Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Bαθιά ριζωμένη η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Αίγυπτου - Κοινή αντίληψη για Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο

Γεραπετρίτης: Bαθιά ριζωμένη η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Αίγυπτου - Κοινή αντίληψη για Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο
Ο Γ. Γεραπετρίτης  εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ελλάδας για την κατάσταση στη Γάζα και την αυξανόμενη ένταση στη Δυτική Όχθη, την πιθανότητα επέκτασης της κρίσης στο Λίβανο και την αυξανόμενη ανασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα
Σχετικά Άρθρα
H στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου είναι βαθιά ριζωμένη στις ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς, ενώ η διμερής πολιτική και οικονομική συνεργασία μαζί με το κοινό τους όραμα για περιφερειακή ειρήνη, ανάπτυξη και ευημερία, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους, τόνισε από το Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.
Ο κ. Γεραπετρίτης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry , αφού σημείωσε πως είναι η τρίτη φορά που επισκέπτεται την Αίγυπτο, ανέφερε ότι οι συνομιλίες τους εστίασαν στην κρίση στη Μέση Ανατολή, στην ανησυχία διάχυσής της στην ευρύτερη περιοχή και στους πιθανούς τρόπους συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και στενή συνεργασία για τον συντονισμό της δράσης τους.
Ο ίδιος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ελλάδας για την κατάσταση στη Γάζα και την αυξανόμενη ένταση στη Δυτική Όχθη, την πιθανότητα επέκτασης της κρίσης στο Λίβανο και την αυξανόμενη ανασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα.
Κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή και είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τις πολυδιάστατες προκλήσεις. Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα, ως κορυφαία πλοιοκτήτρια χώρα στον κόσμο, αλλά και η Αίγυπτος που ελέγχει τον γεωστρατηγικό σύνδεσμο μεταξύ της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας, δηλαδή τη διώρυγα του Σουέζ, είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν και να υπερασπιστούν την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Ο κ. Γεραπετρίτης απηύθυνε έκκληση για άμεση δράση λόγω της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και του μεγάλου αριθμού νεκρών, προσθέτοντας πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράδοση περισσότερων φαρμάκων είναι ένα πρώτο βήμα από τα πολλά που θα έπρεπε να γίνουν.
«Αυτά τα βήματα», πρόσθεσε, «θα έπρεπε να περιλαμβάνουν την παροχή βασικών αγαθών για όσους έχουν ανάγκη, καθώς και βασικές εγκαταστάσεις για τον τοπικό πληθυσμό».
Ακόμη, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει εκτοπισμός και ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους με ειρήνη και ευημερία, χωρίς το φόβο επιθέσεων και τρομοκρατίας. Ως προς αυτό, προέταξε πως πρέπει να καταρτιστεί ένα συνολικό λεπτομερές σχέδιο με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Υπενθύμισε δε, πως η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου και τόνισε την αποφασιστικότητα της χώρας μας να κάνει ό,τι μπορεί για να παράσχει περισσότερα βασικά αγαθά, τρόφιμα και φάρμακα σε όσους έχουν ανάγκη.
Περαιτέρω, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Καΐρου για την εξεύρεση λύσεων στην παρούσα κρίσιμη κατάσταση και την πρότασή του για τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας , αλλά και για την επόμενη ημέρα μετά τον πόλεμο. Σημείωσε πως η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και αξιόπιστος συνομιλητής όλων των μερών, είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κατάστασης και να συμβάλει στον τερματισμό αυτής της κρίσης.
Σχετικά με τις διμερή συνεργασία, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τους τρόπους ενίσχυσής της, με τον κ. Γεραπετρίτη να σημειώνει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που έχει εγκριθεί από την ΕΕ ως έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σηματοδοτεί άλλη μια σημαντική γέφυρα μεταξύ των δύο κρατών και εθνών, παράλληλη με την περαιτέρω συνεργασία σε τομείς, όπως το εμπόριο και ο πολιτισμός.
Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τον Sameh Shoukry ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει τις σχέσεις της Αιγύπτου με την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης