Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυτά θα γίνουν σε Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά το 2024 – Τα δύο σενάρια των Τσίπρα-Παπανδρέου και το ευρωπαϊκό ρεύμα

Αυτά θα γίνουν σε Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά το 2024 – Τα δύο σενάρια των Τσίπρα-Παπανδρέου και το ευρωπαϊκό ρεύμα
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό, το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να έχει δυναμική για να γίνει κόμμα εξουσίας
Tι θα γίνει σε Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά το 2024, είναι ένα ερωτηματικό μπροστά στο ρευστό τοπίο που υπάρχει στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Η Κεντροαριστερά έχει τριχοτομηθεί και για την ακρίβεια έχει γίνει πολυπολική.
Ο καθένας παλεύει για το «μαγαζάκι» του όμως, είναι γνωστό ότι κανένας δεν αποτελεί αξιόπιστη αντιπολίτευση στον Κ. Μητσοτάκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό, το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να έχει δυναμική για να γίνει κόμμα εξουσίας, η Νέα Αριστερά παραμένει άγνωστη στον κόσμο, η Πλεύση Ελευθερίας κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Έλλειψη αρχηγικού προφίλ από Κασσελάκη-Ανδρουλάκη

Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι οι κινήσεις που κάνουν από κοινού Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου.
Και οι δύο γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη δεν μπορεί να ξαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση εξουσίας και ότι ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας.
Όλα θα κριθούν στις ευρωεκλογές.
Ο Τσίπρας έχει απομακρυνθεί από το περιβάλλον Κασσελάκη μετά τις διαρροές του δεύτερου για τα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει στα επίπεδα του 10-12% θα κάνει κίνηση.
Ο Παπανδρέου, επίσης, έχει εκφράσει δημόσια αλλά και ιδιωτικά στον Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποκτήσει ποσοστό νίκης παρά μόνο αν υπάρξει σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, ο Ανδρουλάκης έχει την ψευδαίσθηση ότι θα ηγηθεί της Κεντροαριστεράς επειδή έχει αντίπαλό του τον Κασσελάκη.

Τα δύο σενάρια που επεξεργάζονται Τσίπρας-Παπανδρέου

Τσίπρας-Παπανδρέου ενεργούν πλέον για την επόμενη μέρα και κινούνται με σκοπό δύο σενάρια: είτε να υπάρξει σύμπραξη των δύο κομμάτων όπως έγινε σε πολλές περιπτώσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές και επετεύχθησαν νίκες έναντι της Νέας Δημοκρατίας είτε να υπάρξει ένας νέος κομματικός σχηματισμός που θα εμπεριέχει στελέχη και από τα δύο κόμματα.
Αλλωστε, σας έχουμε ενημερώσει πρώτοι ότι ο Τσίπρας διαθέτει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να ρίξει τον Κασσελάκη από πρόεδρο με μία και μόνο ψηφοφορία… Δεν θέλει να το κάνει τώρα, όμως, πριν τις ευρωεκλογές όπου ούτως ή άλλως θα κριθεί ο νέος πρόεδρος.

Εξελίξεις στα δεξιά της ΝΔ

Πάμε τώρα και στην Κεντροδεξιά.
Το κόμμα της ΝΔ μπορεί να είναι κυρίαρχο αλλά το 2024 θα φέρει αλλαγές.
Η δεξιά πτέρυγα από την στιγμή που δεν έχει θέση εξουσίας θα ξεκινήσει μικρά αντάρτικα, πόσον μάλλον όταν καταπιέζεται από την κεντρώα, την «σημιτική» Νέα Δημοκρατία.
Την ίδια ώρα υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική σε θέματα αιχμής για την δεξιά ατζέντα.
Η κυβέρνηση είναι ελαστική στα θέματα μετανάστευσης, είναι θετική στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, δεν έχει άτεγκτη στάση στα θέματα της ασφάλειας του πολίτη και δεν έχει καταφέρει να σπάσει τα γκέτο και να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια.

Το ρεύμα θα έρθει και στην Ελλάδα αργά ή γρήγορα

Παράλληλα, δεν έχει κανένα απτό αποτέλεσμα στα θέματα της ελληνικής οικογένειας όπου το δημογραφικό ζήτημα παραμένει ιδιαίτερα οξύ. Τα μέτρα είναι χάδια, καμία βοήθεια δεν προσφέρουν στα ζευγάρια.
Όλο αυτό το ρεύμα που έχει φέρει π.χ τον Οrban στην εξουσία στην Ουγγαρία, που έχει φέρει την Μeloni στην εξουσία στην Ιταλία, που θα φέρει την LePen στην εξουσία στη Γαλλία, που έχει φέρει το Afd στην Γερμανία δεύτερο κόμμα, θα διοχετευτεί και στην Ελλάδα.
Ήδη θα υπάρξει στις ευρωεκλογές αύξηση ποσοστών σε κόμματα όπως η Ελληνική Λύση ή το νέο κόμμα που θα στηρίξει ο Η.Κασιδιάρης ενώ η ΝΔ θα υποστεί μεγάλη αποχή.
Ειδικά αν φέρει πριν τις ευρωεκλογές το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Εν κατακλείδι, θα έχουμε πολλές αλλαγές στην Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά το 2024, θα λέγαμε ότι είναι ένα κρίσιμο σημείο καμπής που θα δείξει πως θα κινηθεί στο μέλλον η πυξίδα του πολιτικού σκηνικού.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης