Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Σερβία τη Δευτέρα 12/2 Μητσοτάκης και 3 υπουργοί, σε επιχειρηματικό φόρουμ - Φραγκογιάννης: Το Βελιγράδι δεύτερος σταθμός της «εφαρμοσμένης» εξωστρέφειας

Στη Σερβία τη Δευτέρα 12/2  Μητσοτάκης και 3 υπουργοί, σε επιχειρηματικό φόρουμ - Φραγκογιάννης: Το Βελιγράδι δεύτερος σταθμός της «εφαρμοσμένης» εξωστρέφειας
"Πρόκειται για μια στοχευμένη επιχειρηματική αποστολή, μια αποστολή υπόδειγμα «εφαρμοσμένης εξωστρέφειας», όπου πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος μαζί, θα διερευνήσουμε επιχειρηματικές συνεργασίες ενόψει της διοργάνωσης στη σερβική πρωτεύουσα της μεγάλης, διεθνούς εμπορικής Έκθεσης EXPO2027", εξηγεί ο Κ. Φραγκογιάννης
Στο Βελιγράδι μεταβαίνουν αύριο, Δευτέρα 12/2, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννη, τρεις υπουργούς και μία ομάδα επιχειρηματιών του κατασκευαστικού κλάδου και τραπεζικών στελεχών.
Ειδικότερα, μαζί θα μεταβούν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας.
Το Βελιγράδι αποτελεί τον δεύτερη δράση εξωστρέφειας της Οικονομικής Διπλωματίας για το 2024, μετά από εκείνη στην Κωνσταντινούπολη στις 1-2 Φεβρουαρίου.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώνουν από κοινού η Enterprise Greece και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σερβίας, όπως και ο Σέρβος Πρόεδρος, Αl. Vucic, ενώ θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις των σχεδίων της σερβικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία της EXPO2027, από 6 Σέρβους υπουργούς, παρουσία των δύο ηγετών. Οι εργασίες του Φόρουμ θα ολοκληρωθούν με B2B και B2G επαφές των συμμετεχόντων.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ., «η πρώτη δράση εξωστρέφειας της Οικονομικής Διπλωματίας για το 2024, η επιχειρηματική αποστολή που διοργανώσαμε στην Κωνσταντινούπολη, 1 και 2 Φεβρουαρίου, υπήρξε ακόμα μια επιβεβαίωση της αξίας της «εφαρμοσμένης» εξωστρέφειας, όπως την ονομάζω χαριτολογώντας.
Η συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου και των δύο χωρών υπήρξε αξιοσημείωτη, και η ικανοποίησή τους από τις επαφές που είχαν και τις προοπτικές συνεργασίας που ανέκυψαν, εξόχως ενθαρρυντική για τις επιλογές μας στην Οικονομική Διπλωματία.
Επόμενος σταθμός μας το Βελιγράδι, όπου μεταβαίνουμε αύριο, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, ως επιχειρηματική αποστολή στην οποία συμμετέχουν 35 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις.
Στο πλευρό μας έχουμε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ,Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και 3 ακόμα Υπουργούς της κυβέρνησης, τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.
Πρόκειται για μια στοχευμένη επιχειρηματική αποστολή, μια αποστολή υπόδειγμα «εφαρμοσμένης εξωστρέφειας», όπου πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος μαζί, θα διερευνήσουμε επιχειρηματικές συνεργασίες ενόψει της διοργάνωσης στη σερβική πρωτεύουσα της μεγάλης, διεθνούς εμπορικής Έκθεσης EXPO2027.
Στη συγκεκριμένη επιχειρηματική αποστολή, προτεραιότητα έχει ο κλάδος των κατασκευών, στον οποίο οι ελληνικές εταιρίες κατέχουν μεγάλη τεχνογνωσία, μακρά εμπειρία - όχι μόνο στην ανέγερση κτιρίων, αλλά και σε έργα υποδομών, ενέργειας, διαχείρισης ακινήτων – και, επιπλέον, χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης.
Το σχετικό επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώνουν από κοινού η Enterprise Greece και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σερβίας, θα χαιρετίσουν, κατά την έναρξή του, ο Έλληνας ΠΘ και ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις των σχεδίων της σερβικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία της EXPO2027, από 6 Σέρβους υπουργούς, παρουσία των δύο ηγετών. Οι εργασίες του Φόρουμ θα ολοκληρωθούν με B2B και B2G επαφές των συμμετεχόντων».

Οι στόχοι

Ο κ. Φραγκογιάννης υπογραμμίζει πως «η εν λόγω δράση της Οικονομικής Διπλωματίας υπηρετεί πολλαπλά τους εθνικούς μας στόχους καθώς: α) ενδυναμώνει τη διαχρονικά ισχυρή φιλία που συνδέει την Ελλάδα και τη Σερβία, β) προωθεί την εθνική στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία με κοινωνικό πρόσωπο, φιλική προς τους επενδυτές και το περιβάλλον και γ) εδραιώνει το ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού και ψηφιακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη προς όφελος όλης της περιοχής».
«Και αυτή είναι μόνο η αρχή των δράσεων της Οικονομικής Διπλωματίας για το 2024», σημειώνει.

Επόμενος σταθμός η Ινδία

Όπως αναφέρει ο κ. Φραγκογιάννης, «ακολουθεί την ερχόμενη εβδομάδα η επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία, με σταθμούς το νέο Δελχί, τη Βομβάη και την Μπανγκαλόρ.Και δρομολογούνται μέσα στο έτος επισκέψεις σε Ευρώπη (Γερμανία, Βαλτικές, Δυτικά Βαλκάνια), Αφρική (Αίγυπτο, Νιγηρία, Γκάνα), Ασία (Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Κορέα, Ιαπωνία), Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Λιβύη), Καναδά, με στόχο τη συνολική ενίσχυση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.
«Να υπενθυμίσω, κλείνοντας, ότι οι ανωτέρω δράσεις συμβάλλουν ουσιαστικά στην πορεία μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στην οποία έχει εισέλθει πια η χώρα, στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα να ανοίξει τα φτερά της και ωθώντας την ελληνική οικονομία να γίνει πιο παραγωγική και ανταγωνιστική, προς όφελος όλων!», καταλήγει.

Το πρόγραμμα του Μητσοτάκη

Στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10:30 (ώρα Ελλάδας), θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Στις 12:00, ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει σε ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης