Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οπαδική βία: Κεκλεισμένων των θυρών για 2 μήνες οι αγώνες της Super League - Την Πέμπτη 14/12 η απολογία του 18χρονου

Οπαδική βία: Κεκλεισμένων των θυρών για 2 μήνες οι αγώνες  της Super League  - Την Πέμπτη 14/12 η απολογία του 18χρονου
«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος» της οπαδικής βίας, τόνισε ο Π. Μααρινάκης
Σχετικά Άρθρα
(upd6) Κεκλεισμένων των θυρών θα διεξάγονται οι αγώνες της Super League έως τις 12 Φενρουαρίου 2024, μέτρο που θα επεκταθεί και στις αναμετρήσεις των ομάδων Β`, που ανήκουν στις ΠΑΕ της Super League και συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της SL2, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε τα μέτρα
της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, που έρχονται μετά τα τελευταία επεισόδια στον αγώνα βόλει Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στου Ρέντη, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε σοβαρά 31χρονος αστυνομικός, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του σε ΜΕΘ.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών (στις 14/12).
Παράλληλα, την Τρίτη 12/12 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη, Γ. Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γ.  Βρούτσης,  θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς.
Στο μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη 14/12 έλαβε ο 18χρονος, ο οποίος οδηγήθηκε σήμερα (11/12) στον εισαγγελέα Πειραιά και κατηγορείται για τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού. Ο νεαρός  ομολόγησε την πράξη του και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ βαρύνεται και με άλλες σοβαρές κατηγορίες. Ο Απ. Λύτρας, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση του 18χρονου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «αυτό που είπε σε μένα είναι ότι δεν έριξα μόνο εγώ φωτοβολίδα προς τον αστυνομικό. Έπεσαν δυο φωτοβολίδες. Δεν ξέρουμε αν ο αστυνομικός τραυματίστηκε από τη φωτοβολίδα που έριξε ο 18χρονος».
«Έχουμε τον δράστη της επίθεσης στα χέρια μας και βάσει των στοιχείων ελπίζουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στα ίχνη και των υπόλοιπων εμπλεκομένων», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κ. Δημογλίδου.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Για περαιτέρω παρεμβάσεις ακόμα πιο δραστικές  έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, εξηγώντας πως «η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος. Και μάλιστα έχουμε κάνει σαφές ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι δυναμικές, δηλαδή θα επανεξετάζονται διαρκώς με βάση τα αποτελέσματά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, τους τελευταίους μήνες η ΕΛΑΣ ενέτεινε την παρουσία της στα αθλητικά γεγονότα, προβαίνοντας σε προσαγωγές και συλλήψεις, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, οι έλεγχοι σε γήπεδα και συνδέσμους πολλαπλασιάστηκαν, ενώ αυξήθηκαν οι σφραγίσεις παράνομων συνδέσμων. Ταυτόχρονα, ενώ έχει ήδη αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τα σχετιζόμενα με την αθλητική βία αδικήματα, με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αυστηροποιείται συνολικά το πλαίσιο χορήγησης αναστολών, αλλά και οι προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυση.
Ενώ δώσαμε χρόνο και χώρο για τη συμμόρφωση όλων με τις αποφάσεις μας, δυστυχώς απεδείχθη ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις ακόμα πιο δραστικές, αλλά απολύτως δίκαιες και αναγκαίες».
«Τη δολοφονική συμπεριφορά εγκληματικών οργανώσεων και την θλιβερή ανοχή μιας ελάχιστης οπαδικής μειοψηφίας δεν θα την πληρώσουν ούτε οι αθλητές, ούτε οι φίλαθλοι, ούτε οι πολίτες και η πολιτεία», είπε χαρακτηριστικά.
Έτσι, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου στις 9/12 υπό τον Πρωθυπουργό, παρουσία των συναρμόδιων Υπουργών αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα (11/12) σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να
επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.
Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.
2. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:
- Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχουτους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και
- Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Επιπρόσθετα, μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γ. Βρούτση, μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.
3. Αύριο, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.
Επιπλέον, οι Υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.
«Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων «στρατών», οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Στις 14/12 η απολογία του 18χρονος - Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη 14/12 , στις 11:00, έλαβε ο 18χρονος, ο οποίος σήμερα, Δευτέρα 11/12, οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Πειραιά.
Ο νεαρός  συνελήφθη για τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα στις 7/12  στα επεισόδια που ξέσπασαν έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», στου Ρέντη και ομολόγησε την πράξη του. Μάλιστα,  ήταν μεταξύ των 424 προσαχθέντων για τα επεισόδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συλληφθέντας κατέθεσε πως ήξερε ότι θα γίνει επίθεση στη διμοιρία των ΜΑΤ, τους είπαν να βγουν έξω από το γήπεδο, κάποιος του έδωσε τη ναυτική φωτοβολίδα και του έδειξε πώς να την ενεργοποιήσει. Φέρεται να είπε ότι αφού την έριξε και είδε τον αστυνομικό να πέφτει στο έδαφος, επέστρεψε στο γήπεδο.
Σε βάρος του 18χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου για την αθλητική βία.  Συγκεκριμένα η δίωξη περιλαμβάνει τα εξής αδικήματα: απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες,  κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες, διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού, βιαιοπραγία από κοινού, κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού,
ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις από άγνωστους δράστες.

Να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας και μάλιστα, στο στόχαστρο  μπαίνουν οι λεγόμενοι «καθοδηγητές», δηλαδή εκείνοι που φέρεται να έδωσαν την εντολή για την επίθεση.Μέσα από τις καταθέσεις των αστυνομικών και τα στοιχεία,  αναζητούν τους χούλιγκανς και τους οργανωτές των επεισοδίων στο κλειστό του Ρέντη, ενώ κατά πληροφορίες, στο μικροσκόπιο βρίσκονται 5 άτομα που φέρονται να έδιναν οδηγίες.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να εκδοθούν νέα εντάλματα για να συλληφθούν και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, όπως του «καθοδηγητή» της επίθεσης για τον οποίο έκανε λόγο ο 18χρονος συλληφθέντας, λέγοντας πως φορούσε full face και δεν μπορούσε να διακρίνει τα χαρακτηριστικά του.Πρόκειται για άτομο που ήταν εκτός γηπέδου και έδωσε το σύνθημα της επίθεσης ρίχνοντας πρώτος μια μολότοφ.
Σημειώνεται ότι από τους 424 προσαχθέντες, περίπου 60 άτομα είναι παλιοί γνώριμοι της αστυνομίας για επεισόδια οπαδικης βίας και μερικοί έχουν βαρύ ποινικό μητρώο, ενώ οι 20 χαρακτηρίζονται ως σκληροπυρηνικοί και είναι καταγεγραμμένοι στη λίστα με υπόπτους στο τμήμα αθλητικής βίας. Επιπλέον, στο στόχαστρο των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. είναι 40 άτομα που έχουν απασχολήσει τις Αρχές κατά περίπτωση για ναρκωτικά, επεισόδια, παράβαση του νόμου περί όπλων, σωματικές βλάβες, κλοπές, ληστείες.
anakriti.JPG
Λύτρας (συνήγορος 18χρονου): Είναι σοκαρισμένος, δεν είναι οργανωμένος οπαδός - Δύο οι ναυτικές φωτοβολίδες προς τον αστυνομικό

Δεν είναι οργανωμένος οπαδός και είναι σοκαρισμένος, δήλωσε ο γνωστός ποινικολόγος, Απόστολος Λύτρας, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση του 18χρονου συλληφθέντα για τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα στου Ρέντη.
Ο κ. Λύτρας μιλώντας  στον ΑΝΤ1, στον ΣΚΑΪ και στην ΕΡΤ ανέφερε ότι ο 18χρονος και η οικογένειά του ρωτούν συνεχώς για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού, -ο οποίος νοσηλεύεται σε καταστολή σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Νίκαιας - και εύχονται την ταχεία ανάρρωση του.
Σημείωσε πως ο 18χρονος είναι σοκαρισμένος και αποκάλυψε ότι πέσανε προς το μέρος του αστυνομικού δύο φωτοβολίδες, από τις οποίες τη μία έριξε ο συλληφθέντας.
«Αυτό που είπε σε μένα είναι ότι δεν έριξα μόνο εγώ φωτοβολίδα προς τον αστυνομικό. Έπεσαν δυο φωτοβολίδες. Δεν ξέρουμε αν ο αστυνομικός τραυματίστηκε από τη φωτοβολίδα που έριξε ο 18χρονος» πρόσθεσε ο κ. Λύτρας.
«Δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε επεισόδια. Δεν έχει συλληφθεί ποτέ. Δεν έχει τιμωρηθεί, ούτε κατηγορηθεί ποτέ. Και δεν είναι και οργανωμένος οπαδός, όπως ακούστηκε», είπε ο κ. Λύτρας.
«Ανέφερε ότι ήταν μέσα στο γήπεδο και ότι κάποια στιγμή κάποια άτομα βγήκανε εκτός του γηπέδου. Μέσα σε αυτά και ο 18χρονος και προφανώς δεν ξεκίνησε από το σπίτι του παίρνοντας φωτοβολίδα. Εκεί πέρα κάποιος του την έδωσε που προφανώς είχε τέτοια πράγματα μαζί του», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως η μητέρα του 18χρονου το μόνο που γνώριζε ήταν ότι ο γιος της πηγαίνει στο γήπεδο.
«Αυτή τη στιγμή ο αστυνομικός χαροπαλεύει και το μυαλό όλων μας και της οικογένειας του 18χρονου είναι στην υγεία του αστυνομικού, να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα η υγεία του. Αυτό προέχει και αυτό ενδιαφέρει», κατέληξε ο κ. Λύτρας.

Δημογλίδου (ΕΛ.ΑΣ): Σύντομα η σύλληψη του ηθικού αυτουργού της επίθεσης - Θα φτάσουμε στα ίχνη των υπόλοιπων εμπλεκομένων

«Έχουμε τον δράστη της επίθεσης στα χέρια μας και βάσει των στοιχείων ελπίζουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στα ίχνη και των υπόλοιπων εμπλεκομένων», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κ. Δημογλίδου, αναφερόμενη στα επεισόδια στο Ρέντη και τη σύλληψη του 18χρονου για σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα.
Η κα Δημογλίδου μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «σύμφωνα με την ομολογία του 18χρονου, τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, ήταν μέσα στο γήπεδο και κατόπιν συνεννόησης βγήκαν έξω παρέλαβαν υλικά επίθεσής από άλλα άτομα και μετά την επίθεση ξαναμπήκαν στο γήπεδο.
Υπογράμμισε πως πρόκειται για μια προσχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων.
Η κα Δημογλίδου πρόσθεσε ότι σύντομα θα φτάσουν στην ταυτοποίηση και τη σύλληψη του ηθικού αυτουργού της επίθεσης.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 31χρονος αστυνομικός

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ , σε καταστολή, ο 31χρονος αστυνομικός τα τελευταία 24ωρα στο νοσοκομείο της Νίκαιας, μετά τον τραυματισμό του από ναυτική φωτοβολίδα κατά τα επεισόδια στου Ρέντη, ενώ συνελήφθη ο δράστης που τον τραυμάτισε.
Σύμφωνα με τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, υπήρξε κάποια μείωση του ποσοστού αίματος που έχανε ο αστυνομικός, γι’ αυτό έχει γίνει και μείωση των κατασταλτικών.
Ο 31χρονος, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξακολουθεί να δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή.
Πρόσθεσε πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς η κατάσταση του έχει σταθεροποιηθεί και πρόκειται για νεαρό άτομο με δυνατό οργανισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης