Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εν μέσω κλυδωνισμών στη ΝΔ η τροπολογία για τους μετανάστες στη Βουλή - Η ψηφοφορία, η κομματική πειθαρχία και η στάση Σαμαρά

Εν μέσω κλυδωνισμών στη ΝΔ η τροπολογία για τους μετανάστες στη Βουλή - Η ψηφοφορία, η κομματική πειθαρχία και η στάση Σαμαρά
Το βλέμμα όλων στρέφεται στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία το μεσημέρι στη Βουλή, αλλά και στη στάση που θα κρατήσει τελικά ο Αντώνης Σαμαράς
Σχετικά Άρθρα
(upd) Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή της τροπολογίας για τους μετανάστες, που έσπειρε θύελλα στο εσωτερικό της ΝΔ, μετά τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του κάνοντας λόγο για λανθασμένη απόφαση.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν κάνει πίσω στην τροπολογία αυτή, υποστηρίζοντας πως λύνει προβλήματα με επιχειρηματίες από όλη την επικράτεια που ζητούν εργάτες γης.
Πάντως, παρά τους κλυδωνισμούς εντός της ΝΔ και τις διαφωνίες γαλάζιων βουλευτών, δεν φαίνεται πως θα το καταψηφίσουν, αποδεχόμενοι επί της ουσίας την κομματική πειθαρχεία που επέβαλε το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Π. Μαρινάκη, ο οποίος  ξεκαθάρισε οτι όποιος βουλευτής της ΝΔ δεν τη ψηφίσει θα διαγραφεί.
Είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία, επανέλαβε την Τρίτη 19/12  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, με αφορμή τη σημερινή ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για τους μετανάστες, εξηγώντας πως σε περίπτωση που ένας βουλευτής της ΝΔ δεν τη ψηφίσει θα διαγραφεί.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επανέλαβε πως η τροπολογία προβλέπει μόνο άδεια εργασίας στους μετανάστες και δεν πρόκειται για ελληνοποιήσεις.
Όπως είπε, «το σημαντικό είναι η ψήφιση της τροπολογίας», ο νόμος «δίνει άδεια διαμονής για εργασία, δεν παραπέμπει σε δικαίωμα παραμονής και αφορά μόνο 30.000 ανθρώπους».
Διευκρίνισε πως πως δεν πρόκειται για ρύθμιση που θα διαρκέσει διηνεκές, καθώς «όσο υφίστανται η άδεια εργασίας υφίστανται και η άδεια παραμονής».
Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η τροπολογία «βάζει από το παράθυρο μετανάστες και ότι πρόκειται για ζήτημα δημόσιας τάξης» ο κ. Μαρινάκης είπε: «τι είναι πιο ασφαλές για τη χώρα, να υπάρχουν για 7 χρόνια άνθρωποι που δεν είναι καταγεγραμμένοι ή να γνωρίζουμε ποιοι είναι και που δουλεύουν».
Κατά τον ίδιο, «η μεταναστευτική πολιτική της χώρας έχει κριθεί, καθώς έχουν μειωθεί κατά 85% οι ροές και ο χρόνος αναμονής για άσυλο από δύο έτη έχει πάει στους δύο μήνες ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις μειώθηκαν κατά 90%».
Πλέον, το βλέμμα όλων στρέφεται στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία το μεσημέρι στη Βουλή, αλλά και στη στάση που θα κρατήσει τελικά ο Αντώνης Σαμαράς, αν και παραμένει ακόμη άγνωστο το αν θα παραστεί.
Στο μεταξύ, υπέρ της τροπολογίας έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Για Σαμαρά


«Δεν είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με την επίμαχη τροπολογία γιατί σημασία έχει να εξηγούμε στους πολίτες τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα μιας επιλογής» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κληθείς να απαντήσει γιατί αντιδρά ο Α. Σαμαράς, είπε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να είναι ερμηνευτής ενός πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο 24ωρο ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι  "ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς, από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες. Θα ισχύσει και σε αυτή την ψήφιση».
«Ο πρώην πρωθυπουργός έχει τη δική του άποψη και ο Υπουργός Εργασίας του απάντησε με όλα τα επιχειρήματα», «δεν πιστεύω πως μπορεί να έχουμε άλλες απώλειες», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δ. Τσιόδρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η τροπολογία - Τι προβλέπει

Η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου περιλαμβάνεται  στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την «αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης».
Η τροπολογία Καιρίδη βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ δεν πρόκειται για κανενός είδους ελληνοποίηση, ούτε νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης, η τροπολογία «δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής, ιθαγένειας (όπως κάνουν για παράδειγμα στη Γερμανία) απλώς δίνει ένα δικαίωμα στη νόμιμη εργασία σε ανθρώπους που είναι εδώ για πολλά χρόνια και έχουν και μπορούν να δουλέψουν και για όσους δουλεύουν».
Η ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:
α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
δ) συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
Εκτιμάται πως η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 αιτούντες συνολικά, υπολογίζοντας ότι κάθε χρόνο χορηγούνται 6-8.000 άδειες για εξαιρετικούς λόγους σε όσους έχουν συμπληρώσει την επταετία.
Η άδεια διαμονής εκδίδεται εάν και εφόσον, εντός αποκλειστικής προθεσμίας μετά την υποβολή της αίτησης, ο αλλοδαπός υποβάλλει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει πραγματικά να εργάζεται και θα ανακαλείται αν αυτός/αυτή δεν εργάζεται. Η άδεια αυτή δεν παρέχει κανένα άλλο δικαίωμα.
Η ρύθμιση συνεισφέρει στη διαδικασία ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού στη χώρα και διασφαλίζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αφού για όλους τους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα εισέλθουν σε διαδικασία υποβολής αιτήματος για άδεια διαμονής, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας πριν την έκδοση της άδειας διαμονής.
Η άδεια διαμονής θα εκδίδεται μόνον εφόσον και αφότου ο πολίτης τρίτης χώρας αποδείξει ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του εργατικού δικαίου και θα ανακαλείται αν διακοπεί η απασχόληση.
Επιπλέον, προβλέπεται η υπό προϋποθέσεις χορήγηση της άδειας διαμονής και στον ή στη σύζυγο-γονέα και τα ανήλικα τέκνα των πολιτών τρίτων χωρών.
Οι πολίτες τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας διαμονής δύνανται να υποβάλουν αίτηση έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Η άδεια διαμονής χορηγείται άπαξ, έχει διάρκεια ισχύος 3 έτη και ο κάτοχός της κατά τη λήξη της δύναται να αιτηθεί αλλαγή κατηγορίας άδειας διαμονής σύμφωνα με το άρθρο 12 του v. 5038/2023.
Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν παρανόμως στη χώρα και δεν έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της προτεινόμενης διάταξης, υπάγονται στη διαδικασία επιστροφής κατά τις διατάξεις του v. 3907/2011 (Α’ 7).
Προβλέπεται ανάκληση της άδειας διαμονής προς αποφυγή καταστρατήγησης του σκοπού της ρύθμισης και καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος υποβολής αίτησης για χορήγησή της όταν οι κάτοχοι άδειας διαμονής δεν απασχολούνται επί μακρό χρονικό διάστημα.
Με το συγκεκριμένο άρθρο «αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αφενός μεν καταγραφής των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών που διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 και πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της νέου τύπου άδειας διαμονής, αφετέρου δε της παράνομης εργασίας, καθώς παρέχεται δυνατότητα ένταξης σε καθεστώς νόμιμης διαμονής, αλλά και στην αγορά εργασίας, προσώπων που διαμένουν και απασχολούνται παράτυπα στη χώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης