Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιστολή Κασσελάκη στη βρετανική Βουλή για τα Γλυπτά: Ζητεί διμερή επιτροπή Ελλάδας - Μ. Βρετανίας με την συμμετοχή της UNICEF

Επιστολή Κασσελάκη στη βρετανική Βουλή για τα Γλυπτά: Ζητεί διμερή επιτροπή Ελλάδας - Μ. Βρετανίας με την συμμετοχή της UNICEF
Εκφράζει την «απογοήτευση και ενόχληση», εκ μέρους όλων των αρχηγών «για την απόφαση του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Rishi Sunak
Την επιστολή προς τις αρμόδιες επιτροπές του βρετανικού κοινοβουλίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που συνέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης έδωσε ο ίδιος στη δημοσιότητα.
Όπως είπε ο Στ. Κασσελάκης κατά την ομιλία του στην ΚΟ, έχει καλέσει τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, να αποστείλουν από κοινού την εν λόγω επιστολή.
«Η επιστροφή τους εκεί που ανήκουν είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους Έλληνες και αυτός είναι ο λόγος που η έκκλησή μας βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών φωνών στο Ηνωμένο Βασίλειο», γράφει μεταξύ άλλων ο Στ. Κασσελάκης.
Επίσης, εκφράζει την «απογοήτευση και ενόχληση», εκ μέρους όλων των αρχηγών «για την απόφαση του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, κ.κ. Rishi Sunak, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό».
«Η κίνηση αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις κατά τα άλλα άριστες ελληνοβρετανικές σχέσεις. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το ποιος κατέχει το αξίωμα, έχει κάθε δικαίωμα να υποστηρίξει ενεργά και δημόσια την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και να συζητήσει το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του», σημειώνει.

Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή του Στ. Κασσελάκη:

«Αξιότιμοι κύριοι,
Αγαπητά μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων,
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούν απλώς ένα δείγμα ανυπολόγιστης αξίας της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η παράνομη αφαίρεση και κλοπή τους από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, όταν η Ελλάδα τελούσε υπό οθωμανική κατοχή, έθεσε σε κίνδυνο την πολιτιστική και αρχιτεκτονική ακεραιότητα ενός από τα σημαντικότερα ορόσημα του παγκόσμιου πολιτισμού και της ελληνικής κληρονομιάς.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η επιστροφή τους εκεί που ανήκουν είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους Έλληνες· και αυτός είναι ο λόγος που η έκκλησή μας βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών φωνών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως έχει δηλωθεί ξεκάθαρα σε όλα τα διεθνή φόρα και ιδιαίτερα στην UNESCO από τις ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες, δεν δυνάμεθα να αναγνωρίσουμε σε κανένα κράτος ή νομικό πρόσωπο, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Οφείλουμε επίσης να εκφράσουμε την απογοήτευση και την ενόχλησή μας για την απόφαση του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, κ.κ. Rishi Sunak, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η κίνηση αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις κατά τα άλλα άριστες ελληνοβρετανικές σχέσεις. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το ποιος κατέχει το αξίωμα, έχει κάθε δικαίωμα να υποστηρίξει ενεργά και δημόσια την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και να συζητήσει το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του.
Το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο εθνικό. Είναι ένα ζήτημα που υπερασπίζονται άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν στην προστασία της ακεραιότητας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σας καλούμε λοιπόν, επικαλούμενοι τις θερμές διμερείς μας σχέσεις, να επανεξετάσετε τη στάση της χώρας σας και να υποστηρίξετε την πρόταση για τη συγκρότηση διμερούς επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, που θα εξετάσει σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο το ζήτημα με τη συμμετοχή της UNESCO και άλλων σχετικών διεθνών οργανισμών.
Με καλή την πίστη και με αισθήματα φιλίας προς τους Βρετανούς πολίτες, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς μας συνεργασίας για ένα ζήτημα που ακουμπά την καρδιά του κάθε Έλληνα και όχι μόνο.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης