Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο εξοντώνουν τους δανειολήπτες - Ποιο κόμμα ζητάει νομοθετική ρύθμιση;

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο εξοντώνουν τους δανειολήπτες - Ποιο κόμμα ζητάει νομοθετική ρύθμιση;
Πολλοί δανειολήπτες στην ΕΕ κέρδισαν δικαστικές υποθέσεις σε εθνικά δικαστήρια
Σχετικά Άρθρα
Οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο …παίρνουν τους δρόμους για πολλοστή φορά με προορισμό το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Σήμερα στις 12 το μεσημέρι δίνουν το παρόν έξω από το υπουργείο ζητώντας να πληρώσουν όσα δανείστηκαν.
Το ύψος του δανείου υπολογίζεται σε ελβετικό φράγκο και αυτοί πληρώνουν σε ευρώ που δεν μπορούν να καλύψουν τις μηνιαίες δόσεις διότι η εκταμίευση του δανείου βασίστηκε  στο ισχυρό ευρώ έναντι του «φράγκου» αλλά στη συνέχεια ανατιμήθηκε έναντι του ευρώ αλλάζοντας άρδην τόσο το ύψος του δανείου όσο και την καταβολή των μηνιαίων δόσεων.  
Οι δανειολήπτες ζητούν νομοθετική ρύθμιση, που θα σταματήσει την τοκογλυφία των τραπεζών σε βάρος τους όπως έγινε σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ακριβώς ίδιες περιπτώσεις. Σημειώνουν ότι δεν ζητούν να μας χαριστεί τίποτα. Θέλουν να πληρώσουμε για αυτά που δανείστηκαν.

Την ίδια στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει δίκαιη λύση, ώστε να βγουν οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής επισημαίνει, ότι από το 2006 έως το 2008, χορηγήθηκαν στη χώρα μας στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο σε 85.000 δανειολήπτες, μέσα από μια πολιτική επιθετικής πιστωτικής επέκτασης, δίχως επαρκές θεσμικό πλαίσιο προστασίας και
ενημέρωσης από τις τράπεζες που υποβάθμισαν τους κινδύνους, χωρίς προγράμματα αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου. Όμως, η επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι δανειολήπτες σε τραγικό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, με τις οφειλές να παραμένουν υψηλές παρά τη 15ετή τους
εξυπηρέτηση.

Όπως τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης, πολλοί δανειολήπτες στην ΕΕ κέρδισαν δικαστικές υποθέσεις σε εθνικά δικαστήρια, με το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέπει αποζημιώσεις και ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, η Κροατία και η Ουγγαρία, νομοθέτησαν για την ανακούφιση των δανειοληπτών, ενώ στη Γαλλία η BNP Paribas
αποζημίωσε τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Αντίθετα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες και νομοθετικές παρεμβάσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης