο βιώσιμων κρατών που συνυπάρχουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η επίσημη ελληνική θέση πόρρω απέχει από αυτά, περιοριζόμενη σε γενικολογίες και ευχολόγια, κρυβόμενη πίσω από την απαθή στάση της ΕΕ, όταν δεν απέχει από την ψήφιση ειρηνευτικού ψηφίσματος στον ΟΗΕ.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ρ. Δούρου

Μια νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ τι σημαίνει αυτό για το κόμμα σας και τι πληγές αφήνει πίσω της αυτή η διάσπαση;

Από την περασμένη Δευτέρα, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει μια νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την αποχώρηση 45 μελών της ΚΕ από το κόμμα. Μια δύσκολη απόφαση για όλες και όλους, ανεξαρτήτως σε μια πλευρά βρισκόμαστε. Πλέον το κόμμα μας βρίσκεται μπροστά σε καινούργια δεδομένα.
Το ζητούμενο πάντως παραμένει το ίδιο.
Αφορά στην ανάγκη να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών ασκώντας αποτελεσματική αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση που έχει βάλει μπρος στο φουλ τις μηχανές της κατά της κοινωνίας. Ενδεικτική η φορολογική καταιγίδα του κ. Χατζηδάκη που πλήττει τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγάλους και ισχυρούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εντός κι εκτός Βουλής δίνει μια δύσκολη μάχη κόντρα σε αυτήν την προκλητικά ανάλγητη κυβέρνηση, είδαμε πως αντιμετωπίζει το δυστύχημα - έγκλημα των Τεμπών.
Μια κυβέρνηση που επιλέγει να αφήσει το ΕΣΥ να καταρρεύσει, τη δημόσια παιδεία να διαλυθεί, μια κυβέρνηση που αδιαφορεί για την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς του ρεύματος που εκτοξεύονται ξανά συρρικνώνοντας ραγδαία τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Για όλους αυτούς τους λόγους δεν υπάρχει η πολυτέλεια για παρατεταμένη εσωστρέφεια.
Συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κληθεί να αλλάξει εν κινήσει.
Σήμερα επιβάλλεται, εν μέσω μιας επώδυνης εσωκομματικής κρίσης, να πάει μπροστά και να ανασυγκροτηθεί.
Και για να μην μείνει αυτή η προσπάθεια υπόσχεση στο χαρτί, οφείλει να μετατραπεί σε κοινό αγώνα.
Αγώνα από όπου δεν περισσεύει κανείς και καμία.

Η αποχώρηση των στελεχών της αριστερής πτέρυγας θα κοστίσει πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ;

Το σίγουρο είναι ότι τα ισχυρά συμφέροντα που επιθυμούν να μην αλλάξει τίποτε, που θέλουν να παραμείνουν οι ίδιοι συσχετισμοί δυνάμεων προς μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης της δεξιάς, επιθυμούν σφόδρα την αποδυνάμωση και τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Γιατί τον αντιλαμβάνονται, και σωστά, ως απειλή των συμφερόντων τους.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να τους κάνουμε το χατήρι.
Όχι για λόγους κάποιου κομματικού πατριωτισμού.
Αλλά γιατί το οφείλουμε στην κοινωνία που βάλλεται από τις πολιτικές Μητσοτάκη.
Το οφείλουμε στις οικογένειες των θυμάτων της Θεσσαλίας.
Αυτούς που η κυβέρνηση έχει ξεχάσει και εμπαίζει.
Το οφείλουμε στους ανθρώπους που πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το μέλλον των παιδιών τους. Έχουμε χρέος, παρά τις δυσκολίες, να μην τους διαψεύσουμε.

Ιδεολογικά «στερεύει» ο ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά του;

Ο στόχος είναι η μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη της σύγχρονης Αριστεράς για τη διακυβέρνηση της χώρας που θα δώσει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις, από τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης ως την κλιματική κρίση.
Την ανάγκη για ισχυρό ΕΣΥ, αξιόπιστη δημόσια παιδεία.
Έχουμε μπροστά μας αρκετό δρόμο μέχρι τις εκλογές, έτσι ώστε να ανατάξουμε το κόμμα, να καταφέρουμε επιτέλους το άνοιγμα στην κοινωνία, την παρουσία μας στους μαζικούς χώρους, στα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Να κάνουμε πολιτική για τους πολίτες.
Τα αποτελέσματα των εκλογών μας έστειλαν καθαρό μήνυμα για να αλλάξουμε πολλά στο κόμμα μας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άνοιξε ένας νέος κύκλος.
Δεν είναι η πρώτη φορά καθώς από την εποχή των 11 συνιστωσών και του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης, έχουμε ζήσει έντονες αντιπαραθέσεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει, σύμφωνα με τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα, το ισχυρότερο αριστερό κόμμα της Ευρώπης.

Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να υπάρξει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές;

Το βασικό σήμερα είναι η αποτελεσματική αντιπολίτευση στη Δεξιά κυβέρνηση.
Είναι γνωστό ότι εμείς είχαμε προεκλογικά απευθύνει ευρύ κάλεσμα, στη βάση της απλής αναλογικής, για προοδευτικό, κυβερνητικό μέτωπο.
Πρόταση που απορρίφθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου, που γύρισαν την πλάτη στο πάγο αίτημα του δημοκρατικού χώρου, στην απλή αναλογική.
Γύρισαν την πλάτη στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για να γίνει επιτέλους πράξη η ανόθευτη λαϊκή κυριαρχία, για να κτίσουμε ένα δημοκρατικό, προοδευτικό κυβερνητικό μέτωπο.
Επέλεξαν, λειτουργώντας μικροκομματικά, τον κατακερματισμό του προοδευτικού χώρου με αντίτιμο κάποιες έδρες.
Πλέον μια σειρά ζητημάτων όπως αυτό των συνεργασιών, πιστεύω ότι θα είναι αντικείμενο της γόνιμης συζήτησης που θα γίνει στο συνέδριό μας.
Ένα συνέδριο όπου τα μέλη του κόμματος, όχι κάποια στελέχη σε τέσσερις τοίχους, θα συζητήσουν ανοικτά και θα αποφασίσουν για τα κρίσιμα θέματα, για το πρόγραμμα και την ευρύτερη στρατηγική του κόμματος.

Είστε τομεάρχης εξωτερικών και θα ήθελα την εκτίμηση σας για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή.
Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση;
Καταδικάζονται οι ενέργειες τους εναντίον αμάχων;

Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, τις σφαγές και την κράτηση ομήρων.
Όμως το δικαίωμα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τις ενέργειες της Χαμάς, δεν το απαλλάσσει από την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Και δεν μπορεί να μεταφράζεται σε βομβαρδισμούς αμάχων, νοσοκομείων και ναών, ενέργειες που έχουν μετατρέψει την περιοχή σε αυτό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Α. Γκουτιέρεζ χαρακτήρισε “νεκροταφείο παιδιών”. Ενέργειες με τεράστιο ανθρωπιστικό κόστος για τον παλαιστινιακό λαό, που εδώ και δεκαετίες βιώνει τραγικά τη σώρευση της μη εφαρμογής των συμφωνιών του Όσλο και των αποφάσεων του ΟΗΕ για τη λύση των δύο κρατών. Βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσουν γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή.
Έχουμε υπογραμμίσει την επιτακτική την ανάγκη για διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των απαχθέντων και την επαναφορά στη διπλωματική οδό, με στόχο λύση δύο βιώσιμων κρατών που συνυπάρχουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η επίσημη ελληνική θέση πόρρω απέχει από αυτά, περιοριζόμενη σε γενικολογίες και ευχολόγια, κρυβόμενη πίσω από την απαθή στάση της ΕΕ, όταν δεν απέχει από την ψήφιση ειρηνευτικού ψηφίσματος στον ΟΗΕ.
Και είναι θλιβερό ότι ακόμη ο κ. Πρωθυπουργός δεν έχει ταχθεί ευθέως υπέρ της κατάπαυσης του πυρός όταν ακόμη και ο κ. Γεραπετρίτης, έστω και καθυστερημένα, παρατήρησε ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα πλέον έχει υπερβεί το αναγκαίο μέτρο. ​

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης