Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βρούτσης: Κανένα γήπεδο χωρίς κάμερες δεν θα ανοίξει στις 7/3 για τους φιλάθλους - Από 9/4 ταυτοποιημένα εισιτήρια

Βρούτσης: Κανένα γήπεδο χωρίς κάμερες δεν θα ανοίξει στις 7/3 για τους φιλάθλους - Από 9/4 ταυτοποιημένα εισιτήρια
"Δικαίωμα της Πολιτείας είναι να προασπίζει την ασφάλεια του πολίτη, που μέσα στο γήπεδο είναι η ασφάλεια του φιλάθλου", τόνισε ο Γ. Βρούτσης
Σχετικά Άρθρα
Στις ημερομηνίες – ορόσημο για τη λειτουργία των καμερών στα γήπεδα και την ταυτοπροσωπία, αναφέρθηκαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης, με αφορμή την επανέναρξη παρουσίας θεατών και διάθεσης εισιτηρίων σε αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων.
«Στις 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον. Θα έχουμε τη νέα σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας με τις αναβάθμισες αρμοδιότητες, που έχει πλέον τη δέσμια αρμοδιότητα να επιβάλει δρακόντειες κυρώσεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Δρακόντειες ποινές με βασική αυτή των κεκλεισμένων, αν παραδείγματος χάριν πέσει εντός γηπέδου κροτίδα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο το γήπεδο δεν θα έχει θεατές στο αμέσως επόμενο εντός έδρας ματς», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Υπογράμμισε δε, πως «στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε καθόλου το πρωτάθλημα. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, και της ΕΠΟ, όπως και κάθε άλλου αθλήματος, όπως σεβόμαστε τους κανονισμούς ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ. Όμως είναι δικαίωμά μας η ασφάλεια του πολίτη μέσα στο γήπεδο, για αυτό όταν κρίνουμε ότι υπάρχει ανασφαλές περιβάλλον, τότε θα τηρούνται απαρέγκλιτα όλα όσα προβλέπονται στον Νόμο».
Κατά τον ίδιο, οι ημερομηνίες ορόσημο είναι η 7η Μαρτίου για την εγκατάσταση καμερών στα γήπεδα, αλλά και η 9η Απριλίου για τα ταυτοποιημένα εισιτήρια.
Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι στις 6 Μαρτίου ξεκινά δεύτερη συγκεκριμένη διαδικασία, οι κάμερες στα γήπεδα, η οποία εάν δεν έχει τηρηθεί, τότε από τις 7 Μαρτίου κανένα γήπεδο δεν θα ανοίξει για τους φιλάθλους. «Δώσαμε χρόνο, υπήρξε κοινή συζήτηση διαβούλευση και κοινές εκθέσεις με τους εμπλεκομένους», εξήγησε και ανέφερε ότι μέσα στην ημέρα θα εκδοθεί και το ΦΕΚ για τις κάμερες.
«Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί και το ΦΕΚ της ΚΥΑ για την εφαρμογή των καμερών. Μάλιστα αύριο είναι προγραμματισμένο ραντεβού με τον πρόεδρο της Super League και της Basket League για να τους παραδοθεί το ΦΕΚ,  προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι ΠΑΕ και ΚΑΕ προκειμένου να τρέξουν τις διαδικασίες και να εναρμονιστούν με τα όσα προβλέπει ο νόμος», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, την Τρίτη 9/4 θα γίνει η μεγάλη θεσμική αλλαγή, «θα υπάρξει ταυτοπροσωπία και θα γνωρίζουμε όλα τα στοιχεία όλων αυτών που μπαίνουν στο γήπεδο», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.
«Με αυτή την αλλαγή, θα γνωρίζουμε πλέον όνομα, επίθετο, τηλέφωνο, όπου εισέρχεται στο γήπεδο», όπως είπε.
Επίσης, υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις στον νόμο, όπως μία λέσχη ανά έμβλημα, η ρήτρα παραβατικότητας, όπου θα παρακρατούνται από το ποσοστό από το στοίχημα στις ομάδες που προβαίνουν σε παραβατικές πράξεις και τα χρήματα θα πηγαίνουν στα εθνικά αθλητικά κέντρα.

Παπαστεργίου για ταυτοποιημένα εισιτήρια

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στα ταυτοποιημένα εισιτήρια από 9 Απριλίου, λέγοντας ότι η τεχνολογία και το κλείδωμα του εισιτηρίου στο κινητό μας τηλέφωνο, μας δίνει τη λύση, μέσω μιας πολύ απλής και φιλικής διαδικασίας..
Όπως εξήγησε , «η αγορά του εισιτηρίου συνεχίζει να γίνεται με τον τρόπο που και σήμερα γινόταν, μέσω δηλαδή εταιρικών ή ομαδικών σελίδων/πλατφορμών εισιτηρίων. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε αυτή τη διαδικασία.
Το εισιτήριο που παράγεται, έχει έναν μοναδικό αριθμό και ένα QR code ή bar Code.
H διαδικασία ταυτοποίησης που ακολουθεί και γίνεται αμέσως μετά, θα είναι μέσω του Gov.gr Wallet, μιας εφαρμογής που ήδη έχει αγκαλιαστεί από εκατομμύρια Έλληνες».
Υπενθύμισε  ότι απαραίτητη προϋπόθεση για το Gov.gr Wallet, είναι η εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, το ΕΜΕπ, κάτι που μέχρι σήμερα έχουν κάνει περίπου 4 εκατ. Έλληνες.
Επιπλέον, από σήμερα θα είναι διαθέσιμο και το emep.gov.gr.
Για την εφαρμογή Wallet θα χρειαστούν οι κάτοχοι εισιτηρίου τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου. Ο ενδιαφερόμενος μόλις αγοράσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα μπαίνει στο gov.gr, θα δίνει τους κωδικούς taxisnet, στη συνέχεια θα «κλειδώνει» το εισιτήριο με έναν συγκεκριμένο αριθμό και θα γίνεται αποστολή στο κινητό τού χρήστη, όπου θα αποθηκεύεται στο Wallet. Πηγαίνοντας στο γήπεδο με το κινητό τηλέφωνο θα πλησιάζει στα τουρνικέ, τα οποία θα «διαβάζουν» με ανέπαφη διαδικασία το εισιτήριο και εφόσον είναι σε ισχύ, θα επιτρέπεται η είσοδος, ενώ ταυτόχρονα θα καταχωρείται και η πληροφορία για το ποιός μπήκε στο γήπεδο. Σε περίπτωση που θελήσει κάποιος να δώσει το κινητό του σε άλλον, τότε υπάρχουν κάμερες που θα καταγράφουν ποιος μπήκε και θα υπάρχουν κυρώσεις.
Επιπλέον, προβλέπεται η διαδικασία για την περίπτωση ανηλίκων έως 15 ετών που θα συνοδεύονται από ενήλικο, αλλά και η διαδικασία ταυτοποίησης για μη Έλληνες πολίτες με τη χρήση του διαβατηρίου τους.
Τέλος, ανέφερε ότι δημιουργείται μια black list, μια μαύρη λίστα των ανθρώπων που δεν θα δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα και εάν κάποιος δοκιμάσει να εισάγει εισιτήριο, το σύστημα αυτομάτως θα τον «πετάει» έξω.
Σχετικά με τα διαρκείας, βρίσκεται το θέμα υπό συζήτηση με τις Super League. Σύμφωνα με τον υπουργό,τα διαρκείας μπορούν άμεσα να εισαχθούν στο wallet, αρκεί οι ομάδες να παρέχουν τη σχετική πληροφορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης