Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κασσελάκης: Από το βράδυ κιόλας της εκλογής μου, οι 11 σχεδίασαν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Τέλος το άλλοθι του 41%

Κασσελάκης: Από το βράδυ κιόλας της εκλογής μου, οι 11 σχεδίασαν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Τέλος το άλλοθι του 41%
Το συνέδριό μας θέλω να γίνει ορόσημο για την ανάκαμψη της σύγχρονης κυβερνητικής Αριστεράς. Και θα είναι μαζικό, τόνισε ο κ. Κασσελάκης σε συνέντευξή του

«Τους ενδιέφερε μόνο η καρέκλα.... σχεδίασαν την «απολίτικη και ναρκισσιστική» διάσπαση το βράδυ της εκλογής μου...» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης για τα στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα, ενώ ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν έχει «εξαρτήσεις... είμαι καθαρός, δεν με κρατάει κανένας», σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του κόμματος του το επόμενο διάστημα που θεωρεί ορόσημο και τις ευρωεκλογές καθώς θέλει να στείλει μήνυμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%».
Αναφορικά με τις επόμενες εθνικές εκλογές, υπογράμμισε πως στη Βουλή θέλω να μπω νικητής.
Επιμένει πως τους επόμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καλύτερα οργανωμένος ριζικά ανανεωμένος, δυναμικός στη Βουλή και γειωμένος στην κοινωνία ενώ, ιδιαίτερα στο συνέδριο ως Αξιωματική Αντιπολίτευση θα επαναχαράξει στρατηγική και θα ανανεωθούν τα όργανα του κόμματος.
Επισημαίνει εμφατικά δε, πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η πόρτα του διαλόγου και των κοινών πολιτικών πρωτοβουλιών θα παραμείνει ανοιχτή για όσες προοδευτικές δυνάμεις θέλουν και μπορούν να υπερβούν την αυτοαναφορικότητα.

Αποχωρήσεις
Αναφορικά με τις αποχωρήσεις των στελεχών του κόμματος του,  είπε: «εκείνοι που σχεδίασαν την διάσπαση του κόμματος μας το έκαναν από το ίδιο βράδυ της εκλογής μου, την οποία δεν αποδέχθηκαν ποτέ.
Που εξαπέλυσαν προσβολές για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ανήκουστες ύβρεις για το πρόσωπο μου.
Που παραβιάζουν τον κώδικα δεοντολογίας που οι ίδιοι συνέταξαν και υπέγραψαν παίρνοντας μαζί τους προίκα 11 έδρες που οι ψηφοφόροι είχαν χαρίσει με την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Εκείνοι που ενώ ήταν οι αυτουργοί και συναυτουργοί της απολίτικης και ναρκισσιστικής διάσπασης που προκάλεσαν, προσπαθούν τώρα προσχηματικά να την ντύσουν με δήθεν πολιτικό περιεχόμενο.

Αποτροπή
Για το ενδεχόμενο αν θα μπορούσε να αποτραπεί η αποχώρηση, διευκρίνησε πως, «έκανα ότι μπορούσα για να διαφυλάξω την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Κάλεσα την Έφη Ακτσόγλου και όλους τους βουλευτές να αναλάβουν σημαντικούς ρόλους στη Βουλή πριν καν ανακοινώσω το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Συναντήθηκα με δική μου πρωτοβουλία με στελέχη που με καθύβριζαν δημόσια.
Είπα πολλές φορές περασμένα ξεχασμένα και να προχωρήσουμε μπροστά.
Μάταια όμως.
Τις αποφάσεις τους είχαν πάρει από το βράδυ της 17 Σεπτεμβρίου από την πρώτη Κυριακή.
Προφανώς τους ενδιέφερε μόνο η καρέκλα του προέδρου του κόμματος, παρατηρεί, αναγνωρίζοντας πως υπήρξαν στιγμές που χρησιμοποίησε «έντονες εκφράσεις» αλλά «όλα αυτά έγιναν εξαιτίας της φόρτισης και αφού πρώτα έκανα τα πάντα για να προστατέψω το κόμμα και συνάντησα άρνηση και υποκρισία. Έχω τη συνείδηση μου ήσυχη και καθαρή».

Επίδραση αποχώρησης στην Βουλή
«Όσον αφορά το τώρα, αυτή τη στιγμή μας επηρεάζει μόνο αριθμητικά η κατάσταση ως προς την κοινοβουλευτική μας δύναμη στην Βουλή και το ευρωκοινοβούλιο.
Οι αποχωρήσεις μελών από τη βάση του κόμματος είναι ελάχιστες.
Μάλιστα έχουμε πάρα πολλές νέες εγγραφές.
Τους επόμενους μήνες θα δείτε έναν ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα οργανωμένο, ριζικά ανανεωμένο, δυναμικό στη Βουλή και γειωμένο στην κοινωνία, με νέα εργαλεία στην λειτουργία μας και λαμπρά μυαλά στο πλάι μας, γι’ αυτό και θα ανακάμψουμε πολύ γρήγορα είμαστε βέβαιοι.

Ανασύνταξη
«Στο συνέδριο θα επαναχαράξουμε στρατηγική θα ανανεώσουμε τα όργανα μας και θα μπούμε σε θέση μάχης στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές.
Το συνέδριο μας θέλω να γίνει ορόσημο για την ανάκαμψη της σύγχρονης κυβερνητικής αριστεράς.
Και θα είναι μαζικό».

Στόχος
«Αναφέρθηκα ήδη στον στόχο: μια σύγχρονη κυβερνητική πατριωτική αριστερά με πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.
Ένας ΣΥΡΙΖΑ που θα ξαναγίνει δύναμη νίκης και δημοκρατικών αλλαγών και θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης του τόπου για να καλυτερεύσει τη ζωή των ανθρώπων».

Για τις ευρωεκλογές...
«Οι στόχοι μας είναι μεγάλοι γιατί είμαστε Αξιωματική Αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να ξανάκυβερνήσει στο μέλλον.
Δε μας αρκεί η άμυνα απέναντι στις πολύ συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.
Θα βγούμε στην αντεπίθεση με ρηξικέλευθες λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Και θέλουμε οι ευρωεκλογές παρότι δεν εκλεγούν κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, να δώσουν ένα μήνυμα στον κύριο Μητσοτάκη: να τελειώνουμε με το άλλο το 41% γι’ αυτό βάζουμε φιλόδοξους στόχους.
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές γιατί είναι ξεκάθαρο πως αν το έκανα θα ήταν για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους.
Να είστε σίγουροι προς το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει θετική έκπληξη, καθώς θα αποτελείται από πραγματικά άριστους υποψήφιους, διευκρινίζω ότι δεν υπάρχουν celebrities».

Τι νέο κομίζει στην πολιτική ζωή της χώρας;
«Σε πολλούς μπορεί να φαίνεται ότι μπήκα στην πολιτική σαν ταύρος σε υαλοπωλείο.
Μπορεί να είναι κι έτσι γιατί στόχος μου είναι να γκρεμίσω νοοτροπίες και πρακτικές που κρατάνε την Ελλάδα δεμένη στο παρελθόν.
Είμαι καθαρός ανεξάρτητος και δε με κρατάει κανένας.
Είμαι ένας νέος άνθρωπος που ερχόμενος από τον ελληνισμό της διασποράς πίσω στην πατρίδα που μεγάλωσα θέλει να αφήσει το αποτύπωμα του σε μια πορεία κοινωνικής προόδου ασκώντας προοδευτική πολιτική για το κοινό καλό».

Πως θα ξανακερδηθεί το 1,3 εκατομμύρια των ψηφοφόρων που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015;
«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα θα κάνουμε το παν να ξανά κερδίσουμε αυτούς τους πολίτες.
Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανασυγκροτήσουμε ένα μεγάλο προοδευτικό κοινωνικό ρεύμα νίκης.
Δύσκολη υπόθεση ειδικά όταν πρέπει να δουλέψουμε σε μια κοινωνία κουρασμένη απογοητευμένη και παραιτημένη από μεγάλες προσδοκίες.
Είμαι όμως αισιόδοξος γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε μέσα από την επαφή του με τα ίδια κοινωνικά στρώματα που σήμερα καταπιέζονται ξανά.
Θα οργώσουμε την Ελλάδα για να ξανα συναντηθούμε με αυτό τον κόσμο».

Αποχή 50%... πως αλλάζει; 
Δίνοντας πρώτη το παράδειγμα που θα εμπνεύσει ξανά τους πολίτες.
Ένας από τους κλασικούς του μαρξισμού έλεγε ότι ένα γραμμάριο δράσης, ισούται με ένα τόνο θεωρίας.
Αυτό θέλω να κάνουμε από δω και μπρος.
Να πείσουμε με την δράση μας τους πολίτες ότι με πολιτική αλλαγή μπορεί να βελτιωθεί ζωή τους στο σήμερα, από τις σπουδές, την εργασία τους και την επιχείρηση τους, την στέγαση τους μέχρι τις δημοκρατικές ελευθερίες με το περιβάλλον.
Την κρίση αντιπροσώπευσης και την αποχή δεν της πολεμάς με αυτοαναφορικότητα και τσιτάτα, αλλά χτίζοντας ένα διαφορετικό παράδειγμα καθημερινά μέσα στην κοινωνία».

Περί λαθών, ευθυνών του Αλέξη Τσίπρα και αυτοκριτικής που δεν έγινε από το 2019 και μετά, ο κ. Κασσελάκης είπε:
«Σαφώς και χρειάζεται αυτοκριτική για να χαράξουμε την νέα μας στρατηγική πρέπει στο δρόμο για το συνέδριο μας να συζητήσουμε θαρραλέα για τα λάθη και τις παραλείψεις μας μόνο έτσι θα αποφύγουμε την επανάληψη τους στο μέλλον.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ηγήθηκε της χώρας κάτω από τραγικά δύσκολες συνθήκες και κατάφερε πολλά για την έξοδό της από την κρίση και την προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Έδωσε θαρραλέα το έναυσμα για την διεύρυνση του κόμματος, αλλά βρέθηκε μπροστά σε μια διαρκή εσωκομματική προσπάθεια να ακυρωθεί αυτή η διεύρυνση.
Ίσως μετά τις εκλογές του 2019 χρειαζόταν ένα συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, μεσολάβησε όμως η πανδημία και δεν κατέστη εφικτό».

Οι λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας
«Θα βρούμε τη λύση στα προβλήματα της κοινωνίας με διαρκή, αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία.
Ψάχνουμε συμμάχους και συνοδοιπόρους στα πιο λαμπρά μυαλά της χώρας μέσα από την ψηφιακή διαβούλευση στον isyriza.gr και την δημιουργία των νέων μας think tank που θα βελτιώσουν μια πλατφόρμα διαλόγου με τα δυναμικά τμήματα και τις ομάδες της κοινωνίας».

Erdogan και ελληνοτουρκικά
«Στηρίζουμε σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στην βάση του διεθνούς δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ θετική την επίσκεψη, αλλά δεν πρόκειται να ακολουθήσω την πολιτική πατριδοκαπηλίας και εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών του κ.Μητσοτάκη.
Από κει και πέρα θέλουμε διευκρινίσεις για συγκεκριμένα θέματα.
Πρώτον, πρέπει να γίνει σαφές τι σημαίνει ότι δεσμευόμαστε να μην προβαίνουμε σε ενέργειες που υπονομεύουν την διακήρυξη φιλίας.
Πρέπει να είναι απολύτως σαφές στην Τουρκία ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αυθαίρετες ερμηνείες αυτού του άρθρου που να αφορούν π.χ. το δικαίωμα μας στις ασκήσεις ή στον εξοπλισμό των νησιών. Δεύτερον, πρέπει να είναι σαφές ότι δε μας αρκεί η Διακήρυξη Φιλίας και θα διεκδικήσουμε επιπλέον προϋποθέσεις όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για να πάρει η Τουρκία F-16, Eurofighter και την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.
Τρίτον, προεκλογικά κιόλας o κ. Μητσοτάκης έπαιξε βρώμικο παιχνίδι με την Θράκη ανέβασε τους τόνους.
Τώρα ο κ. Erdogan μίλησε μπροστά του για τουρκική μειονότητα ενώ με τον Αλέξη Τσίπρα είχε μιλήσει μόνο για μουσουλμανική.
Επιπλέον ο κ.Γεραπετρίτης δήλωσε τόσο το μειονοτικό, όσο και το κυπριακό και το μεσανατολικό αποτελούν διαφορές που πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης.
Οι απαραίτητες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για θωράκιση της ισονομίας στην Θράκη αφορούν Έλληνες πολίτες.
Δεν αποτελούν ούτε διμερή ούτε διεθνή διαφορά».

Πρόταση διαλόγου του Νίκου Κοτζιά
«Η αριστερά έδειξε πάντα τον πατριωτισμό της τα δύσκολα: από την αντίσταση στο φασισμό και το ναζισμό, μέχρι τον δικτατορικό αγώνα και αργότερα θυμηθείτε την επιστολή Ζαχαριάδη μέσα από τη φυλακή προς τον Μεταξά, την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Γλέζο και τον Santa, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και τον Βελουχιώτη, την νεολαία Λαμπράκη, το Πολυτεχνείο, την αναγνώριση εθνικής αντίστασης από τον Ανδρέα Παπανδρέου κλπ.
Θέλουμε η πατρίδα μας να προχωράει με άθικτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ένα μέλλον ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης με όλους τους γείτονες μας.
Σε αυτή τη βάση και πιστεύοντας στην ανάγκη ενότητας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ανταποκριθήκαμε θετικά, στην πρόταση του κύριου Νίκου Κοτζιά και του Πράττω για διάλογο με στόχο να συμβαδίσουμε με στέρεα βήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης