Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ηλιόπουλος: Η αστυνομική αυθαιρεσία με θανάσιμες συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Ηλιόπουλος: Η αστυνομική αυθαιρεσία με θανάσιμες συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στέκεται αδρανές απέναντι στα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το θάνατο του Κ. Μανιουδάκη
Σχετικά Άρθρα
Πυκνώνουν τα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες θανάτου του Κρητικού Κώστα Μανιουδάκη την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, κατά τη διάρκεια ελέγχου από αστυνομικούς.
Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.
 Όπως αναφέρει η σχετική  ανακοίνωση, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη των ιατροδικαστικών αρχών, το ισχαιμικό επεισόδιο που στέρησε τη ζωή του θανόντος ήταν αποτέλεσμα ξυλοδαρμού, με συνέπεια οι εμπλεκόμενοι στο συμβάν αστυνομικοί να φέρουν τεράστια ευθύνη, η οποία θα έπρεπε να επιφέρει πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον τους ήδη από τον προκάτοχο του κυρίου Χρυσοχοΐδη.
 "Η αστυνομική αυθαιρεσία με θανάσιμες συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή", αναφέρει καταληκτικά στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς.

Η Ερώτηση


Θέμα: «Η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη για τις συνθήκες θανάτου του Κ. Μανιουδάκη φέρει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προ των αναντίρρητων ευθυνών του».
 
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στέκεται αδρανές απέναντι στα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το θάνατο του Κ. Μανιουδάκη.
Ο επίσημος ισχυρισμός της αστυνομίας περί ξαφνικής αδιαθεσίας και απώλειας των αισθήσεων του θανόντος κατόπιν τυπικού ελέγχου των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ) Σούδας φαίνεται πως καταρρίπτεται από την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη επί της νεκροψίας-νεκροτομής που έλαβε χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου 2023.
Η μεθοδική καταγραφή πλήθους τραυμάτων, εκδορών και εκχυμώσεων στο κεφάλι του Κ.Μανιουδάκη από τον δημόσιο ιατροδικαστή, οδηγεί στο συμπέρασμα χρήσης θλώντος οργάνου, καθώς το πλήθος και οι θέσεις των τραυμάτων δεν δύνανται να δικαιολογηθούν από πτώση εξ’ιδίου ύψους.
Η στρεσογόνα κατάσταση, ως συνέπεια ξυλοδαρμού, μπορεί να εξηγήσει το ισχαιμικό επεισόδιο, από το οποίο επήλθε ο θάνατος.
Τα ανωτέρω, τα οποία αποτελούν μέρος της ανακοίνωσης των δικηγόρων του θανόντος δεν είναι ο μοναδικός λόγος που επανερχόμαστε εκ νέου στο ζήτημα των συνθηκών υπό τις οποίες ο αδικοχαμένος συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του.
Αυτόπτες μάρτυρες είχαν δει τον Κ.Μανιουδάκη να ψυχορραγεί στο έδαφος χειροπεδημένος.
Ερωτήματα ανακύπτουν και για τα γυαλιά του που βρέθηκαν σπασμένα και πεταμένα κάποια μέτρα μακριά από με κηλίδες αίμα στην άκρη του δρόμου, περισυνελέγησαν από τρίτους και όχι από την Αστυνομία
. Όταν οι οικείοι του έλαβαν τη σορό, είδαν πολλαπλά σημάδια τόσο στο μέτωπο όσο και στο τριχωτό της κεφαλής.
Όλα αυτά τα στοιχεία πριν ακόμα την πραγματογνωμοσύνη και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η οικογένεια του θανόντος έχει μηνύσει τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, θα έπρεπε από τον Σεπτέμβριο να έχουν οδηγήσει τον προκάτοχό σας στην απόφαση να κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος των εμπλεκομένων στην υπόθεση. 
Η οικογένεια του θανόντος όπως και κάθε δημοκρατικός πολίτης απαιτούν όχι μόνο να διαλευκανθεί το ποινικό σκέλος της παρούσας υπόθεσης, διαδικασία που εναπόκειται στη δικαιοσύνη, αλλά και να ληφθούν άμεσα αυστηρά διοικητικά μέτρα από που θα δίνουν ένα καθαρό σήμα ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Λάβατε σχετική ενημέρωση για αυτό το σημαντικό συμβάν από τον προκάτοχό σας κατά την παράδοση του χαρτοφυλακίου της προστασίας του πολίτη και σε ποια διοικητικά μέτρα σκοπεύετε να προχωρήσετε ως προς τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς;
Με ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα καταπολεμήσετε συνολικά το προφανές πρόβλημα της υπέρμετρης βίας από αστυνομικά όργανα;

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης