Ο συλληφθέντας για τον καθοδηγητή «δεν μας έχει δώσει όνομα, δεν τον κατονόμασε, μας έχει περιγράψει την παρουσία του», ξεκαθάρισε ο Γ. Οικονόμου
«Οι έρευνες των αστυνομικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο φερόμενος ως δράστης κατά ομολογία του, ο κατηγορούμενος για την δολοφονική επίθεση στον αστυνομικό, περιέγραψε την ύπαρξη ενός «καθοδηγητή», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μας έχει δώσει όνομα, δεν τον κατονόμασε, μας έχει περιγράψει την παρουσία του».
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24» για την υπόθεση του Ρέντη, ανέφερε ότι ο 18χρονος που έχει συλληφθεί για τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, είπε ότι «υπήρχε άνθρωπος που τους κάλεσε να βγουν έξω από τις κερκίδες να οργανωθούν και να επιτεθούν στους αστυνομικούς, ενδεχομένως να τους μοίρασε τα όπλα, τις φωτοβολίδες, τις βόμβες μολότοφ, τα ξύλα, ήταν αυτός που είπε πως «με το δικό μου σύνθημα αφού ρίξω εγώ πρώτος θα επιτεθούμε στους αστυνομικούς» κλπ.».
«Με βάση λοιπόν αυτή την ομολογία, διάφορα στοιχεία που υπάρχουν και πληροφορίες που συλλέγονται οι έρευνες των αρχών γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καταλήξουμε, στο να βρούμε ποιος ήταν αυτός ο καθοδηγητής και στο να βρούμε και τους υπόλοιπους στη συμμορία, να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε στα χέρια μας από ευρήματα, πληροφορίες, για να ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτής της δολοφονικής επίθεσης και ενδεχομένως μέσω αυτού του ξεκαθαρίσματος να φτάσουμε και σε άλλα πράγματα σε παρόμοιες επιθέσεις», πρόσθεσε ο υπουργός, λέγοντας πως αυτό θέλει τον χρόνο, πρέπει να γίνει με τον επαγγελματισμό και με τον τρόπο που επιβάλλει και η κρισιμότητα της όλης περίπτωσης και όλοι οι κανόνες.
Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι «με τη μεθοδικότητα που χαρακτηρίζει την Ελληνική Αστυνομία και με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην άκρη. Έχει περιγραφεί ακριβώς κάποιος που είχε τον συντονιστικό ρόλο και με βάση τα στοιχεία και τα πράγματα που συλλέγουμε, να συνεχίσουμε με τον χρόνο που απαιτείται και με τον επαγγελματισμό που απαιτείται, την συνέχιση αυτής της έρευνας. Πάντως για να είμαστε ξεκάθαροι, προφανώς και για εμάς δεν τελειώνει το επεισόδιο στου Ρέντη με τη σύλληψη του δράστη που ομολόγησε. Προφανώς και δεν θα σταματήσουμε εκεί».
Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν μιλάμε για μεμονωμένους ανθρώπους, αλλά για ομάδες που δρουν με σχέδιο, έχουν ιεραρχία, στρατολογούν ανθρώπους και βρίσκουν πόρους από άλλες παράλληλες εγκληματικές δραστηριότητες», «οι αστυνομικές Αρχές έχουν πλήθος ευρημάτων στα χέρια τους, τα οποία θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η πολύ εύστοχη επιλογή της Αστυνομίας, κατά την άποψή μου, της μαζικής προσαγωγής το βράδυ της επίθεσης».
«Υπάρχει πλήθος στοιχείων, το οποίο αξιολογείται με κατάλληλο τρόπο. Όπως καταλαβαίνουν όλοι, σε μία έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι λογικό και σωστό δημόσια να ανακοινώνεται τι έχουμε στα χέρια μας, τι προκύπτει», είπε χαρακτηριστικά.
Για τον 31χρονο αστυνομικό, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως είναι σε κρίσιμη κατάσταση, γίνεται ό,τι είναι δυνατόν και προσευχόμαστε όλοι για την καλύτερη εξέλιξη της υγείας του.
Για τη λίστα με τα 200 ονόματα
«Δε μιλάμε για μια μονομερή δράση που σχετίζεται μόνο με τον χουλιγκανισμό και την οπαδική βία, μιλάμε για ανθρώπους που έχουν εμπλακεί και σε υποθέσεις με προστασίες, ναρκωτικά, όπλα, βαριές σωματικές βλάβες, μία σειρά από πράγματα που νομίζω θα αξιολογηθούν στην πορεία από τις δικαστικές αρχές.
Όλα τα ονόματα που προσκομίσαμε χθες στις αρχές, είναι άτομα που αξιολογούνται από την Ελληνική Αστυνομία ως άτομα υψηλού ενδιαφέροντος, υψηλής επικινδυνότητας που δραστηριοποιούνται σε οπαδικούς χώρους όλων των ομάδων. Δεν υπάρχει μία μονομέρεια ή μία ομάδα στην οποία παρατηρούνται προβλήματα, όλων των ομάδων παρατηρούνται κατά καιρούς και έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα», εξήγησε ο κ. Οικονόμου.
«Είναι ζητήματα που η συνολική μας προσπάθεια θα προσπαθήσει να φέρει στην επιφάνεια: και η έρευνα της Δικαιοσύνης, αλλά και οι έρευνες που γίνονται τώρα.
Από την ώρα που έχουμε όχι απλώς ενδείξεις, αλλά και διαπιστωμένες παραβάσεις με συμμετοχή κάποιων ανθρώπων σε εγκληματικές δραστηριότητες, είναι πολύ φυσιολογικό να υποψιαστεί κάποιος ότι υπάρχουν δραστηριότητες από προστασία, ναρκωτικά, εκβιασμούς, που ενδεχομένως δίνουν τη δυνατότητα μέσω των παράλληλων εγκληματικών δραστηριοτήτων να αντλούν συγκεκριμένους πόρους.
Για αυτό και πρέπει οργανωμένα να γίνει η έρευνα, να συναξιολογηθούν όλες αυτές οι υποθέσεις, οι συλλήψεις, οι κατηγορίες που έχουν κατά καιρούς αντιμετωπίσει τα άτομα αυτά για να φθάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.
Αυτό που απασχολεί τις αστυνομικές Αρχές είναι να γίνουν όλα σωστά, να αξιοποιηθούν όλα τα στοιχεία. Χρειάζεται χρόνος για κάποια στοιχεία, να γίνει μεθοδικά και επαγγελματικά -όπως πρέπει- η δουλειά των Αρχών για να καταφέρουμε να φθάσουμε στα αποτελέσματα. Όλοι θέλουμε σωστό αποτέλεσμα και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε», συμπλήρωσε.
Ακόμη, υπογράμμισε πως «υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ενδείξεις, εκτιμήσεις, των αρχών ασφαλείας οι οποίες κατά καιρούς τεκμηριώνονται και από τις συλλήψεις που γίνονται και από τις δικαστικές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη. Όλα αυτά τα κυκλώματα που είναι στα γήπεδα είτε έχουν παραβατικές συμπεριφορές βίας με αθλητικό υπόβαθρο, ζουν σαν οργανωμένες συμμορίες. Με συγκεκριμένη ιεραρχία, με στόχους, με προγραμματισμένο σχέδιο, να επιτεθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα, να κάνουν αυτές τις απαράδεκτες και αποτρόπαιες πράξεις που επιλέγουν.
Αυτό που κάναμε χθες με τον συνάδελφο, τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, είναι να επισκεφτούμε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να προσκομίσουμε στοιχεία και ονόματα από αυτούς που κατά την εκτίμηση των Αρχών είναι τα πιο κεντρικά στελέχη αυτών των ομάδων που δημιουργούν προβλήματα, που παρατηρείται συχνά η παρουσία τους εκεί που έχουμε επεισόδια, μαζί με ενημέρωση και πληροφορίες για το τι έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς, εκτιμήσεις των αρχών για όλο αυτό το περιβάλλον της οπαδικής βίας και των οργανωμένων οπαδών, καθώς επίσης και δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν πλήθος επιθέσεων σε βάθος χρόνου εναντίον δημοσιογράφων, διαιτητών, παραγόντων του ποδοσφαίρου και όλα τα υπόλοιπα.
Είναι στοιχεία που νομίζω θα αξιολογηθούν από τις δικαστικές Αρχές. Ζητήσαμε, εκ μέρους της Κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση στην παρακολούθηση της υπόθεσης και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με τις δικαστικές αρχές, να προσκομίσουμε ό,τι επιπλέον μας ζητηθεί, ό,τι βγαίνει από τις έρευνες προκειμένου να κάνουν αυτό το οποίο νομίζω είναι απαίτηση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας: να καταφέρουμε να κάνουμε ένα πολύ ηχηρό πλήγμα τόσο στους φυσικούς όσο και ενδεχομένως και στους ηθικούς αυτουργούς αυτών των επεισοδίων, σε όσους τους ανέχονταν σε όσους ενδεχομένως τους υποκινούσαν.
Η ταχύτητα με την οποία κατέληξαν οι αστυνομικές Αρχές σε αυτή τη λίστα των ονομάτων που τους ζήτησα, το ποιοι είναι αυτοί που κατά τη γνώμη τους δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα, δείχνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει μια δουλειά βάθους, ότι υπήρχε στρατηγική και αυτή στρατηγική επιτρέπει να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά στο να αναζητούμε υπόπτους, ή να αναζητούμε ανθρώπους που έχουν αυτή την παραβατική συμπεριφορά, σε πολύ γρήγορους χρόνους.
Από εκεί και πέρα, η κατάσταση έχει να κάνει με διάφορα ζητήματα, όπως το είδος των ποινών, την ταχύτητα διενέργειας των διαδικασιών και της επιβολής των ποινών, τον κύκλο των αναστολών, διάφορα ζητήματα τα οποία και αυτά, νομίζω, θα μας προβληματίσουν συνολικά σε αυτή την καινούρια προσπάθεια που κάνουμε.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν προσαχθεί, εκκρεμούν οι δίκες τους, έχουν καταδικαστεί με κάποιες ποινές, στο παρελθόν είχαν καταδικαστεί και με βαρύτερες ποινές αλλά μετά τους ξαναπαρατηρούσαμε να έχουν μία παρουσία στο αθλητικό οικοσύστημα, μια σειρά από πράγματα που φανερώνουν αδυναμίες οι οποίες πρέπει και νομικά να έρθουν να θεραπευτούν».
Μετά το δίμηνο θα εκτιμηθεί η κατάσταση
Η κατάσταση θα εκτιμηθεί όταν εκπνεύσει η προθεσμία (12/2/24) και τότε η Κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της, εξήγησε ο υπουργός με φόντο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ξεκαθαρίζοντας πως «η πολιτική μας απέναντι στην βία, απέναντι στον χουλιγκανισμό, απέναντι σε κάθε έκφανση της βίας, οφείλει να είναι μία πολιτική δυναμική και να ανταποκρίνεται κάθε φορά στις απαιτήσεις και στα καινούρια δεδομένα που δημιουργούνται. Ειδικά στο κομμάτι της αθλητικής βίας, δεν είναι ότι δεν είχαν γίνει πράγματα, είχαν γίνει και τα οποία είχαν αποφέρει και αποτελέσματα.
Εκ των πραγμάτων φαίνεται πως πρέπει να συμπληρώσουμε, να κάνουμε και άλλα, να εντατικοποιήσουμε τις δράσεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις, είτε αυτό αφορά το νομικό πλαίσιο, είτε αυτό αφορά το πλαίσιο των ποινών, είτε αφορά το πλαίσιο όλης αυτής της διαδικασίας της προσκόμισης στοιχείων και το αίτημα από την πλευρά της κυβέρνησης για την ποινική αναβάθμιση αυτής της διαδικασίας, είτε προσθήκες στην αθλητική νομοθεσία για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται τα παιχνίδια, τις ποινές που πρέπει αυτόματα να επιβάλλονται, τους ελέγχους που γίνονται στα γήπεδα, κ.λ.π.»
«Σήμερα είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, όλοι, είτε αυτό αφορά την Κυβέρνηση που θα νομοθετήσει, είτε αφορά τις ΠΑΕ και τον συνεταιρισμό διοργάνωσης του πρωταθλήματος που πρέπει να ανταποκριθεί στα μέτρα. Ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτό που είναι να γίνει τώρα και όταν φτάσει εκείνη η ώρα θα εκτιμηθεί η κατάσταση και η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της και προφανώς, θα ενημερώσει και θα ανακοινωθούν όλα», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.
www.bankingnews.gr
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24» για την υπόθεση του Ρέντη, ανέφερε ότι ο 18χρονος που έχει συλληφθεί για τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, είπε ότι «υπήρχε άνθρωπος που τους κάλεσε να βγουν έξω από τις κερκίδες να οργανωθούν και να επιτεθούν στους αστυνομικούς, ενδεχομένως να τους μοίρασε τα όπλα, τις φωτοβολίδες, τις βόμβες μολότοφ, τα ξύλα, ήταν αυτός που είπε πως «με το δικό μου σύνθημα αφού ρίξω εγώ πρώτος θα επιτεθούμε στους αστυνομικούς» κλπ.».
«Με βάση λοιπόν αυτή την ομολογία, διάφορα στοιχεία που υπάρχουν και πληροφορίες που συλλέγονται οι έρευνες των αρχών γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καταλήξουμε, στο να βρούμε ποιος ήταν αυτός ο καθοδηγητής και στο να βρούμε και τους υπόλοιπους στη συμμορία, να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε στα χέρια μας από ευρήματα, πληροφορίες, για να ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτής της δολοφονικής επίθεσης και ενδεχομένως μέσω αυτού του ξεκαθαρίσματος να φτάσουμε και σε άλλα πράγματα σε παρόμοιες επιθέσεις», πρόσθεσε ο υπουργός, λέγοντας πως αυτό θέλει τον χρόνο, πρέπει να γίνει με τον επαγγελματισμό και με τον τρόπο που επιβάλλει και η κρισιμότητα της όλης περίπτωσης και όλοι οι κανόνες.
Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι «με τη μεθοδικότητα που χαρακτηρίζει την Ελληνική Αστυνομία και με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην άκρη. Έχει περιγραφεί ακριβώς κάποιος που είχε τον συντονιστικό ρόλο και με βάση τα στοιχεία και τα πράγματα που συλλέγουμε, να συνεχίσουμε με τον χρόνο που απαιτείται και με τον επαγγελματισμό που απαιτείται, την συνέχιση αυτής της έρευνας. Πάντως για να είμαστε ξεκάθαροι, προφανώς και για εμάς δεν τελειώνει το επεισόδιο στου Ρέντη με τη σύλληψη του δράστη που ομολόγησε. Προφανώς και δεν θα σταματήσουμε εκεί».
Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν μιλάμε για μεμονωμένους ανθρώπους, αλλά για ομάδες που δρουν με σχέδιο, έχουν ιεραρχία, στρατολογούν ανθρώπους και βρίσκουν πόρους από άλλες παράλληλες εγκληματικές δραστηριότητες», «οι αστυνομικές Αρχές έχουν πλήθος ευρημάτων στα χέρια τους, τα οποία θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η πολύ εύστοχη επιλογή της Αστυνομίας, κατά την άποψή μου, της μαζικής προσαγωγής το βράδυ της επίθεσης».
«Υπάρχει πλήθος στοιχείων, το οποίο αξιολογείται με κατάλληλο τρόπο. Όπως καταλαβαίνουν όλοι, σε μία έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι λογικό και σωστό δημόσια να ανακοινώνεται τι έχουμε στα χέρια μας, τι προκύπτει», είπε χαρακτηριστικά.
Για τον 31χρονο αστυνομικό, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως είναι σε κρίσιμη κατάσταση, γίνεται ό,τι είναι δυνατόν και προσευχόμαστε όλοι για την καλύτερη εξέλιξη της υγείας του.
Για τη λίστα με τα 200 ονόματα
«Δε μιλάμε για μια μονομερή δράση που σχετίζεται μόνο με τον χουλιγκανισμό και την οπαδική βία, μιλάμε για ανθρώπους που έχουν εμπλακεί και σε υποθέσεις με προστασίες, ναρκωτικά, όπλα, βαριές σωματικές βλάβες, μία σειρά από πράγματα που νομίζω θα αξιολογηθούν στην πορεία από τις δικαστικές αρχές.
Όλα τα ονόματα που προσκομίσαμε χθες στις αρχές, είναι άτομα που αξιολογούνται από την Ελληνική Αστυνομία ως άτομα υψηλού ενδιαφέροντος, υψηλής επικινδυνότητας που δραστηριοποιούνται σε οπαδικούς χώρους όλων των ομάδων. Δεν υπάρχει μία μονομέρεια ή μία ομάδα στην οποία παρατηρούνται προβλήματα, όλων των ομάδων παρατηρούνται κατά καιρούς και έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα», εξήγησε ο κ. Οικονόμου.
«Είναι ζητήματα που η συνολική μας προσπάθεια θα προσπαθήσει να φέρει στην επιφάνεια: και η έρευνα της Δικαιοσύνης, αλλά και οι έρευνες που γίνονται τώρα.
Από την ώρα που έχουμε όχι απλώς ενδείξεις, αλλά και διαπιστωμένες παραβάσεις με συμμετοχή κάποιων ανθρώπων σε εγκληματικές δραστηριότητες, είναι πολύ φυσιολογικό να υποψιαστεί κάποιος ότι υπάρχουν δραστηριότητες από προστασία, ναρκωτικά, εκβιασμούς, που ενδεχομένως δίνουν τη δυνατότητα μέσω των παράλληλων εγκληματικών δραστηριοτήτων να αντλούν συγκεκριμένους πόρους.
Για αυτό και πρέπει οργανωμένα να γίνει η έρευνα, να συναξιολογηθούν όλες αυτές οι υποθέσεις, οι συλλήψεις, οι κατηγορίες που έχουν κατά καιρούς αντιμετωπίσει τα άτομα αυτά για να φθάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.
Αυτό που απασχολεί τις αστυνομικές Αρχές είναι να γίνουν όλα σωστά, να αξιοποιηθούν όλα τα στοιχεία. Χρειάζεται χρόνος για κάποια στοιχεία, να γίνει μεθοδικά και επαγγελματικά -όπως πρέπει- η δουλειά των Αρχών για να καταφέρουμε να φθάσουμε στα αποτελέσματα. Όλοι θέλουμε σωστό αποτέλεσμα και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε», συμπλήρωσε.
Ακόμη, υπογράμμισε πως «υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ενδείξεις, εκτιμήσεις, των αρχών ασφαλείας οι οποίες κατά καιρούς τεκμηριώνονται και από τις συλλήψεις που γίνονται και από τις δικαστικές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη. Όλα αυτά τα κυκλώματα που είναι στα γήπεδα είτε έχουν παραβατικές συμπεριφορές βίας με αθλητικό υπόβαθρο, ζουν σαν οργανωμένες συμμορίες. Με συγκεκριμένη ιεραρχία, με στόχους, με προγραμματισμένο σχέδιο, να επιτεθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα, να κάνουν αυτές τις απαράδεκτες και αποτρόπαιες πράξεις που επιλέγουν.
Αυτό που κάναμε χθες με τον συνάδελφο, τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, είναι να επισκεφτούμε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να προσκομίσουμε στοιχεία και ονόματα από αυτούς που κατά την εκτίμηση των Αρχών είναι τα πιο κεντρικά στελέχη αυτών των ομάδων που δημιουργούν προβλήματα, που παρατηρείται συχνά η παρουσία τους εκεί που έχουμε επεισόδια, μαζί με ενημέρωση και πληροφορίες για το τι έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς, εκτιμήσεις των αρχών για όλο αυτό το περιβάλλον της οπαδικής βίας και των οργανωμένων οπαδών, καθώς επίσης και δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν πλήθος επιθέσεων σε βάθος χρόνου εναντίον δημοσιογράφων, διαιτητών, παραγόντων του ποδοσφαίρου και όλα τα υπόλοιπα.
Είναι στοιχεία που νομίζω θα αξιολογηθούν από τις δικαστικές Αρχές. Ζητήσαμε, εκ μέρους της Κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση στην παρακολούθηση της υπόθεσης και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με τις δικαστικές αρχές, να προσκομίσουμε ό,τι επιπλέον μας ζητηθεί, ό,τι βγαίνει από τις έρευνες προκειμένου να κάνουν αυτό το οποίο νομίζω είναι απαίτηση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας: να καταφέρουμε να κάνουμε ένα πολύ ηχηρό πλήγμα τόσο στους φυσικούς όσο και ενδεχομένως και στους ηθικούς αυτουργούς αυτών των επεισοδίων, σε όσους τους ανέχονταν σε όσους ενδεχομένως τους υποκινούσαν.
Η ταχύτητα με την οποία κατέληξαν οι αστυνομικές Αρχές σε αυτή τη λίστα των ονομάτων που τους ζήτησα, το ποιοι είναι αυτοί που κατά τη γνώμη τους δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα, δείχνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει μια δουλειά βάθους, ότι υπήρχε στρατηγική και αυτή στρατηγική επιτρέπει να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά στο να αναζητούμε υπόπτους, ή να αναζητούμε ανθρώπους που έχουν αυτή την παραβατική συμπεριφορά, σε πολύ γρήγορους χρόνους.
Από εκεί και πέρα, η κατάσταση έχει να κάνει με διάφορα ζητήματα, όπως το είδος των ποινών, την ταχύτητα διενέργειας των διαδικασιών και της επιβολής των ποινών, τον κύκλο των αναστολών, διάφορα ζητήματα τα οποία και αυτά, νομίζω, θα μας προβληματίσουν συνολικά σε αυτή την καινούρια προσπάθεια που κάνουμε.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν προσαχθεί, εκκρεμούν οι δίκες τους, έχουν καταδικαστεί με κάποιες ποινές, στο παρελθόν είχαν καταδικαστεί και με βαρύτερες ποινές αλλά μετά τους ξαναπαρατηρούσαμε να έχουν μία παρουσία στο αθλητικό οικοσύστημα, μια σειρά από πράγματα που φανερώνουν αδυναμίες οι οποίες πρέπει και νομικά να έρθουν να θεραπευτούν».
Μετά το δίμηνο θα εκτιμηθεί η κατάσταση
Η κατάσταση θα εκτιμηθεί όταν εκπνεύσει η προθεσμία (12/2/24) και τότε η Κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της, εξήγησε ο υπουργός με φόντο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ξεκαθαρίζοντας πως «η πολιτική μας απέναντι στην βία, απέναντι στον χουλιγκανισμό, απέναντι σε κάθε έκφανση της βίας, οφείλει να είναι μία πολιτική δυναμική και να ανταποκρίνεται κάθε φορά στις απαιτήσεις και στα καινούρια δεδομένα που δημιουργούνται. Ειδικά στο κομμάτι της αθλητικής βίας, δεν είναι ότι δεν είχαν γίνει πράγματα, είχαν γίνει και τα οποία είχαν αποφέρει και αποτελέσματα.
Εκ των πραγμάτων φαίνεται πως πρέπει να συμπληρώσουμε, να κάνουμε και άλλα, να εντατικοποιήσουμε τις δράσεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις, είτε αυτό αφορά το νομικό πλαίσιο, είτε αυτό αφορά το πλαίσιο των ποινών, είτε αφορά το πλαίσιο όλης αυτής της διαδικασίας της προσκόμισης στοιχείων και το αίτημα από την πλευρά της κυβέρνησης για την ποινική αναβάθμιση αυτής της διαδικασίας, είτε προσθήκες στην αθλητική νομοθεσία για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται τα παιχνίδια, τις ποινές που πρέπει αυτόματα να επιβάλλονται, τους ελέγχους που γίνονται στα γήπεδα, κ.λ.π.»
«Σήμερα είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, όλοι, είτε αυτό αφορά την Κυβέρνηση που θα νομοθετήσει, είτε αφορά τις ΠΑΕ και τον συνεταιρισμό διοργάνωσης του πρωταθλήματος που πρέπει να ανταποκριθεί στα μέτρα. Ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτό που είναι να γίνει τώρα και όταν φτάσει εκείνη η ώρα θα εκτιμηθεί η κατάσταση και η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της και προφανώς, θα ενημερώσει και θα ανακοινωθούν όλα», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών