Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης για Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Με την υγεία δεν παίζουμε - Ποια, τα δωρεάν προγράμματα πρόληψης

Γεωργιάδης για Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Με την υγεία δεν παίζουμε - Ποια, τα δωρεάν προγράμματα πρόληψης
Γιατί με την Υγεία μας δεν παίζουμε, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης
«Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές» έγραψε ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης, σε μήνυμά του που ανάρτησε στο Χ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που γιορτάζεται την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα έγραψε: «Πριν από λίγες μέρες παρουσίασα στη Βουλή με την αναπληρώτρια υπουργό κ. Αγαπηδάκη, τα προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας και αυτά που θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.
Ως υπουργός Υγείας προτρέπω όλους και όλες να επισκεφτείτε το κοντινότερο νοσοκομείο και να πραγματοποιήσετε αυτές τις δωρεάν εξετάσεις που σας αφορούν.
Γιατί με την Υγεία μας δεν παίζουμε!

- Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών και προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.

- Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά».
Το πρόγραμμα αφορά σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα και δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος.

- Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, το οποίο απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 65 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση κολονοσκόπησης.

- Σχεδιάζουμε επίσης πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σε τουλάχιστον 4 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
Η χώρα μας μάλιστα, θα είναι από τις πρώτες στην Ε.Ε. που θα υλοποιήσουν τέτοιο πρόγραμμα.

- Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος, το οποίο ενσωματώνει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τοπικές δομές υγείας και απευθύνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι αλιείς, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και όλοι όσοι ασκούν κατά βάση χειρωνακτική εργασία και εκτίθενται στους παράγοντες κινδύνου.
Συνολικά επενδύονται πάνω από 200 εκ. ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο, και στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης