Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Απορρίφθηκε η τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές - Θα ισχύσει για τις ευρωεκλογές του 2024

Βουλή: Απορρίφθηκε η τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές - Θα ισχύσει για τις ευρωεκλογές του 2024
Δεν απέσπασε τα 2/3 των ψήφων του σώματος η ρύθμιση για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές
Με τις 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας έγινε δεκτό το νομοσχέδιο που αφορά στην επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές, ωστόσο η επέκταση της ρύθμισης και για τις εθνικές εκλογές απορρίφθηκε από την εθνική αντιπροσωπεία, καθώς η έγρκισή της σε αυτή την περίπτωση απαιτούσε ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων.
Ειδκότερα, το σχετικό νομοσχέδιο που φέρνει την επίμαχη δυνατότητα ψηφίστηκε πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Απεναντίας, καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ο ελιγμός του Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επεκτείνει τη ρύθμιση και για τις εθνικές εκλογές, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σε αλλλαγή στάσης.
Ενώ η Πλεύση Ελευθερίας, όπως είχε προαναγγείλει η πρόεδρος της Ζωή Κωνσταντοπούλου, επέλεξε το «παρών».

Κυβερνητική ήττα η αποτυχημένη απόπειρα επέκτασης της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές

Ωστόσο, όπως αναμενόταν, η τροπολογία που επεκτείνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές, δεν έλαβε τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα 200 ψήφους και απορρίφθηκε.
Υπέρ ψήφισε και πάλι μόνο η πλειοψηφία, «παρών» επέλεξε η Πλεύση Ελευθερίας και «κατά» τα υπόλοιπα κόμματα, τόσο της μείζονος, όσο και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Η αναμενόμενη καταψήφιση της τροπολογίας δημιουργεί, έτσι, εύλογα ερωτήματα για την τακτική της κυβέρνησης να εισαγάγει στη Βουλή μια τροπολογία καταδικασμένη να απορριφθεί.
Σχολιάζοντας την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, υπογράμμισε: «προβληματίζομαι κατά πόσο είναι ειλικρινείς η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία. Αν ενόχλησε αυτή η διαδικασία, θα μπορούσαν να καταγγείλουν και να πουν κακώς φέρατε τη τροπολογία αλλά αν συμφωνούν να υπερψηφίσουν. Αν διαφωνούν να καταψηφίσουν τη τροπολογία αλλά να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Μήπως η συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν προσχηματική; Ψήφισαν ναι επί της αρχής στην επιτροπή για την επιστολική και όταν η κυβέρνηση είπε πάμε και στις εθνικές είπαν όχι ούτε και στις ευρωεκλογές. Κυβίστηση από τις λίγες…».
Πάντως, η υπουργός Εσωτερικών ενέμεινε στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας, πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τις διατάξεις προς ψήφιση μέχρις ότου δοθεί η δυαντότητα επιστολικής ψήφου στους κατοίκους του εξωτερικού.
«Τους επόμενους μήνες εικάζω θα περιοδεύετε, στο κόσμο, σε μέρη με Έλληνες πολίτες που ζητούν και περιμένουν την εξέλιξη που συζητάμε σήμερα και θα σας ρωτήσουν γιατί δεν ψηφίσατε για να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου μέσω επιστολικής; Και τι θα απαντήσετε εκεί; είχαμε πρόβλημα με τη διαδικασία; Ένα από τα μεγάλα που μας προσάπτουν οι πολίτες είναι πως δεν βλέπουμε το δάσος και χανόμαστε στα δέντρα. Και το δάσος είναι ένα, συζητάμε 50 χρόνια για τη ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού», συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης